Προς το καλύτερο αναθεωρήθηκε ο απολογισμός από την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο του Λονδίνου, έξω από τη βρετανική Βουλή, ενώ όλες οι έως τώρα ενδείξεις να θέλουν τον δράστη να έχει ενεργήσει μόνος. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του υπαρχηγού της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Μαρκ Ρόουλι, οι νεκροί είναι δύο πολίτες, ένας αστυνομικός και ο δράστης, ο οποίος τραυματίστε θανάσιμα από αστυνομικά πυρά. Ο αρχικός απολογισμός έκανε λόγο για πέντε νεκρούς. Είκοσι-εννέα τραυματίες έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία μετά την επίθεση, με επτά εξ αυτών να βρίσκονται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση. Έως τώρα η Αστυνομία έχει προβεί σε επτά συλλήψεις μετά από έξι εφόδους σε κτήρια στο Μπέρμιγχαμ, το Λονδίνο και άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο πρακτορείο ειδήσεων Amaq, που πρόσκειται στην τζιχαντιστική οργάνωση, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη και ο 52χρονος Βρετανός δράστης Khalid Masood είναι στρατιώτης του. 

Οι δύο Έλληνες που δηλώθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία για τη βομβιστική ενέργεια του Λονδίνου είναι καλά στην υγεία τους. 

Την προηγούμενη ημέρα:

H διπλή επίθεση εκτυλίχθηκε σε δύο «επεισόδια», με έναν άνδρα δράστη να παρασύρει με αυτοκίνητό πεζούς στη γέφυρα έξω από το Παλάτι του Ουέστμινστερ, να επιτίθεται αμέσως μετά με μαχαίρι σε φρουρό έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο και να πέφτει νεκρός από πυρά αστυνομικών. Η αστυνομία χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατική.

Συνεχής ενημέρωση:

  • Έννια ύποπτοι κρατούνται ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν δύο συλλήψεις. 
     

  • Ένας άνδρας, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά από την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο το μεσημέρι της Τετάρτης, έχασε την μάχη με τη ζωή. Οι νεκροί είναι πλέον πέντε
     

  • Έκτακτο: Η Scotland Yard έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του δράστη. Πρόκειται για τον 52χρονο Khalid Masood, γεννημένο στο Kent της Βρετανίας ο οποίος πιστεύεται ότι μέχρι πρόσφατα ζούσε στα West Midlands. Σύμφωνα με το Amaq είναι στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους. 
     

  • Το χρονικό της επίθεσης σύμφωνα με τους Times

    1. Το Χιουντάι του δράστη κινείται στη γέφυρα του Γουέστμινστερ προς το Κοινοβούλιο. Ανεβαίνει στο πεζοδρόμιο, χτυπά πολλούς πεζούς τραυματίζοντας αρκετούς από αυτούς

    2. Το αυτοκίνητο χτυπά στα κάγκελα τραυματίζοντας κι άλλους πεζούς. Ο δράστης εγκαταλείπει το αυτοκίνητο, τραυματίζει αστυνομικούς και τρέχει προς τον περίβολο του Κοινοβουλίου

    3. Ο δράστης εμποδίζεται από αστυνομικούς, και χτυπά με μαχαίρι έναν από αυτούς. Οι άλλοι αστυνομικοί πυροβολούν εναντίον του τέσσερις φορές

     

  • Οι Λονδρέζοι όλοι μαζί μετά την επίθεση (Londoners #standtogether after attack)


     

  • Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε για τους δύο Έλληνες τραυματίες
    «Οι δύο Έλληνες που δηλώθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία για τη βομβιστική ενέργεια του Λονδίνου είναι καλά στην υγεία τους και δεν υπάρχουν άλλοι τραυματίες».
     

  • Χαρακτηριστική εικόνα για το σημείο της επίθεσης:


    A cartoon showing support for LondonWestminster Bridge showing casualtiesWestminster Bridge showing casualties

  • Έκακτο: Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο πρακτορείο ειδήσεων Amaq που πρόσκειται στην τζιχαντιστική οργάνωση, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο. Το AMAQ, επικαλούμενο «πηγή ασφαλείας», μεταδίδει ότι ο δράστης της επίθεσης έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο είναι ένας στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους και η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά το προσκλητήριο να πληγούν πολίτες χωρών του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές.
     

  • Οι βρετανικές Αρχές έχουν ανακοινώσει πως ο δράστης φαίνεται να «εμπνεύστηκε» από ισλαμιστική τρομοκρατία, όμως δεν έχουν κάνει λόγο για σύνδεσή του τρομοκράτη με το ISIS. Όπως δήλωσε νωρίτερα ενώπιον της Βουλής η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ο δράστης ήταν γνωστός ήταν γνωστός στις Αρχές, καθώς στο παρελθόν είχε εξετασθεί από την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας MI5. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο τρομοκράτης δεν απασχολούσε πια τις μυστικές υπηρεσίες και ήταν πλέον «εκτός της εικόνας πληροφοριών». Η πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε ότι ο τρομοκράτης «έδρασε μόνος του», αν και οι εν εξελίξει έρευνες εστιάζουν πάνω στα κίνητρά του και τα πρόσωπα τα οποία συναναστρεφόταν. Οκτώ άνθρωποι έχουν συλληφθεί έως τώρα, σε έξι αστυνομικές εφόδους που πραγματοποιήθηκαν στο Μπέρμιγχαμ και το Λονδίνο.
     

  • Ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στο Twitter: «Έχουμε επιπλέον αστυνομικούς – ένοπλους και άοπλους – ετοιμότητα στους δρόμους για να καθησυχαστούν οι Λονδρέζο ι#WeStandTogether #WestminsterAttack»


     

  • Το Πεκίνο καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση.
     

  • Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται πληροφορίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν υπάρχουν Έλληνες τραυματίες μεταξύ των νοσηλευομένων στα βρετανικά νοσοκομεία, μετά τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο.
     

  • Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον στο BBC: «Η αστυνομία και οι υπηρεσίες στις οποίες βασιζόμαστε για την ασφάλειά μας έχουν αποτρέψει έναν μεγάλο αριθμό τέτοιων επιθέσεων τα τελευταία χρόνια, πάνω από 12 τον τελευταίο χρόνο (…) Αυτού του είδους οι επιθέσεις, αυτή η επίθεση από μοναχικό λύκο, με τη χρήση μέσων από την καθημερινή ζωή–ένα όχημα, ένα μαχαίρι–είναι πολύ δυσκολότερο να αποτραπούν.»
     

  • Το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει τους έξαλλους πανηγυρισμούς στα κοινωνικά δίκτυα αλλά δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. 
     

  • Δύο Έλληνες μεταξύ των τραυματιών, άγνωστη η έως τώρα κατάστασή τους. 
    Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν έδωσε περισσότερα, στοιχεία για την κατάσταση των τραυματιών. Εκτός από τους δυο Έλληνες, υπάρχουν δώδεκα Βρετανοί, τρεις Γάλλοι, δύο Ρουμάνοι, τέσσερις Νοτιοκορεάτες, ένας Γερμανός, ένας Κινέζος, ένας Αμερικανός, ένας Ιρλανδός και ένας Ιταλός. «Χθες είδαμε τα χειρότερα της ανθρωπότητας. Αλλά εμείς θα θυμόμαστε τα καλύτερα», είπε επίσης η Μέι, προσθέτοντας μεταξύ άλλων, ότι «εμείς θα θυμόμαστε τις ενέργειες των απλών ανθρώπων». «Οι αξίες μας θα επικρατήσουν», είπε ακόμη.
     

  • Η Scotland Yard σημείωσε ότι από τις έως τώρα έρευνες καταδεικνύουν πως ο δράστης «ενήργησε μόνος» και εμπνεύστηκε από τη «διεθνή τρομοκρατία». «Σε αυτή τη φάση δεν έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για περαιτέρω απειλές», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι έρευνες εστιάζουν στα κίνητρα, την προετοιμασία άτομα τα οποία συναναστρεφόταν ο δράστης. Dεν αποκάλυψε την ταυτότητα του τρομοκράτη, και κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης να μην προβούν στη δημοσιοποίηση ονομάτων ενώ οι αστυνομικές έρευνες «βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο». Έως τώρα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Λογαριασμοί που υποστηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φιλοξενούσαν πανηγυρικές αναρτήσεις.
     

  • Φωτογραφία από το σημείο της επίθεσης:

    2017 03 22T231413Z 1772722069 RC192E33CCB0 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY

  • Τα πρωτοσελίδα του Guardian και των Times:

    f0XEpjZQq1gJlDBT4OYA Guardian bw8jvwJuS72Yc8xl8MG8 Times copy

  • Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, ο δράστης είχε ασπαστεί τον Τζιχαντισμό. Όπως δήλωσε είναι πολύ κοντά στην επιβεβαίωση της ταυτότητας του και ψάχνουν πιθανούς συνεργούς του.
     

  • Το κυρίαρχο σύνθημα #Westminster:

  • Ο Μαρκ Ράουλυ της Σκότλαντ Γιαρντ δήλωσε πως η αστυνομία εκτιμά πως ο δράστης είχε εμπνευστεί την επίθεση από τη διεθνή τρομοκρατία.
     

  • Ο Μαρκ Ράουλυ, της αντιτρομοκρατικής της Σκότλαντ Γιαρντ, επιβεβαίωσε πως οι νεκροί είναι 5 και περίπου 40 οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων και τρεις αστυνομικοί.
     

  • O αστυνομικός που σκοτώθηκε στην επίθεση ονομαζόταν Κηθ Πάλμερ, δήλωσε ο Μαρκ Ράουλυ της Σκότλαντ Γιαρντ. Ο Πάλμερ ήτα 48 ετών με 15 έτη υπηρεσίας, παντρεμένος και πατέρας. Ο Ράουλυ δήλωσε πως δεν θα έκανε σχόλια για την ταυτότητα του δράστη, αν και άφησε να εννοηθεί ότι οι αστυνομικές αρχές γνώριζαν ποιός ήταν αυτός.

