Η εικόνα της μεγάλης απόστασης που χωρίζει τις θέσεις της κυβέρνησης από αυτές των δανειστών στη χώρα αποτυπώθηκε εμφατικά και στην τελευταία ενημέρωση των κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων προς τους βουλευτές της Κουμουνδούρου. Εξίσου και το αποτύπωμα της απώλειας ενός ακόμα κρίσιμου ορόσημου, αυτού της 20ής Μαρτίου, που έχει διατυπωθεί διά στόματος πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Όσο τα της ατέρμονης διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης παίρνουν παράταση στην παράταση, η ανησυχία και η απογοήτευση μεταξύ των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επιτείνονται. Οπως επιτείνεται και το σκηνικό της… Βαβελοποίησης στο ενδοοικογενειακό πλαίσιο του κυβερνώντος κόμματος, καθώς το φάσμα του βέρτιγκο έχει χτυπήσει κόκκινο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι βουλευτές της Κουμουνδούρου αλλά και υψηλόβαθμοι παράγοντες βρίσκονται χωρισμένοι στα… τρία. Υπάρχουν εκείνοι, για παράδειγμα, που θέτουν επί τάπητος το σενάριο της… ηρωικής εξόδου, μέσα από την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Υπάρχουν έτερα στελέχη που ζητούν… ξεχείλωμα των συζητήσεων με τους θεσμούς, προβλέποντας πως οι πιστωτές θα υποχρεωθούν να κάνουν πίσω σε ορισμένα μέτρα που φαίνεται αδύνατο να υποστηριχθούν πολιτικά και επικοινωνιακά. Και υπάρχουν και άλλοι που ζητούν ρήξη με τους δανειστές και όπου βγάλει, βγάζοντας στο προσκήνιο χωροχρόνο 2015.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με τις επικείμενες συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής, όπου θα κριθεί και η στάση-γραμμή του κόμματος έναντι των απαιτήσεων των θεσμών, πληροφορίες φέρνουν τον κ. Τσίπρα να επιμένει στο άμεσο κλείσιμο των διαπραγματεύσεων. Ενδεικτική της κρισιμότητας των στιγμών εντός του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και της ασφυκτικής πίεσης κάτω από την οποία λειτουργεί το κυβερνητικό σύστημα είναι μια αποστροφή λόγου του κ. Τσίπρα, ο οποίος φέρεται να είπε σε κορυφαίους συνεργάτες του… grosso modo πως όποιος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με τα εν αναμονή μέτρα μπορεί να παραδώσει την έδρα του και να αποχωρήσει. Το δίλημμα, άλλωστε, προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης είναι απόλυτα διαυγές και διατυπώθηκε πριν από δύο εικοσιτετράωρα από τον Δημήτρη Παπαδημούλη, που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το στρατηγείο της Ηρώδου Αττικού. «Κανείς από τους 153 βουλευτές δεν σκοπεύει να ρίξει τον Αλέξη Τσίπρα για να έλθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης», δήλωσε ο ευρωβουλευτής και έδωσε τον τόνο της πίεσης.

Όσο η σεναριολογία που φέρει τον πρωθυπουργό δυσαρεστημένο με τη συνολική παρουσία του Δημήτρη Τζανακόπουλου στο debate με τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Κικίλια, αποκτά διαστάσεις και η δυσαρέσκεια εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τις επερχόμενες αλλαγές στα εργασιακά και τα… κουτσουρεμένα αντίμετρα μεγαλώνει, ο προσφάτως επανακάμψας δριμύτατα στα της επικοινωνιακής διαχείρισης, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, επιχείρησε να στείλει μήνυμα ολοκλήρωσης της τετραετίας.

«Οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019, όπου εκεί θα μπορεί ο πολίτης να κρίνει ποια είναι η παράταξη που βύθισε τη χώρα στην κρίση και ποια η παράταξη που κατάφερε να τη βοηθήσει να ανακάμψει συνολικά… Οι πολίτες θα κρίνουν θετικά και το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών θα είναι νικηφόρο για εμάς», ανέφερε (Πρακτορείο FM) ο κ. Παππάς, σε ένα έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα κομματικής πειθαρχίας εν όψει του δημοσιονομικού πακέτου-λαιμητόμος που θα φτάσει στην Ολομέλεια με στόχο να κλείσει το deal με τους πιστωτές.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της εκλογολογίας που επανακάμπτει δριμύτερη, η φημολογία εντάθηκε τόσο από τη σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή, προκειμένου να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, όσο και από ένα δημοσίευμα που… άναψε φωτιές και υποχρέωσε την κυβέρνηση να εκδώσει ακόμα και ανακοίνωση.

Νωρίς χθες το πρωί, ο οικονομικός ιστότοπος ForexLive, επικαλούμενος δικές του πηγές στην Αθήνα, ισχυρίστηκε πως ο κ. Τσίπρας μπορεί να απειλήσει με εκλογές τις επόμενες ημέρες.

«Σύμφωνα με πηγές στην Ελλάδα, ο Τσίπρας μπορεί να δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα ή αύριο προκειμένου να ενημερώσει για τις απόψεις του για τις υπό διεξαγωγή διαπραγματεύσεις για το πακέτο διάσωσης, με έμφαση στη Γερμανία, και η αίσθηση είναι πως δεν θα έχει τίποτα ευχάριστο να πει. Ειπώθηκε μάλιστα ότι υπάρχει ο κίνδυνος είτε να απειλήσει είτε στην πραγματικότητα να προκηρύξει γενικές εκλογές», ανέφερε το δημοσίευμα. «Αν και το να απειλήσει ο Τσίπρας με νέες εκλογές δεν είναι καθόλου καινούργιο, οι φήμες επιμένουν σε αυτό. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να το θεωρήσουμε απλώς φήμη μέχρι να επιβεβαιωθεί και παρότι εγώ δεν εμπιστεύομαι συχνά φήμες, έχω πολλή εμπιστοσύνη στην πηγή αυτή», έγραψε ο συντάκτης του άρθρου, Ράιαν Λίτλστοουν, ενώ υπήρξε και σχετικό τηλεγράφημα από το πρακτορείο Reuters.

Μπροστά στο… σούσουρο που ξέσπασε, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού προχώρησε σε κατηγορηματική διάψευση. «Το πρακτορείο Reuters θα έπρεπε, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη, να είναι περισσότερο προσεκτικό και να μη φιλοξενεί “δημοσιεύματα” αμφιβόλου προελεύσεως και μηδενικής αξιοπιστίας. Είναι προφανές ότι η “αποκλειστική είδηση” περί δήθεν συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού καθώς και το σενάριο περί εκλογών, που στηρίζονται σε φήμες κατά τον ίδιο το συντάκτη της “είδησης”, σε μια κανονική περίοδο δεν θα αφορούσαν κανέναν. Σήμερα, όμως, εν μέσω μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης, κάθε ψεύτικη είδηση που προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση μετατρέπεται αυτομάτως σε πρώτο θέμα σε μεγάλη μερίδα του Τύπου», ανέφερε η ανακοίνωση. «Είμαστε και επισήμως στην εποχή των fake news. Aυτή τη φορά και με τη σφραγίδα του Reuters. Κρίμα…

ΥΓ.: Ελπίζουμε να είναι απλώς μια ανοησία γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι κάποιοι παίζουν παιχνίδια με το Χρηματιστήριο», συμπλήρωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Facebook Comments