Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε σθεναρά τη βία στην Αίγυπτο, καταδικάζοντας τη στρατιωτική καταστολή στη χώρα της Μέσης Ανατολής κι ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνησή του ακύρωσε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια τα οποία επρόκειτο να διεξαχθούν τον επόμενο μήνα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά τα βήματα που έκαναν η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου και οι δυνάμεις ασφαλείας» της χώρας, δήλωσε ο Ομπάμα από την εξοχική κατοικία των Αμερικανών προέδρων στο Μάρθας Βάινγιαρντ, στην Μασαχουσέτη.

«Καταδικάζουμε τη βία σε βάρος πολιτών. Υποστηρίζουμε τα οικουμενικά δικαιώματα τα οποία είναι θεμελιώδη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, περιλαμβανομένου του δικαιώματος να διαδηλώνει κανείς ειρηνικά», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Ανησυχώ για τα γεγονότα της Αιγύπτου, κατανοώντας την πολυπλοκότητα της κατάστασης. Οι ΗΠΑ καταδικάζουν κατάφωρα τις ενέργειες της αιγυπτιακής κυβέρνησης και καλούν σε σεβασμό του δικαιώματος για ειρηνικές διαμαρτυρίες», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Δεν πιστεύουμε ότι η βία αποτελεί τρόπο επίλυσης των πολιτικών διαφορών στη χώρα. Καταδικάζουμε τη βία εναντίον αμάχων. Υποστηρίζουμε τα ουσιώδη για την αξιοπρέπεια του ατόμου, ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος για ειρηνική διμαρτυρία.
Ζητώ από τις αιγυπτιακές αρχές να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και από τους διαδηλωτές να διαμαρτύρονται ειρηνικά».

«Δεν παίρνουμε το μέρος κανενός κόμματος ή πολιτικού προσώπου στην Αίγυπτο. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να αρθεί και να ξεκινήσει άμεσα διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης», τόνισε.

Facebook Comments