Η Γερμανία θα πιέσει τα κράτη-μέλη της G20 να συμφωνήσουν σε ένα σύνολο αρχών, συμπεριλαμβανομένου του ελεύθερου εμπορίου, στην συνάντηση αυτής της εβδομάδας, σε μία κίνηση που ο Donald Trump μπορεί να εκλάβει ως πρόκληση απέναντι στην στάση μεγαλύτερου προστατευτισμού που έχει υιοθετήσει.

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση η Γερμανία, η οποία φιλοξενεί τη συνάντηση, θα τονίσει τη σημασία του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου σε ξεχωριστό έγγραφο από το κοινό ανακοινωθέν της ομάδας, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγές της G20.

Η κίνηση υπογραμμίζει την επιθυμία της Γερμανίας να αποκρούσει τυχόν ρητές απαιτήσεις των ΗΠΑ να υποβαθμιστεί η δέσμευση της ομάδας στο ελεύθερο εμπόριο καθώς η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel προετοιμάζεται για την πρώτη της συνάντηση με τον Trump την Παρασκευή.

Η επισύναψη ξεχωριστού εγγράφου θα επιτρέψει παράλληλα στη Γερμανία να ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητές της ώστε να μην επισκιαστούν από έναν πιθανό πιο έντονο διάλογο γύρω από τον προστατευτισμό και τη νομισματική πολιτική.

Το Reuters σχολιάζει πως είναι σπάνιο για τη χώρα που προεδρεύει της Συνόδου της G20 να εκδίδει έγγραφο ξεχωριστά από το κοινό ανακοινωθέν, ειδικά εάν αυτό διαφοροποιείται ως προς τον τόνο και τις προτεραιότητες.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί έαν ο Trump και η ομάδα του, η οποία έχει εγκολπωθεί την ιδέα του δίκαιου εμπορίου περισσότερο από το ελεύθερο εμπόριο και συζητά την επιβολή τελωνειακών δασμών επί των εισαγωγών, θα υπέγραφε ένα τέτοιο έγγραφο.

Facebook Comments