  • Ο σταθμός του Μετρό Westminster παραμένει κλειστός, σε χρήση μόνο για αλλαγή γραμμής.
     

  • 13 φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Edge Hill του Λανκανσάιρ ενεπλάκησαν στο σημείο του περιστατικού, δύο τραυματίστηκαν ελαφρά, και δύο διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο, αλλά εισήχθησαν περπατώντας.
     

  • Το Νοσοκομείο του Kings College λέει πως έγινε εισαγωγή οκτώ τραυματιών, έξι ανδρών και δύο γυναικών. Δύο είναι σε κρισιμη κατάσταση και δύο σε σταθερή.
     

  • Το Νοσοκομείο του St. Thomas έχει δύο τραυματίες, σε σταθερή κατάσταση.
     

  • Το Λιμεναρχείο του Τάμεση ανέσυρε μια γυναίκα απ το ποτάμι, νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα.
     

  • Η δήμαρχος του Παρισιού Άνν Ιντάλγκο δήλωσε πως τα μεσανυχτα θα σβήσουν τα φώτα του Πύργου του Άιφελ σε απόδοση τιμής στα θύματα.
     

  • Σύμφωνα με το Reuters, συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας στο σημείο της επίθεσης. 

    2017 03 22T211624Z 2082590013 RC1A8083CB80 RTRMADP 3 BRITAIN SECURITY

  • Οι δηλώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι μετά τη συσκέψη με την Ομάδα Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών Cobra η οποία εξήρε και την προσπάθεια και το έργο των  σωμάτων ασφαλείας, την αυτοθυσία τους, τον επαγγλεματισμό τους υπό πίεση, και την αυταπάρνησή τους. 
    Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέυ, που προήδρευσε μιας έκτακτης συνάντησης Κόμπρα [Σ.τ.Μ. είναι ένα συμβούλιο εσωτερικής ασφάλειας, Cabinet Office Briefing Room A στο Whitehall. Είναι μια επιτροπή έκτακτης αντιμετώπισης κάποιας κρίσης, αποτελούμενη από υπουργούς, ανώτατους δημοσίους υπαλλήλους, την αστυνομία, μέλη της κοινότητας της αντικατασκοπίας, κι άλλους αξιωματούχους] απόψε είπε πως ακόμα προκύπτουν οι πλήρεις λεπτομέρειες της “νοσηρής και ανήθικης τρομοκρατικής επίθεσης” .
    Επιβεβαίωσε ότι ο δράστης ήταν ένας και το επίπεδο επαγρύπνησης απειλής του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει “Σοβαρό” και δεν θα μεταβληθεί.
    Είπε πως θα υπάρξει ενημέρωση απ τη Μητροπολιτική Αστυνομία αργότερα απόψε το βράδυ.
    “Οι σκέψεις μας κι οι προσευχές μας είναι με τα θύματα” είπε.
    “Επιτρέψτε μου να καταστήσω σαφές σήμερα…κάθε απόπειρα να ηττηθούν οι αξίες μας μέσω της βίας είναι καταδικασμενη ν΄αποτύχει.”
    “Το κοινοβούλιο θα συνέλθει κανονικά…και οι Λονδρέζοι θα επανέλθουν στην καθημερινότητά τους κανονικά…θα περπατούν σ αυτούς τους δρόμους, θα ζήσουν τις ζωές τους…χωρίς ποτέ να υποκύψουν στον τρόμο και χωρίς να επιτρέψουν στις φωνές του μίσους και του κακού να μας διχάσουν.”

    (Prime Minister Theresa May, who chaired a Cobra meeting this evening, said the full details of the “sick and depraved terrorist attack” were still emerging.
    She confirmed there was one attacker and the UKs threat level of “severe” will not change.
    There will be an update from the Metropolitan Police later this evening, she said.
    “Our thoughts and proyers go out to all that whave been affected,” she said.
    “Let me make it clear today… any attempt to defeat those values through vliolence is doomed to failure.
    “Parliament will come together as normal… and Londoners will get up and go about their day as normal… they will walk these streets, they will live their lives… never giving into terror and never allowing the voices of hate and evil to drive us apart.”)

     

  • Το Τελ Αβίβ τώρα:


     

  • Νέος συναγερμός σε σταθμό του Μετρό στο Λονδίνο.
     

  • Ολοκληρώθηκε η συσκέψη της βρετανίδας πρωθυπουργού με την Ομάδα Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών Cobra.
     

  • Ο Δήμαρχος του Παρισίου ανακοίνωσε ότι τα μεσάνυχτα θα σβήσουν τα φώτα στον Πύργο του Άιφελ για τα θύματα του Λονδίνου. 
     

  • Διεθνή μέσα, όπως το RT, επικαλούνται δηλώσεις τόσο του δικηγόρου του όσο και του αδελφού του οι οποίοι αναφέρουν χαρακτηριστικά πως ο Abu Izzadeen βρίσκεται στη φυλακή και δεν θα μπορούσε να διαπράξει αυτό το έγκλημα. 
     

  • Ο δήμαρχος του Λονδίνου με βίντεο του στο Twitter δίνει ότι μήνυμα ότι  οι Λονδρέζοι δεν θα σκιαχτούν από την τρομοκρατία, και πως απόψε στους δρόμους θα περιπολούν ένοπλοι αστυνομικοί.
     

