Στα 5.910 ευρώ κλειδώνει –τουλάχιστον για τον εργένη- το αφορολόγητο που θα ισχύσει από την 1/1/2019. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση καθαρών αποδοχών της τάξεως των 50 ευρώ μηνιαίως για τον δημόσιο υπάλληλο ή των 43 ευρώ μηνιαίως για τον ιδιωτικό υπάλληλο (ο οποίος εξακολουθεί να λαμβάνει δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα) από τον Ιανουάριο του 2019.

Η περικοπή, είναι ουσιαστικά «οριζόντια». Δηλαδή, το ίδιο ποσό θα αφαιρεθεί από τον εργαζόμενο των 650 ευρώ μηνιαίως και το ίδιο ποσό θα αφαιρεθεί και από τον εργαζόμενο των 1500 ευρώ μηνιαίως.

Το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαΐου η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. θα πρέπει να έχει νομοθετήσει το νέο «πακέτο» των επαχθών δημοσιονομικών μέτρων που απαίτησαν οι δανειστές και το οποίο θα περιλαμβάνει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών από τα επίπεδα των 8.636-9.545 ευρώ κοντά στα επίπεδα των περίπου 5.500 – 5.990, καθώς επίσης και την κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις, που θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω μείωση όλων των συντάξεων έως και πάνω από 30%.

Το ακριβές μέγεθος των περικοπών αλλά και το πότε ακριβώς θα εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις είναι θέματα τα οποία δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Facebook Comments