Την περασμένη εβδομάδα, ο S&P 500 είχε την όγδοη επέτειο από το ράλι του Μαρτίου του 2009. Κατά την περίοδο αυτή, αν συμπεριλάβουμε και τα μερίσματα, η απόδοση του S&P 500 έχει ξεπεράσει το 300%.

Το ράλι από το 2009 ήταν ένα από τα πλέον δύσπιστα της ιστορίας καθώς πολλοί ήταν αυτοί που δεν το ακολούθησαν ποτέ πιστεύοντας ότι ήταν φούσκα. Σήμερα, παρά τις κατά κανόνα ακριβές αποτιμήσεις και την πολιτική αβεβαιότητα, δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το ράλι έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα, πολλοί είναι και οι αναλυτές που εκτιμούν ότι δεν θα εκπλαγούν αν η αγορά γιορτάσει και ένατη επέτειο, σε ένα χρόνο από σήμερα.

Η τρέχουσα bull market είναι τόσο ισχυρή που πολλά hedge funds δε μπορούν να ξεπεράσουν τις αποδόσεις του δείκτη, καθώς η ετησιοποιημένη απόδοση αυτών των οκτώ ετών είναι 19,2%. Επομένως, το βασικό ερώτημα παραμένει: υπάρχουν ακόμα καύσιμα στη δεξαμενή του S&P 500;

Ένας από τους τρόπους με τον οποίο οι αναλυτές επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις είναι και μέσα από τη σύγκριση διαφορετικών bull markets. Το ράλι που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2009 και κανείς δεν πίστεψε, συμπληρώνει 97 μήνες και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της ιστορίας, πίσω από αυτό της περιόδου Οκτώβριος 1990-Μάρτιος 2000.

Στο παρακάτω γράφημα, αποτυπώνεται καθαρά το μέγεθος του ράλι και είναι εμφανές ότι υπάρχει ακόμα σημαντικός χώρος για τον S&P 500 να κινηθεί υψηλότερα, την ώρα που το κύμα των δύσπιστων βρίσκεται για μια ακόμα φορά μεταξύ των υψηλότερων επιπέδων του.

16 03 17 rally

 

Facebook Comments