Νέα μικρή επιδείνωση καταγράφηκε τον Ιούλιο για τις Βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από τις επιδόσεις του δείκτη Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500).

Η υποχώρηση του δείκτη τον Ιούλιο δεν κρίνεται μεγάλη, αλλά τερματίζει την άνοδο του, η οποία άρχισε να καταγράφεται από τον Φεβρουάριο και έπειτα.

Η είσοδος στο επίκεντρο της φετινής τουριστικής περιόδου και οι προσδοκίες, που αυτή διαμόρφωσε, δεν ήταν επαρκή δεδομένα για να κρατήσουν σε θετικότερο έδαφος την αισιοδοξία των επιχειρήσεων.

Έτσι ο δείκτης προσεγγίζει για τον Ιούλιο του 2013 το -22, έναντι -18 τον Ιούνιο του 2013, -49 τον Δεκέμβριο του 2012 και -28 τον περσινό Ιούλιο.

Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 20% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 18% τον Ιούνιο του 2013.

Την ίδια στιγμή στο 35% αυξάνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ συρρικνώνεται στο 45%, έναντι 50% τον Ιούλιο το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.

Για το επόμενο εξάμηνο, διαμορφώνονται στο 18% οι επιχειρήσεις, που εκτιμούν ότι θα είναι καλύτερη η κατάσταση τους, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 29% τον Ιούνιο.
Στασιμότητα προβλέπει το 45% (όσο και τον Ιούλιο) και επιδείνωση το 37%, έναντι 29% τον προηγούμενο μήνα.

Στο πεδίο της απασχόλησης, η τάση για προσλήψεις, οι οποίες είναι προφανώς εποχιακού χαρακτήρα, φαίνεται ότι έφτασε στο ανώτερο σημείο της τον Μάιο και πλέον υποχωρεί αξιοσημείωτα.

Έτσι η πρόθεση απολύσεων προσεγγίζει το 24%, έναντι 15% τον Ιούνιο του 2013, ενώ μόλις στο 8% (έναντι ποσοστού 11% τον Μάιο) είναι η πιθανότητα για προσλήψεις.

Η “μερίδα του λέοντος” των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 68%, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 74% τον προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.
Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις τον φετινό Ιούλιο καταδεικνύουν αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, που δηλώνουν πως μειώθηκε (43%, έναντι 41% τον Ιούνιο).

Αύξηση πωλήσεων αποτυπώνεται από το 20% (25% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό του Ιουνίου του 2013) των επιχειρήσεων, ενώ στασιμότητα αναφέρει το 37%, έναντι 34% τον Ιούνιο.

Οι μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 διεξάγονται από την εταιρία δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2009 ανελλιπώς.

Η τρέχουσα μέτρηση του μηνός Ιουλίου 2013 ανακοινώνεται με καθυστέρηση, λόγω θέρους, ενώ η επόμενη μέτρηση για τον δείκτη του μηνός Αυγούστου 2013 θα ανακοινωθεί κανονικά στις 5 Σεπτεμβρίου 2013.

Facebook Comments