Σημαντικό προβάδισμα αποκτά το Κίνημα 5 Αστέρων σύμφωνα με σειρά πρόσφατων δημοσκοπήσεων στην Ιταλία, μετά την καταστροφική διάσπαση του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος.

Μετά τα ευρήματα αυτά, η επικράτηση στις επόμενες εκλογές κομματικού σχηματισμού που ζητεί δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Ιταλίας από την Ευρωζώνη καθίσταται όλο και πιο πιθανή. Από την εκλογική νίκη ώς τον σχηματισμό κυβέρνησης, ωστόσο, η απόσταση είναι μεγάλη, ιδίως εφόσον δεν είναι καν γνωστό με τι είδους εκλογικό νόμο θα γίνουν οι επόμενες εκλογές. Ούτε η ημερομηνία των εκλογών είναι γνωστή, αν και η θητεία της παρούσας Βουλής δεν μπορεί να παραταθεί πέραν του 2018.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos, το Κίνημα 5 Αστέρων του πρώην κωμικού Μπέπε Γκρίλο συγκεντρώνει ποσοστό 32,3% και προηγείται του Δημοκρατικού Κόμματος κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες. Στις 4,8 μονάδες τοποθετεί το προβάδισμα των 5 Αστέρων η εταιρεία Index, ενώ άλλες τρεις έρευνες δίνουν προβάδισμα από μία έως τρεις μονάδες.

Τον Φεβρουάριο, 40 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, υπό την καθοδήγηση του πρώην πρωθυπουργού Μάσιμο ντ’ Αλέμα και του πρώην υπουργού Βιομηχανίας Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι αποσπάστηκαν, κατηγορώντας τον επικεφαλής Ματέο Ρέντσι για συγκεντρωτισμό. Ο Ρέντσι, που έχασε το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση τον Δεκέμβριο, παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία και από την ηγεσία του κόμματος, με σκοπό να επανεκλεγεί στο συνέδριο της 30ής Απριλίου.

Οι εσωτερικές διαμάχες κόστισαν στο Δημοκρατικό Κόμμα τρεις ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα μήνα – όσο και το ποσοστό που φαίνεται να συγκεντρώνει το νεοϊδρυθέν Δημοκρατικό Προοδευτικό Κίνημα των αποσχισθέντων βουλευτών. Μαζί με το κόμμα της «Ιταλικής Αριστεράς», ο νέος χώρος που ανοίγεται στα αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος συγκεντρώνει ένα υπολογίσιμο 7,1%. «Εχουμε φθάσει στο σημείο όπου γίνεται όλο και πιο απίθανο να διατηρήσει το Δημοκρατικό Κόμμα την εξουσία μετά τις επόμενες εκλογές», σημείωσε ανάλυση του ινστιτούτου Eurointelligence.

Ρέντσι vs Εμιλιάνο

Για την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ματέο Ρέντσι θα αναμετρηθεί με τον κυβερνήτη της Απουλίας, πρώην δικαστή Μικέλε Εμιλιάνο, ο οποίος ήταν η ψυχή των αντιφρονούντων, αλλά την τελευταία στιγμή αποφάσισε να παραμείνει στο κόμμα για να αντιπαρατεθεί στον Ρέντσι.

Κατακερματισμένη είναι και η Δεξιά, με ποσοστά 12,8% για τη Λέγκα του Βορρά, 12,7% για τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και 4,6% για τους «Αδελφούς της Ιταλίας».

Το σκηνικό των τριών πόλων, που καταγράφηκε για πρώτη φορά στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, επαναλαμβάνεται, αλλά αυτήν τη φορά με το Κίνημα 5 Αστέρων να έχει προβάδισμα. «Το Δημοκρατικό Κόμμα περνάει πολύ δύσκολη φάση, τόσο λόγω της αποχώρησης σημαντικών στελεχών όσο και λόγω της δυσκολίας προσέλκυσης νέων ψηφοφόρων», παρατήρησε η Corriere della Sera. «Η εκλογή νέας ηγεσίας μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία προγραμματικής ανανέωσης, αλλά μέχρι στιγμής αυτό που κάνει είναι να προξενεί διχασμό», συνεχίζει η εφημερίδα, παρατηρώντας ότι το Κίνημα 5 Αστέρων δεν έχασε υποστηρικτές ούτε λόγω των δυσκολιών στον δήμο της Ρώμης ούτε εξαιτίας της καταστρατήγησης από τον Μπέπε Γκρίλο του αποτελέσματος της εσωκομματικής ψηφοφορίας για την επιλογή υποψηφίου στη Γένοβα.

Επισημαίνοντας ότι πολλά μπορούν να επηρεάσουν τους συσχετισμούς, η εφημερίδα σημειώνει ότι ένα πράγμα είναι πολύ πιθανό να μείνει αμετάβλητο. «Είναι πολύ πιθανό κανένα κόμμα να μη φθάσει το όριο του 40% που απαιτείται για την κατάκτηση του μπόνους εδρών. Ως εκ τούτου, βρισκόμαστε μπροστά στο ισπανικό φάσμα ακυβερνησίας και νέων εκλογών», καταλήγει η εφημερίδα.

Facebook Comments