Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης πραγματοποιούν ισχυρή βουτιά σήμερα, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένα τα βλέμματα στις κάλπες στην Ολλανδία αλλά και στην συνεδρίαση της Fed, προτιμώντας τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως τα γερμανικά ομόλογα αλλά και τον χρυσό. Μοναδική εξαίρεση στην βελτίωση που κυριαρχεί στην αγορά, αποτελεί η Ελλάδα.

Οι ολλανδικές κοινοβουλευτικές εκλογές θεωρούνται ως ένα κρίσιμο τεστ για το αντι-ευρωπαϊκό  συναίσθημα στην ευρωζώνη, εν όψει και των εκλογών στη Γαλλία και τη Γερμανία, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής.

Ενα ισχυρό ποσοστό για το PVV (Κόμμα για την Ελευθερία) του Geert Wilders μπορεί να υποδηλώσει την ενίσχυση του ακροδεξιού συναισθήματος στη ζώνη του ευρώ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θέτουν το κεντροδεξιό κόμμα VVD του πρωθυπουργού Mark Rutte μπροστά από το PVV κατά 3%.

“Οι επιπτώσεις για τη Γαλλία είναι η βασική πτυχή των σημερινών εκλογών στην Ολλανδία και αν δούμε ότι οι λαϊκιστές κρατούν την ορμή τους, αυτό θα αντικατοπτριστεί στα γαλλικά κρατικά ομόλογα”, όπως σημειώνει η  DZ Bank.
Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γαλλίας αυξήθηκαν νωρίτερα κατά 2 μονάδες βάσης και στο 1,12% πριν υποχωρήσουν έντονα στην συνέχεια και στο 1,081%.

Οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων της ζώνης του ευρώ, αν και αυξήθηκαν στην αρχή της συνεδρίασης, στη συνέχεια υποχώρησαν σημαντικά, με τo yield στο 10ετές της Γερμανίας να υποχωρεί στο 0,44%.

Το spread μεταξύ των γαλλικών και των γερμανικών ομολόγων έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες από το χαμηλό του Σεπτεμβρίου και τις 21 μονάδες βάσης, σε σχεδόν 70 μ.β σήμερα, λόγω της ενίσχυσης της Marine Le Pen στις δημοσκοπήσεις.

Αντίθετα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν να δέχονται ανοδικές πιέσεις, με την απόδοση του 2ετούς να ενισχύεται σχεδόν 2% στο 8,378%.

Οι αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών για το κλείσιμο της β αξιολόγησης αλλά και οι αρνητικές εξελίξεις γύρω από τις ελληνικές τράπεζες, δεν δίνουν περιθώρια αισιοδοξίας στους επενδυτές. Αξίζει να σημειώσουμε πως χθες η Credit Suisse χαρακτήρισε την Ελλάδα – μαζί με την Le Pen – ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ευρώπη το επόμενο διάστημα.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments