Σε αναβρασμό βρίσκεται η Ολλανδία και συγκεκριμένα η πόλη του Ρόττερνταμ μετά την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την προσγείωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου για να συμμετάσχει σε διαδήλωση υπέρ του «ΝΑΙ» για το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη χαρακτήρισε τους Ολλανδούς «Απομεινάρια των Ναζί και φασίστες». Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είπε ότι το σχόλιο του Τούρκου Προέδρου είναι «εντελώς απαράδεκτο» και ότι «Είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο».

Ύστερα, η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, η οποία βρισκόταν στη Γερμανία, αποφάσισε να ταξιδέψει οδικώς προς το Ρότερνταμ της Ολλανδίας για να φτάσει στο τουρκικό προξενείο της πόλης και έτσι να  εκφράσει την αντίθεσή της στην ολλανδική κυβέρνηση που απαγόρευσε την προσγείωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. 

Σύμφωνα με το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας έφθασε στο Ρότερνταμ και κρατείται αφού η αστυνομία δεν της επέτρεψε την είσοδο και ακινητοποίησε το κονβόι των αυτοκινήτων που την μετέφερε.Το πρακτορείο Reuters νωρίτερα είχε μεταδώσει την πληροφορία του NOS ότι η υπουργός κρατείται. Ωστόσο, μετά διευκρινίσει από το NOS ότι τελικά δε συνελήφθη. Οι δημοσιογράφοι των τουρκικών πρακτορείων που συνόδευαν την υπουργό κρατήθηκαν στα σύνορα για έλεγχο των εγγράφων τους.

Η υπουργός κατήγγειλε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter ότι:

«Η Ολλανδία παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία, τις συμβάσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, απαγορεύοντάς μου να εισέλθω στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ»
222

Μετά από τα παραπάνω γεγονότα εκατοντάδες διαδηλωτές κρατώντας τουρκικές σημαίες συγκεντρώθηκαν έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρόττερνταμ ζητώντας να δουν την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας. Οι ολλανδικές δυνάμεις της τάξης αποπειράθηκαν με μεταλλικά φράγματα και έφιππους αστυνομικούς να απωθήσουν από το προξενείο το πλήθος που μεγάλωνε μιας και διαδηλωτές άρχισαν να φθάνουν από τη Γερμανία. Η ολλανδική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει Τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στο ολλανδικό έδαφος στις κοινότητες των Τούρκων μεταναστών. Επίσης, ο δήμαρχος του Ρόττερνταμ Aχμέντ Αμπουταλέμπ, σημειωτέον μουσουλμάνος μαροκινής καταγωγής, ρώτησε τον Ερντογάν αν γνωρίζει ότι είναι δήμαρχος μιας πόλης που βομβαρδίστηκε από τους Ναζί.

2017 03 11T194015Z 1003570132 LR1ED3B1IMRPO RTRMADP 3 TURKEY REFERENDUM NETHERLANDS

Facebook Comments