Την παραδοχή ότι τα υφεσιακά μέτρα είναι σίγουρα και καθορισμένα στα 3,6 δισ. ευρώ αλλά τα θετικά μέτρα θα βρίσκονται υπό την αίρεση της επίτευξης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος έκανε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών «άδειασε» και το Μαξίμου, που έσπευσε να πανηγυρίσει το τέλος της λιτότητας μετά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, όταν απαντώντας σε αιχμή του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Δημήτρη Σταμάτη ότι ο κ. Τσακαλώτος είχε μιλήσει τον περασμένο Ιανουάριο για καθόλου μέτρα είπε: «Εγώ ποτέ δεν ήρθα εδώ, ειδικά στην Επιτροπή Οικονομικών που συζητάει πιο σοβαρά από αυτά που λέγονται στην Ολομέλεια, να πω ότι τελειώνουμε κι ότι είναι εύκολα τα πράγματα. Θυμάμαι πολύ καλά να σας λέω ότι δεν τελειώνει η λιτότητα, έτσι έχω πει με υπεύθυνο τρόπο. Οι τρεις ευρωπαϊκοί θεσμοί λένε ότι θα πιαστεί το 3,5%, εσείς τι λέτε;».

Επί της ουσίας είπε ότι ο ίδιος και ο κ. Ντάισελμπλουμ λένε ακριβώς τα ίδια πράγματα όταν μιλούν για τα πρόσθετα μέτρα του 2019.

Οπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, «στο τέλος του 2018 θα υπάρχει μια πρόβλεψη για το 2019. Ας πούμε ότι αυτή η πρόβλεψη είναι 3,5%. Τότε θα πάνε και τα καλά και τα κακά μέτρα. Επειδή θα είμαστε εντός του στόχου (3,5% πλεόνασμα), θα πάρουμε 2% του ΑΕΠ αναπτυξιακά μέτρα (τα καλά) και 2% υφεσιακά μέτρα (τα κακά) κατά κάποιο τρόπο, οπότε θα είναι μηδενικό το τελικό αποτέλεσμα για τους πολλαπλασιαστές».

Πρόσθεσε ακόμη ότι αν η πρόβλεψη θέλει το πρωτογενές πλεόνασμα να μην ξεπερνά το 2,5% του ΑΕΠ, τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να λάβει θετικά μέτρα 1%.

Αισιοδοξία

Αν επιβεβαιωθεί το ΔΝΤ και το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το 2019 1,5%, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πάρει θετικά μέτρα αφού τα πρόσθετα έσοδα συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ θα ληφθούν προκειμένου να πετύχουν τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο στόχος του 3,5% θα καλυφθεί και μάλιστα είπε πως το 2019 αυτός ο στόχος θα υπερκαλυφθεί «αφού το 2018 θα έχουμε φτάσει στο 3,5% το πλεόνασμα συν το 2% τα μη αναπτυξιακά μέτρα που θα πάρουμε, άρα θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για τα καλά μέτρα…».

Αναφορικά με την πρόοδο της αξιολόγησης, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως μέχρι τη Δευτέρα που είναι το Eurogroup πιστεύει ότι θα έχουν κλείσει όλα τα θέματα -εκτός ίσως από ένα που όμως δεν το κατονόμασε – που είναι να κλειστούν από τα τεχνικά κλιμάκια και από τους υπουργούς. Ειδικότερα, είπε πως «χθες και σήμερα γίνονται με τηλεδιασκέψεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, μια ομάδα είναι αυτή που εργάζεται για το θέμα των συντάξεων, η άλλη είναι για τα καλά ας πούμε μέτρα κ.λπ. Αύριο το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο να γίνει μια τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο υπουργών, προσπαθούμε να κλείσουμε όλα όσα πιο πολλά μπορούμε ώστε να πάμε στο Eurogroup».

Ο κ. Τσακαλώτος έδειξε αισιόδοξος ότι μετά τη Δευτέρα θα μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για τα πλεονάσματα και το χρέος από τα όργανα της Ε.Ε. στο θέμα αυτό ώστε να βρεθεί μια λύση για το χρέος που θα ικανοποιήσει την Ελλάδα και το ΔΝΤ… «Πιστεύω ότι θα πρέπει να πει “τώρα η μπάλα στο δικό σας γήπεδο για να δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να καλύψετε την Ελλάδα και το ΔΝΤ”. Και πιστεύω να γίνει μια συζήτηση για όλα τα θέματα ώστε να έχουν μια οριστική συμφωνία στις 7 Απριλίου… Αυτό είναι ένας εφικτός στόχος…».

Σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είπε πως αυτό «θα δώσει χώρο στην κυβέρνηση και στη χώρα για να έρθουμε και πάλι στην ανάπτυξη και μάλιστα αυτή να είναι βιώσιμη… καθώς δεν έχει σημασία για ένα ή δύο χρόνια να περάσουμε σε ανάπτυξη και μετά να ξαναπέσουμε σε ύφεση…».

Η Σκάρλετ Γιόχανσον

Ο υπουργός Οικονομικών έδειξε άθελά του και ποια θα είναι η κατάληξη των συζητήσεων σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το διάστημα στο οποίο θα πρέπει η Ελλάδα επιτυγχάνει τα πρωτογενή πλεονάσματα μπερδεύοντας στη συζήτηση και τη σταρ του Χόλιγουντ Σκάρλετ Γιόχανσον κατά την απάντησή του στο βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Σταμάτη σχετικά με τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για 3,5% πλεονάσματα στην ευρωζώνη. «Ο κ. Μητσοτάκης έχει πάει στην Ευρώπη και έχει ζητήσει μείωση των στόχων των πλεονασμάτων από το 3,5% και το ξέρετε…», είπε στον υπουργό ο κ. Σταμάτης, για να του απαντήσει με χιούμορ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πως «και εγώ θέλω να βγω για κοκτέιλ με τη Σκάρλετ Γιόχανσον…».

Πίεση για ασφαλιστικό

Στο μεταξύ, ένδειξη του κλίματος που υπάρχει για την Ελλάδα αποτελεί το έγγραφο-απάντηση του μέχρι και χθες υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ στην ερώτηση βουλευτών του κόμματος του κ. Ρούτε (VVD) προεκλογικά σχετικά με την ελληνική συμβολή στη συζήτηση για τη βιωσιμότητα των συντάξεων ανά την Ε.Ε. Η απάντηση από το ολλανδικό ΥΠ.ΟΙΚ. ήταν ότι «το Eurogroup θα συζητήσει το θέμα αυτό (της βιωσιμότητας των συντάξεων) στις 20 Μαρτίου. Η ειδική συμβολή της Ελλάδας σε αυτό το σημείο δεν είναι γνωστή».

Πάντως, αναμένεται και το ασφαλιστικό (δηλαδή οι περικοπές των συντάξεων που θα γίνουν από το 2019) αλλά και όλα τα υπόλοιπα θέματα της αξιολόγησης να συζητηθούν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη που θα γίνει σε επίπεδο κορυφής μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και των θεσμών εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Facebook Comments