Μια μέρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο σε εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές επιχειρήσεις. Οι αρχές φαίνεται να γνωρίζουν τον δράστη ωστόσο ακόμη δεν τον κατονομάζουν.

Χαμηλής έντασης επίθεση και ως εκ τούτου αδύνατον να προβλεφθεί χαρακτηρίζει η Μητροπολιτική Αστυνομία τη χθεσινή τρομοκρατική ενέργεια μπροστά από το βρετανικό Κοινοβούλιο, στο Παλάτι του Westminster. Παράλληλα μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Μπέρμιγχαμ.

Σε τέσσερις νεκρούς αναφέρεται σήμερα η Σκότλαντ Γιαρντ, από πέντε που είχε ανακοινώσει αργά το βράδυ της Τετάρτης. Είκοσι εννέα άνθρωποι νοσηλεύονται, επτά από αυτούς σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Ο δράστης ήταν μόνος του και οδηγούσε νοικιασμένο αυτοκίνητο με το οποίο παρέσυρε πεζούς στην Γέφυρα του Westminster, πριν το τρακάρει στο μεταλλικό προστατευτικό κιγκλίδωμα του κτιρίου της Βουλής των Κοινοτήτων.

Oπλισμένος με δύο μαχαίρια επιχείρησε να εισέλθει στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Ο 48χρονος άοπλος αστυνομικός Κιθ Πάλμερ προσπάθησε να τον σταματήσει και δέχτηκε θανατηφόρα χτυπήματα. Παρά τις προσπάθειες του υφυπουργού Εξωτερικών Τομπάιας Έλγουντ να του δώσει τις πρώτες βοήθειες εξέπνευσε επί τόπου.

Γνωστός στις αρχές ο δράστης

Το όχημα του τρομοκράτη νοικιάστηκε στο Solihull έξω από το Μπέρμιγχαμ, άνδρο του ακραίου ισλαμισμού. Οι αστυνομικές αρχές γνωρίζουν την ταυτότητα του δράστη, δεν τον κατονομάζουν ωστόσο ακόμη αλλά προβαίνουν σε έρευνες πόρτα-πόρτα σε περιοχές του Μπέρμιγχαμ. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 7 άτομα.

Η Σκότλαντ Γιάρντ εκτιμά πάντως ότι η  ενέργεια είναι έργο μεμονωμένου φανατικού ισλαμιστή, δίχως επαφές με το Iσλαμικό Κράτος  ή άλλες τρομοκρατικές ομάδες. Αυτό όμως είναι και το στοιχείο που τις ανησυχεί ιδιαίτερα διότι είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός αντίστοιχων δραστών.

Στο μεταξύ τα κοινοβούλια τόσο του Λονδίνου όσο και του Εδιμβούργου ξεκίνησαν σήμερα τις εργασίες τους κανονικά, κρατώντας ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατίας.  Σήμερα το βράδυ, ο Δήμαρχος του Λονδίνου, κάλεσε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας, σε συγκέντρωση συμπαράστασης στα θύματα της τρομοκρατίας έξω από το Westminster.   

Facebook Comments