Είναι πλέον ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι η Fed έχει ήδη στρώσει το χαλί των αυξήσεων επιτοκίων και της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, δημιουργώντας ένα συγκεκριμένο “κλίμα” στις αγορές και τις εκτιμήσεις των αναλυτών και των επενδυτών.

Οι αγορές αποτιμούν ότι θα υπάρξουν δυο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων, μια τον Ιούνιο και μια το Δεκέμβριο. Η χρονική απόσταση μεταξύ των αυξήσεων, παρέχει αρκετή ασφάλεια στη Fed να εκτιμήσει όλες τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αμερικανική οικονομία, αλλά και να αποτιμήσει κάποιες επιλογές που θα κάνει η κυβέρνηση του Trump.

Η βασικότερη παράμετρος που εξετάζει πλέον η Fed είναι αυτή του πληθωρισμού, ο οποίος σημειώνει σημαντική αύξηση, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά παγκοσμίως. Ένας συνδυασμός παραγόντων έχει οδηγήσει σε σημαντική επιτάχυνση των τιμών, σε σημείο που να υπάρχει ήδη μια ανησυχία ότι οι κεντρικές τράπεζες θα βρεθούν πίσω από την καμπύλη.

Ωστόσο, η απειλή θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη μόνο εφόσον υπάρξει μια σταθεροποίηση του πετρελαίου σε επίπεδα υψηλότερα των $55 που είδαμε πρόσφατα. Η αύξηση της αμερικανικής παραγωγής, λειτουργεί πιθανότατα, ως μηχανισμός ασφαλείας από την άνοδο του πετρελαίου που θα οδηγούσε σε ακόμα υψηλότερη άνοδο τον πληθωρισμό.

Οι πληθωριστικές προσδοκίες έχουν στενή συσχέτιση με τις τιμές του πετρελαίου και η τελευταία “βουτιά” του μαύρου χρυσού, αναμένεται ότι θα έχει αντίκτυπο στις επόμενες ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό. Αυτό θα δώσει χρόνο όχι μόνο στη Fed αλλά και στις άλλες κεντρικές τράπεζες.

17 03 17 fed

Επίσης, η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε και ρυθμό σημαντικής αύξησης της μισθοδοσίας, παράγοντας ο οποίος οδηγεί σε αυξημένη κατανάλωση άρα αύξηση του πληθωρισμού. Αυτό δε συμβαίνει σε άλλες οικονομίες με αποτέλεσμα να μην αρκεί η άνοδος των τιμών ενέργειας για να οδηγήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό.

Επομένως, για τους επόμενους μήνες, πετρέλαιο, δολάριο και αποδόσεις των Treasuries θα έχουν αυξημένη σημαντικότητα στο trading και τις επενδυτικές μας αποφάσεις. Οι συσχετισμοί είναι πραφανέστατοι και θα πρέπει να τους εκμεταλλευτούμε με κάθε τρόπο.

Facebook Comments