Κρίσιμη θα είναι η σημερινή συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες, καθώς από την έκβασή της θα εξαρτηθεί αν θα επιστρέψουν οι αντιπροσωπείες στην Αθήνα, με προοπτική να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA).

Στις Βρυξέλλες, χθες το βράδυ, πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά πραγματοποίησε «ένα άνοιγμα» στο θέμα των συντάξεων, κάτι που τροφοδότησε προσδοκίες ότι θα μπορούσε να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Αλλη πληροφορία από ελληνικές πηγές, εξάλλου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έκανε μια υποχώρηση, αποδεχόμενη σταδιακή κατάργηση των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις σε τρία χρόνια, αντί για πέντε που ήθελε αρχικώς, αρχής γενομένης από το 2020. Πάντως, η θέση του ΔΝΤ ήταν να εφαρμοστούν μεν από το 2020 οι περικοπές, αλλά άμεσα και όχι σταδιακά.

Οι φιλοδοξίες, πάντως, της κυβέρνησης για «πολιτική διαπραγμάτευση» στις Βρυξέλλες διαψεύσθηκαν, καθώς χθες οι συζητήσεις έγιναν με τους επικεφαλής των θεσμών, ακριβώς όπως γίνονται στην Αθήνα, στο Χίλτον, ενώ μέχρι χθες βράδυ ήταν αβέβαιο αν και σήμερα θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, όπως ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και κυρίως ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ.

Αρμόδιες πηγές δεν δεσμεύονταν για μια τέτοια προοπτική. Είναι προφανές ότι επαναλαμβάνεται η πάγια τακτική των θεσμών, να συμφωνούνται πρώτα σε τεχνικό επίπεδο οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων και μετά να επιλαμβάνονται οι πολιτικοί.

Εν τω μεταξύ, ευρωπαϊκές πηγές αποφόρτιζαν χθες το θέμα της δέσμευσης της αντιπολίτευσης για την εφαρμογή των μέτρων της περιόδου 2019-2020, το οποίο έθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και είχε αναφέρει και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ως απαίτηση του ΔΝΤ, με το τελευταίο να διαψεύδει την πληροφορία.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πηγές, το θέμα δεν ετέθη με όρους κομματικής στήριξης της συμφωνίας και δεν πρόκειται για ρητό όρο των δανειστών, για την ικανοποίηση του οποίου ασκήθηκε κάποιας μορφής πίεση.

Ωστόσο, επεσήμαιναν οι ίδιες πηγές, είναι γεγονός ότι σε όλες τις χώρες που πέρασαν από μνημόνια η ευρεία πολιτική στήριξη αποτέλεσε βασικό συστατικό της επιτυχούς εφαρμογής τους. Συνεπώς είναι μια παράμετρος που είναι υπαρκτή.

 

Facebook Comments