  • Αναμένεται δήλωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι μετά τη σύσκεψη με την ομάδα αντιμετώπισης των εκτάκτων αναγκών Cobra.  
     

  • Το BBC διαψεύδει ότι είναι αυτός ο δράστης, ο δικηγόρος του ισχυρίζεται ότι βρίσκεται ακόμα στην φυλακή. 
     

  • Αν ισχύει η πληροφορία της ιταλικής εφημερίδας La Stampa και του Chanel 4 σχετικά με το δράστη παρακάτω υπάρχει εκτενώς το ιστορικό του:
    Ο Αμπού Ιζαντήν γεννήθηκε Τρέβορ Ρίτσαρντ Μπρουκς στις 18 Απριλίου 1975. Ήταν Βρετανός εκπρόσωπος της Al Ghurabaa, μιας Βρετανικής Μουσουλμανικής οργάνωσης που είχε τεθεί εκτός νόμου σύμφωνα με τον Αντιτρομοκρατικό Νόμο του 2006 επειδή διέδιδε κι ηρωοποιούσε την τρομοκρατία. Ο Ιζαντήν καταδικάστηκε κατηγορούμενος για συγκέντρωση χρηματικών ποσών και προτροπή για τρομοκρατία στο εξωτερικό στις 17 Απριλίου 2008, σε φυλάκιση 4,5 ετών. Αφέθηκε ελέυθερος τον Μάιο του 2009 αφού εξέτισε 3,5 έτη, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου προφυλάκισής του.
    Ο Αμπού Ιζαντήν γεννήθηκε στο Χάκνεϋ του ανατολικού Λονδίνου. Η οικογένειά του κατάγεται απ΄τη Τζαμάικα. Ο Μπρουκς προσηλυτίσθηκε στο Ισλάμ τη μέρα προτού γίνει 18 ετών, στις 17 Απριλίου 1993, κι άλλαξε το όνομά του σε Ομάρ, αλλά προτιμούσε να ονομάζεται Αμπού Ιζαντήν. [Σ.τ.Μ. Αμπού σημαίνει Πατέρας του (τάδε), άρα είχε έναν γιο ονόματι Ιζαντήν], και μιλούσε με άνεση τ Αραβικά.
    Σπούδασε και εργάστηκε για μικρό διάστημα ως ηλεκτρολόγος. Παντρεύτηκε την αραβικής καταγωγής σύζυγό του Μοχτάρια το 1998. έχουν τρία τέκνα.
    Ο Αμπού Ιζαντήν συνάντησε τον Ομάρ Μπάκρι Μουχάμεντ και τον Αμπού Χαμζά αλ-Μάσρι στο τέμενος του Φίνσμπουρυ Παρκ τη δεκαετία του 1990. Εκεί εικάζεται πως ριζοσπαστικοποιήθηκε.
    Επισκέφθηκε το Πακιστάν το 2001, πριν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, ως μέρος του Al-Muhajiroun. [Σ.τ.Μ. αυτή ήταν μια βρετανική Σαλαφική τζιχαντιστική οργάνωση που τέθηκε εκτός νόμου. Αρχηγός της ήταν ο Ομάρ Μπάκρι Μουχάμεντ που ανεφέρθη παραπάνω]. Ο Αμπού ισχυρίστηκε πως πήγε εκεί για να δώσει μια σειρά από διαλέξεις. Ισχυρίστηκε πως συμμετείχε σε εκπαίδευση στρατοπέδων τρομοκρατών στο Αφγανιστάν.
    Ο Αμπού χαρακτήρισε τις επιθέσεις αυτοκτονίας της 7/7 του Λονδίνου ως “άξιες επαίνου”.
    Την παραμονή της επετείου των επιθέσεων της 7/7 στο Λονδίνου, βιντεοσκοπήθηκε να κηρύσσει σε μια ομάδα Μουσουλμάνων στο Μπέρμιγχαμ, περιγελώντας όσους υποστηρίζουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και αισθάνονται την ανάγκη να αντισταθούν στην Ισλαμική τρομοκρατία. Περιγέλασε και τους δημοσιογράφους που είχαν συλληφθεί από τους ισλαμιστές αντάρτες του χαλιφάτου. Ο Αμπού είχε δηλώσει ανοιχτά πως επιθυμούσε να πεθάνει ως βομβιστής αυτοκτονίας.
    Στις 20 Σεπτεμβρίου 2006, ο Αμπού Ιζαντήν κι ο Αντζέμ Τσουντάρυ διέκοψαν την πρώτη δημόσια συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Τζων Ρηντ με Μουσουλμάνους. Αποκάλεσε τον Ρηντ “εχθρό του Ισλάμ” Ο Τζψν Χάμφρυς πήρε συνέντευξη από τον Αμπού Ιζαντήν στις 22 Σεπτ 2006 για το πρόγραμμα Today του BBC Radio 4. Σε μια έντονη συζήτηση, ο Αμπού Ιζαντήν δήλωσε πως σκοπός του ήταν να εισαχθεί ο νόμος της Σαρία στο Ηνωμένο Βασίλειο, και πως αυτό δεν θα έπρεπε να γίνει με δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά “σύμφωνα με την ισλαμική μεθοδολογία”.
    Συλλήψεις:
    Φεβρουάριος 2007
    Η Βρετανική Αστυνομία συνέλαβε τον Α.Ι. με κατηγορίες προτροπής σε τρομοκρατία στις 2 Αυγούστου 2007. Ο εκπρόσωπος τύπου της Σκότλαντ Γιαρντ είπε ότι η σύλληψη έγινε στο πλαίσιο διαρκούσης έρευνας σχετικάμε ομιλία του Α.Ι. στα West Midlands το 2006, που προηγήθηκε το περιστατικού της 20 Σεπτεμβρίου 2006.
    Απρίλιος 2007
    Συνελήφθη εκ νέου σε μια νυχτερινή έφοδο της αστυνομίας στις 24 Απρ 2007 σύμφωνα με τον Αντιτρομοκρατικό Νόμο 2000, “σχετικά με προτροπή άλλων προσώπων προς διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών και συγκέντρωση χρηματικών πόρων για τρομοκρατία”.
    Απρίλιος 2008
    Στις 17 Απριλίου 2008,ο Α.Ι. ήταν μεταξύ έξι ανρδών που καταδικάστηκαν στο βασιλικό Δικαστήριο του Κινγκστον για υποστήριξη της τρομοκρατίας, μολονότι το σώμα των ενόρκων δεν κατέληξε σε απόφαση σχετικά με την τρίτη κατηγορία της ενθαρρυνσης τρομοκρατίας. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4,5 ετών.
    Νοέμβριος 2015
    Στις 14 Νοεμβρίου 2015, ο Ιζαντήν κι ο Σουλεϋμάν Κήλερ κρατήθηκαν από την Ουγγρική αστυνομία στην Lőkösháza της Ουγγαρίας σε ενα τρένο καθ οδόν για το Βουκουρέστι της Ρουμανίας, επειδή δεν έφεραν έγγραφα ταυτότητας. Κατά την κράτησή τους, στις 17 Νοεμβρίου 2015, παρουσιάστηκε ένα ευρωπαΊκό Ένταλμα Σύλληψης στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν εναντίον καί των δύο ατόμων. Οι δύο άνδρες δεν ενημέρωσαν τις Βρετανικές Αρχές ότι θα ταξίδευαν έξω απ΄το Ηνωμένο Βασίλειο,παρά τη δικαστική εντολή να το πράξουν.


