Φρανκφούρτη και Δουβλίνο αναμένεται να είναι οι δύο ευρωπαϊκές πόλεις που θα ευνοηθούν περισσότερο από την απόφαση των επενδυτικών τραπεζών να εγκαταλείψουν τη Βρετανία μετά το Brexit. Oλες οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες που έχουν σήμερα πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά μέσω του Λονδίνου προβλέπουν «σκληρό» Brexit και προετοιμάζουν τη μετεγκατάστασή τους πρωτίστως στη Φρανκφούρτη και δευτερευόντως στο Δουβλίνο, στο Παρίσι και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Μάλιστα, η μετακίνηση θα γίνει ακόμη ευκολότερη, διότι οι ευρωπαϊκές αρχές (ΕΚΤ) σκοπεύουν να μην τις υποβάλουν σε εξαντλητικούς ελέγχους, διότι εφαρμόζουν ήδη το βρετανικό κανονιστικό πλαίσιο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters.

Στις 29 Μαρτίου, η βρετανική κυβέρνηση θα αρχίσει επισήμως τη διαδικασία αποχώρησης από την Ενωση και στις 29 Απριλίου θα συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής των «27», προκειμένου να συμφωνηθεί η βασική διαπραγματευτική στάση που θα ακολουθήσει η Ε.Ε. στα επόμενα δύο χρόνια απέναντι στη Βρετανία. Οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες που έχουν σήμερα ως ευρωπαϊκή τους έδρα το Λονδίνο θα αρχίσουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης μέρους του προσωπικού τους λίγες εβδομάδες αφότου ενεργοποιήσει η κ. Μέι το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες και πόλεις διαγκωνίζονται τους τελευταίους μήνες για να προσελκύσουν αυτές τις νέες θέσεις εργασίας, αλλά, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι δύο που θα ευνοηθούν περισσότερο θα είναι η Φρανκφούρτη και το Δουβλίνο. Η Φρανκφούρτη φαντάζει ως ιδανική περίπτωση, δεδομένης της παρουσίας εκεί της Deutsche Bank, της γερμανικής κανονιστικής αρχής τραπεζών (BaFin) και της ΕΚΤ. Η Goldman Sachs και η Citigroup φαίνεται να προτιμούν τη Φρανκφούρτη. Η Bank of America, η Standard Chartered και η Barclays φαίνεται ότι προκρίνουν το Δουβλίνο διότι εφαρμόζει παρόμοια νομοθεσία με τη Βρετανία και είναι η μοναδική πόλη όπου η ομιλούμενη γλώσσα είναι τα αγγλικά. Οι τραπεζίτες προβλέπουν πως η βρετανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη πρόσβασή τους στην ευρωπαϊκή αγορά από το Λονδίνο.

Οι επικεφαλής τους θέλουν να έχουν ετοιμάσει νέα γραφεία σε χώρες της Ε.Ε. προτού αποχωρήσει η Βρετανία το 2019. Το Λονδίνο θα μπορούσε να χάσει 10.000 θέσεις εργασίας στις τράπεζες και ακόμη 20.000 υποστηρικτικές θέσεις εργασίας, σύμφωνα με το think tank Bruegel.

Πληθωρισμός στη Βρετανία

Η άνοδος του πληθωρισμού είναι μία από τις πρώτες συνέπειες του Brexit, εξαιτίας της υποχώρησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του δολαρίου και άλλων σημαντικών νομισμάτων κατά περισσότερο από 15%, καθιστώντας ακριβότερες τις εισαγωγές προϊόντων. Χθες ανακοινώθηκε πως ο πληθωρισμός στη Βρετανία διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στο 2,3% έναντι 1,8% τον Ιανουάριο, μηνιαία αύξηση που είναι η μεγαλύτερη από το 2013. Η άνοδος της τιμής των μεταφορών, που οφείλεται στην άνοδο της τιμής των καυσίμων, αποτελεί τον σημαντικότερο λόγο για την αύξηση του πληθωρισμού στη Βρετανία, ενώ και ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται στο 2% που είναι και ο στόχος της Τράπεζας της Αγγλίας. Πλέον η κεντρική τράπεζα καλείται να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο δίλημμα, δεδομένου ότι ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει την ανταγωνιστικότητα της βρετανικής οικονομίας. Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν πως, τελικά, η ΤτΑ θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού ταχύτερα απ’ όσο περιμένουν οι επενδυτές. Με τους μισθούς να αυξάνονται με πολύ αργό ρυθμό, η άνοδος του πληθωρισμού περιορίζει ακόμη περισσότερο την πραγματική αύξησή τους.

Facebook Comments