«Το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο» διεμήνυσε την Παρασκευή προς το Βερολίνο ο επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πoλ Τόμσεν, επαναλαμβάνοντας την πάγια στάση του Ταμείου.

Mιλώντας σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, ο κ. Τόμσεν ανέφερε δε, πως το χρέος δεν γίνεται βιώσιμο μόνο με μεταρρυθμίσεις όπως υποστηρίζουν οι εταίροι, και ειδικά η γερμανική κυβέρνηση. «Μόνο ελάφρυνση δεν αρκεί, χωρίς μεταρρυθμίσεις» σημείωσε.

Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ θα πλήξουν την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής ανάλυσης του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ χαρακτήρισε τη θέση του Ταμείου για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, και αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ως «απολύτως αναγκαία», αλλά όχι αρκετά, καθώς, όπως εξήγησε είναι απαραίτητες και οι μεταρρυθμίσεις.

Στη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι ο πρωθυπουργός τής ζήτησε την παραμονή του ΔΝΤ στη χώρα μας απάντησε μέσω του ΣΚΑΪ ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας σε ερώτηση του σταθμού μας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «είναι αλήθεια ότι ζήτησα από το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τη στάση του, να μη σπαταλά το χρόνο, να κρατήσει σταθερή θέση, και να δεσμευτεί ότι με βάση τα τεχνοκρατικά πρότυπα είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του χρέους».

Στο μεταξύ, προς την κατεύθυνση να επανενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα κλίνει το Ταμείο, εξετάζοντας νέο δάνειο 3 έως 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg. Το Bloomberg επικαλείται πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Facebook Comments