Δωρεάν μαστογραφίες πρόσφερε σε δεκάδες γυναίκες που εργάζονται στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ). 

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας, την Τετάρτη 8 Μαρτίου, η ΕΑΕ σε συνεργασία με τη Γραμματεία Γυναικών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων πραγματοποίησε δωρεάν 50 μαστογραφίες, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση γύρω από τον καρκίνο του μαστού, την κακοήθεια δηλαδή με τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης στις Ελληνίδες. 

Η δράση, πρέπει να σημειωθεί, εντάσσεται στην μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του Μαστού, «Κίνηση Μαστ», στόχος της οποίας είναι κάθε γυναίκα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να ενημερωθεί, να προλάβει και να θεραπευτεί από τον καρκίνο του μαστού και η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ΚΕ.ΔΕ και του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και την ευγενική χορηγία της ELPEN.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Κίνηση Μαστ», η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας της Ε.Α.Ε. ταξιδεύει ανά την ελληνική περιφέρεια προσφέροντας δωρεάν μαστογραφίες σε άνεργες και ανασφάλιστες γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και δεν έχουν πρόσβαση ή αδυνατούν να υποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο.

Οι μαστογραφίες πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού σε γυναίκες που πληρούν προδιαγραφές όπως: να είναι από 40 έως 70 ετών, να μην έχουν κάνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες ή να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό κ.α.

Σήμερα, ο αριθμός των νέων περιστατικών καρκίνου του μαστού υπολογίζεται στις 5.000 ετησίως. Ωστόσο, ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία, αλλά και τα υπόλοιπα “εργαλεία” έγκαιρης διάγνωσης -όπως η κλινική εξέταση από γιατρό και η αυτοεξέταση των γυναικών- θα μπορούσε να μειώσει τη θνησιμότητα από την ασθένεια, η οποία φθάνει το 30%.

Facebook Comments