Τα ευρωπαϊκά νομίσματα κατάφεραν τελικά την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσουν τα μεγάλα κέρδη τους έναντι του δολαρίου, κάτι που δεν ισχύει μέχρι στιγμής για αυτή την εβδομάδα.

Κι ενώ η στερλίνα συνεχίζει να επωφελείται από τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και τις δηλώσεις αξιωματούχων, ούτε το ευρώ, ούτε το ελβετικό φράγκο μπορούν να επωφεληθούν από ένα σταθερό σερί θετικών στοιχείων από την Ευρώπη.

Η σημερινή ημέρα δίνει την τέλεια απόδειξη για το παραπάνω. Η στερλίνα πήρε πίσω το σύνολο των απωλειών της μετά την ανακοίνωση απασχόλησης στη χώρα που έδειξε ότι ενώ η ανεργία παρέμεινε στο 7,8%, τα νέα επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν σημαντικά, ένδειξη ότι οι προσλήψεις ξεπερνούν τις απολύσεις.

Η ανακοίνωση αυτή ήταν σημαντική εξαιτίας των πρόσφατων δηλώσεων της Τράπεζας της Αγγλίας αναφορικά με το επονομαζόμενο “forward guidance” (οριοθέτηση προοπτικών της νομισματικής πολιτικής), βάσει του οποίου τα επιτόκια της στερλίνας θα παραμείνουν στο 0,50% έως το 2016 εκτός αν ο πληθωρισμός ανέλθει άνω του 2,5% σε ετήσια βάση ή η ανεργία υποχωρήσει κάτω του 7,0%.

Ο συνδυασμός βελτιωμένων προοπτικών της βρετανικής αγοράς εργασίας και μιας αισιόδοξης Τράπεζας της Αγγλίας ( όπως φάνηκε από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Αυγούστου), τοποθετεί εκ νέου τη στερλίνα στην κορυφή των ευρωπαϊκών νομισμάτων και θα περίμενα να συνεχιστεί η καλή απόδοσή της σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά νομίσματα.

Κυρίως αναμένουμε η στερλίνα να κερδίσει έναντι του ευρώ δεδομένου ότι και τα σημερινά θετικά μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης – γαλλικό και γερμανικό ΑΕΠ, ΑΕΠ Ευρωζώνης- δεν κατάφεραν να πυροδοτήσουν θετική αντίδραση από το ενιαίο νόμισμα. Αυτή η αποτυχία του ευρώ μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σήμα περαιτέρω αποδυνάμωσης.

EURUSD: Γράφημα 1 λεπτού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με το ευρώ να υποχωρεί έναντι του δολαρίου παρά τα βελτιωμένα στοιχεία ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, το ενδιαφέρον στρέφεται στο αμερικανικό οικονομικό ημερολόγιο για πιθανούς καταλύτες κίνησης της αγοράς. Δυστυχώς, η μόνη ανακοίνωση που απομένει είναι αυτή του δείκτη τιμών παραγωγού Ιουλίου (ο οποίος συνήθως δεν επηρεάζει την αγορά). Επομένως, το θέμα διαμόρφωσης των τιμών εμπίπτει στις τρέχουσες τεχνικές συνθήκες.

Facebook Comments