Η πρώην ανώτατη κυβερνητική αξιωματούχος του Χονγκ Κονγκ και εκλεκτή του Πεκίνου, Κάρι Λαμ, εξελέγη σήμερα η τέταρτη κατά σειρά ηγέτιδα της πρώην βρετανικής αποικίας σύμφωνα με την Επιτροπή Εκλογικών Υποθέσεων.

Η κα Λαμ έλαβε την προτίμηση των 777 ψηφοφόρων του εκλογικού σώματος που αποτελείτο από 1.194 νομιμόφρονες σύμφωνα με το Reuters. Ο βασικός της αντίπαλος Τζον Τσανγκ, ο οποίος θεωρείται επίσης πρόσωπο του κατεστημένου, αλλά πιο μετριοπαθές, έλαβε λιγότερες από 400 ψήφους.

Περισσότερα από 7,3 εκατομμύρια ψηφοφόρων δεν είχαν δικαίωμα να επιλέξουν τον νέο ηγέτη της πρώην βρετανικής αποικίας που επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας το 1997, σε μια περίοδο που οι εντάσεις με το Πεκίνο ήταν ιδιαίτερα αυξημένες.

Το εκλογικό σώμα που επέλεξε την Λαμ αποτελείτο από ομάδες συμφερόντων από τον τομέα του αθλητισμού, των ακινήτων, της γεωργίας και των τεχνών. Η πλειοψηφία τους ελέγχεται από την Κίνα ενώ μόνο το 1/4 αυτών προέρχεται από το δημοκρατικό στρατόπεδο.

Σημειώνεται ότι αυτός είναι ο πρώτος διορισμός επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας μετά την «εξέγερση της ομπρέλας» του 2014, ενός κινήματος κατά τη διάρκεια του οποίου χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας πραγματική και καθολική ψηφοφορία για την εκλογή του αξιώματος. 

Facebook Comments