    Λονδίνο: Αυτός είναι ο φερόμενος ως δράστης
     

  • Υπάρχουν περίπου 1000 άνθρωποι εγκλωβισμένοι στο σημείο της επίθεσης. Αυτή τη στιγμή παρατηρείται έντονη κυκλοφορία και αρχίζει να εκκενώνεται. Όλοι έδωσαν κατάθεση στους αστυνομικούς.
     

  • Οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Χαλιφάτου πανηγυρίζουν στο δίκτυό τους για την επίθεση στο Λονδίνο: «Αίμα για το αίμα», λένε, ομιλώντας για εκδίκηση για τον βομβαρδισμό της Μοσούλης από τους Βρετανούς.
     

  • Ο Νάιτζελ Φάρατζ δήλωσε πως δε νιώθει έκπληξη: 
    Very upset and depressed by the terrorist attack in Westminster, but unfortunately not surprised.”
     

  • Αύριο θα λειτουργήσει κανονικά το βρετανικό κοινοβούλιο.
     

  • Οι δύο τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ οι έξι σταθεροποιήθηκαν στο Kings College NHS
     
  • Η αστυνομία χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατική. 
     
  • Ευρωπαϊκός αξιωματούχος τόνισε στο Reuters ότι οι διωκτικές αρχές εξετάζουν την πιθανότητα η τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα κοντά στο βρετανικό κοινοβούλιο του Λονδίνου να ήταν εμπνευσμένη από την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους
     
  • Μεσίστια η σημαία στη Scotland Yard για τον νεκρό αστυνομικό


     

  • Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Άμπερ Ραντ τονίζει με αναρτήσεις της στο Twitter ότι προτεταιτότητα αποτελεί η ασφάλεια των πολιτών: 
    “1/2 I know the whole country will be thinking of & praying for those affected this terrible incident. Our top priority is peoples security.
    2/2 We have the best police & security services in the world & we will let them get on with their job.”
     
  • Βρετανοί αστυνομικοί έχουν συγκεντρώσει τα πρώτα στοιχεία για την ταυτότητα του δράστη και εξετάζουν το ενδεχόμενο να είχε συσχετιζόταν με τον ISIS
     
  • Η ιταλική εφημερίδα La Stampa, όπως και το Chanel 4, αναφέρει σε δημοσίευμα τα στοιχεία του δράστη (τονίζεται ότι η είναι επισφαλές): Σύμφωνα με την ανασύνθεση των γεγονότων απ την αστυνομία, ο άνδρας στο τιμόνι, που ταυτοποιήθηκε ως Αμπού Ιζαντήν (Τρέβορ Μπρουκς), Βρετανός υπήκοος 42 ετών που καταγόταν από το Κλάπτον, φορούσε μαύρα ρούχα και πετάχτηκε από το όχημά του οπλισμενος με ενα μαχαιρι.
    “Secondo la ricostruzione della polizia, l’uomo alla guida, identificato come Abu Izzadeen (Trevor Brooks), cittadino britannico, di 42 anni, era vestito di nero, ed è sceso dal veicolo con un coltello.”
     
  • Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του CNN: «Ο οδηγός του οχήματος βγήκε από αυτό και έτρεξε μακριά. Πλησίασα και είδα κάποιον στο πεζοδρόμιο, προφανώς τραυματισμένο. Ακολούθησαν τρεις πυροβολισμοί».
     
  • Σύμφωνα με το BBC, τέσσερις σοβαρά τραυματίες μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στο Kings College Hospital London.


     

  • Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σοκαρισμένη:
    “Deeply shocked by attacks on police & members of public in London. My thoughts are with injured & our solidarity goes out to the UK.”
     
  • Αν χρειαστεί ο στρατός θα βγει στους δρόμους.
     
  • Σε λειτουργία ο σιδηροδρομικός σταθμός CANNING TOWN στο Λονδίνο που είχε κλείσιε μετά το χτύπημα.
     
  • Οι δύο εκ των τεσσάρων νεκρών βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα, ο ένας είναι ο αστυνομικός και ο άλλος ο δράστης
     
  • O Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως οι βάρβαρες μέθοδοι δεν θα νικήσουν την δημοκρατία:
    “My thoughts with the families of those injured & killed. Those seeking to attack our democracy with these barbarous methods will never win.”
     
  • O Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως οι σκέψεις των Ευρωπαίων είναι στο πλευρό του βρετανικού λαού:
    “My thoughts are with the victims of the Westminster attack. Europe stands firm with the UK against terror and ready to help.”
     
  • Ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου πριν από λίγο δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε με την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδικάζει την σημερινή τρομοκρατική επίθεση στο Γουεστμινστερ, ότι όλοι προσεύχονται για τους τραυματίες και ότι η ΗΠΑ στηρίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο.


     

  • Τον αποτροπιασμό του για την «ειδεχθή και άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια» που σημειώθηκε σήμερα στο Λονδίνο, εκφράζει με ανακοίνωση Τύπου το υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία και στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου» προσθέτει η ανακοίνωση. Επισημαίνει δε ότι η πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε συνεργασία με τις αρμόδιες βρετανικές αρχές. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν πληροφορίες για ύπαρξη Ελλήνων μεταξύ των τραυματιών, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διπλωματικές πηγές.
     
  • Ανακοινώνει τώρα η Scotland Yard: Ο δράστης, που είναι νεκρός, σκότωσε 3 ανθρώπους ανάμεσά τους και έναν αστυνομικό. Από την επίθεση υπάρχουν τουλάχιστον 20 τραυματίες αυτή τη στιγμή. Aνάμεσα στους νεκρούς πιστεύεται ότι βρίσκεται και ο δράστης της επίθεσης, με τις αρχές να εκτιμούν ότι είναι και ο μοναδικός. Ένα αυτοκίνητο πέρασε στην γέφυρα του Ουεστμίνστερ, χτυπώντας πολίτες και αστυνομικούς. Oι επιχειρήσεις της αστυνομίας συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη.
     
  • Ο Aμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και ενημερώθηκε για το διπλό χτύπημα.
     
  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλρεσον εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων.
     
  • Σύμφωνα με το Sky News, γίνονται έρευνες και στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.
     
  • Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας Le Telegramme οι τρεις γάλλοι μαθητές ηλικίας περίπου 15 με 16 ετών φοιτούν στο Concarneau Lycee στην Βρετάνη που βρίσκεται στη Δυτική Γαλλία ενώ οι συμμαθητές τους που ήταν αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι παρασύρθηκαν από το αυτοκίνητο.
     
  • Την τελευταία ώρα κυκλοφορεί η κάτωθι φωτογραφία και λέγεται σύμφωνα και με το Sky News ότι ο τραυματίας είναι ο δράστης:


     

  • Οι αρχές εκένωσαν τη Ρόδα του Λονδίνου από τους τουρίστες και το προσωπικό που βρίσκονταν εκεί. 
     
  • Έκτακτη συνεδρίαση ασφαλείας συγκάλεσε η Τερέζα Μέι.
     
  • Λέγεται ότι υπάρχει δεύτερος δράστης και τον ψάχνουν στον ευρύτερο χώρο του κοινοβουλίου. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί, 
     
  • Σύμφωνα με το Sky News, τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί και ένας αστυνομικός είναι νεκρός.
     
  • Σημειωτέον: Η σημερινή επίθεση συμπίπτει με την την πρώτη επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 32 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 320 στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, των χειρότερων στην ιστορία της χώρας. 
     
  • Σύμφωνα με δημοσιογράφο του BBC οι δράστες εντός του οχήματος ήταν 2.
     
  • 3 Γάλλοι μαθητές τρίτης λυκείου μεταξύ των τραυματιών. Επιβεβαιώθηκε και από το Γάλλο πρωθυπουργό.
     
  • Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η διπλή επίθεση εκτυλίχθηκε σε δύο «επεισόδια», με έναν άνδρα δράστη να παρασύρει με αυτοκίνητό πεζούς στη γέφυρα έξω από το Παλάτι του Ουέστμινστερ και έναν άλλον (ή τον ίδιο βάσει αυτόπτη μάρτυρα του Sky News) να επιτίθεται αμέσως μετά με μαχαίρι σε φρουρό έξω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο και να πέφτει νεκρός ή σοβαρά τραυματίας από πυρά αστυνομικών.
     
  • Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες,  οι αστυνομικές αρχές άνοιξαν πυρ κατά του οδηγού του οχήματος που έπεσε στο πλήθος για να σταματήσουν την πορεία του.
     
  • Σύμφωνα με το BBC, υπήρχε ένα ύποπτο όχημα έξω από το κοινοβούλιο. 
     
  • Ο πρόεδρος της βουλής της Σκωτίας Κεν Μάκιντος διέκοψε την συνεδρίαση με θέμα την εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση για την διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την «τρομοκρατική επίθεση». 

    Διπλή επίθεση στο Λονδίνο - Δύο νεκροί - Φωτογραφίες σοκ
     

  • Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Ντέιβιντ Λίντινγκντον δήλωσε: «Ένας αστυνομικός μαχαιρώθηκε, ένας φερόμενος ως δράστης τραυματίστηκε από πυρά της αστυνομίας, μία γυναίκα σκοτώθηκε και πολλοί άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν το απόγευμα μπροστά στο κοινοβούλιο του Ουεστμίνστερ του Λονδίνου, που αποκλείστηκε».
     
  • Σύμφωνα με τον Guardian ανασύρθηκε ζωντανή μία γυναίκα από τον Τάμεση. 
     
  • Ανακοίνωση της Scotland Yard: «Οι αξιωματικοί ήταν εκεί αλλά κάποιοι άλλοι δήλωσαν ότι υπάρχουν διαφορετικά γεγονότα. Είμαστε σε στενή συνεργασία με όλες οι γύρω περιοχές στις οποίες θα πρέπει να μην προσέλθουν πολίτες ώστε να μας βοηθήσουν να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε καλύτερα. Καλούμε όσους έχουν φωτογραφίες και βίντεο να μας τα στείλουν, δεν έχουμε εικόνα των νεκρών και των τραυματιών, πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ασφάλεια (…) Να τηλεφωνήσετε στην άμεσο δράση για οτιδήποτε υποπέσει στην αντίληψή σας. Αυτή τη στιγμή ο αξιωματικός και όσοι ενεπλάκησαν σε αυτό το γεγονός θα πρέπει να έχουν την αμέριστη συμπαράστασή μας. Υπάρχουν σε όλο το Λονδίνο αστυνομικές δυνάμεις. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να σας δώσω περισσότερες πληροφορίες, η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ασφάλεια.»
     
  • Βουλευτής του κόμματος των συντηρητικών έκανε ανάνηψη στον τραυματισμένο αστυνομικό.
     
  • Σύμφωνα με εκπρόσωπο του νοσοκομείου, αρκετοί εκ των τραυματιών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
     
  • Σύμφωνα με το Sky News υπάρχουν δύο νερκοί
     
  • Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος της γυναίκας, στους τραυματίες υπάρχει και νεαρός αστυνομικός σε σοβαρή κατάσταση. Σύμφωνα με τον εκπρ. Τύπου Αλέξη Γεργιάδη της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο υπάρχουν τραυματίες “με καταστροφικά τραύματα”. 


     

  • Η Μαρία Λουπέτη, κάτοικος Λονδίνου που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο σημείο της επίθεσης, μίλησε στην ΕΡΤ και είπε ότι άκουσε φωνές και πυροβολισμούς, προσπάθησε να πάει να δει και η αστυνομία τις απέτρεψε. Για πρώτη φορά είδε πάνοπλους αστυνομικούς και μάλιστα σε εμπορικό κέντρο. Ανέφερε, επίσης, ότι τις τελευταίες δύο με τρεις ημέρες υπήρχε πολύ έντονη αστυνόμευση στην περιοχή. 
     
  • H Scotland Yard θα κάνει ανακοίνωση στις 18:45 ώρα Ελλάδας.
     
  • Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενήμερωσης, μία γυναίκα είναι νεκρή.
     
  • Σύμφωνα με δήλωση του βουλευτή των Εργατικών, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, άγνωστος ένοπλος επιτέθηκε με μαχαίρι ενάντια σε αστυνομικό της φρουράς που βρισκόταν έξω από το κοινοβούλιο. 


     

  • Ο σταθμός Ουεστμίνστερ του υπογείου έχει κλείσει κατόπιν αιτήματος της αστυνομίας.
     
  • Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, τουλάχιστον δώδεκα ένοπλοι αστυνομικοί εισήλθαν στο Κοινοβούλιο. Οι περισσότεροι εισέρχονταν κρατώντας ασπίδες.
     
  • Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι ασφαλής. 
     
  • Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε μέσω Twitter: «Κληθήκαμε περί τις 14:40 για ένα περιστατικό στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ. Αντιμετωπίζεται ως συμβάν ένοπλης βίας—αστυνομικοί βρίσκονται επί τόπου».


     

  • Σύμφωνα με το BBC, ο δράστης είναι νεκρός. Σύμφωνα με άλλες πηγές, σοβαρά τραυματίας.
     
  • Η αστυνομία του Λονδίνου αντιμετωπίζει αυτά τα περιστατικά ως τρομοκρατικά χτυπήματα.
     
  • Έχει σημάνει συναγερμός στο κέντρο του Λονδίνου. Δεν έχει διευκρινιστεί τι ακριβώς συβένη. Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, πυροβολισμοί σημειώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο στο Λονδίνο και το κτίριο έχει αποκλειστεί.
     
  • Υπήρξαν τουλάχιστον δύο επεισόδια αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ο βαθμός σύνδεσής τους. Ένας άνδρας τραυμάτισε αστυνομικό της φρουράς με μαχαίρι και μετά έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών ή είναι σοβαρά τραυματίας. Σχεδόν ταυτόχρονα αυτοκίνητο τραυμάτισε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους. Έχει γίνει αναφορά και για έκρηξη.


     

  • Σύμφωνα με πληροφορίες αυτόπτη μάρτυρα,  ακούστηκαν δυνατοί κρότοι, παρόμοιοι με εκπυρσοκροτήσεις όπλων έξω από τη Βουλή της Βρετανίας νωρίτερα και δύο άνθρωποι θεάθηκαν να τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες μέσα στον περίβολο του κτιρίου.
     
  • Πολιτικοί και δημοσιογράφοι έγραψαν στο Twitter για δυνατούς ήχους έξω από το κτίριο.
     
  • To Reuters μεταδίδει δήλωση αξιωματούχου του Ουεστμίνστερ η οποία αναφέρει ότι δύο άνθρωποι δέχτηκαν πυρά έξω από το κοινοβούλιο της Βρετανίας και το κτίριο έχει αποκλειστεί.
     
  • Σύμφωνα με το BBC, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν ανθρώπους να δέχονται πρώτες βοήθειες για τραυματισμούς, ενώ είπαν πως είδαν και έναν άνδρα με μαχαίρι.


     

  • Σύμφωνα με το Reuters, ένας άνδρας ετοιμαζόταν να κάνει επίθεση και πυροβολήθηκε από την αστυνομία και σύμφωνα με τηλεγράφημά του στο οποίο επικαλείται φωτορεπόρτερ του υπάρχουν 12 τραυματίες.
     
  • Δημοσιογράφος του Independent αναφέρει: «Δύο άτομα έχουν δεχθεί πυρά. Ο ένας τραυματίας – πιθανώς ο δράστης – φαίνεται νεκρός. Ο δεύτερος τραυματίας, ένας αστυνομικός, τραυματίστηκε αλλά δείχνει ζωντανός. Είδα έναν άνδρα να τρέχει προς την έξοδο του New Palace Yard, κάτω από το Μπιγκ Μπεν. Η αστυνομία του φώναζε για να τον σταματήσει, καλώντας τον να πετάξει το όπλο του. Μετά άκουσα δύο πυροβολισμούς».
     
  • Η αστυνομία το μόνο που έχει επιβεβαιώσει είναι ότι υπάρχει περιστατικό με πυροβόλο όπλο έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο, τουλάχιστον δύο τραυματίες με τον ένα αστυνομικό και τον άλλο τον φερόμενο ως δράστη. Επίσης, υπάρχει ελικόπτερο στην περιοχή.
     
  • Η Βουλή της Βρετανίας ανέστειλε τις εργασίες της.

Νωρίτερα: Ο οδηγός του πρώτου οχήματος, αφού τραυμάτισε περαστικούς με το όχημά του, επιτέθηκε σε αστυνομικό με μαχαίρι, έξω από το κοινοβούλιο, τραυματίζοντας τον, πριν τραυματιστεί, με τη σειρά του, από τα πυρά άλλου αστυνομικού που βρισκόταν στο σημείο.

Λίγα μέτρα πιο κάτω, δεύτερο όχημα χτύπησε περαστικούς στη γέφυρα του Γουεστμίνστερ, τραυματίζοντας περαστικούς. Για την ώρα, δεν υπάρχουν πληροφορίες από την μητροπολιτική αστυνομία για το κατά πόσο συνδέονται τα δύο περιστατικά. 

Ο σταθμός του μετρό έκλεισε μετά από οδηγία των αστυνομικών αρχών, ενώ ασθενοφόρο ελικόπτερο έχει προσγειωθεί στην περιοχή. Ιατροί και νοσοκόμοι παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

Η λειτουργία του κοινοβουλίου έχει ανασταλεί προσωρινά, ενώ επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις έχουν σπεύσει στο σημείο. Η Βουλή θα παραμείνει αποκλεισμένη έως ούτε ξεκαθαριστεί τι έχει συμβεί και να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η κατάσταση.

Σήμερα, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την διπλή βομβιστική επίθεση στις Βρυξέλλες.

Facebook Comments