Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αναθεωρήσει τα πρότυπα χορήγησης δανείων των τραπεζών, μετά από μία άνοδο του καταναλωτικού δανεισμού, σε μια ένδειξη ότι οι αξιωματούχοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για το ότι η αύξηση του χρέους των νοικοκυριών θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Στην τριμηνιαία αξιολόγηση, η επιτροπή οικονομικής πολιτικής της ΒοΕ δήλωσε πως η απότομη αύξηση της καταναλωτικής πίστωσης θα μπορούσε να πλήξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, εάν τα χαλαρά πρότυπα οδηγήσουν σε βαριές απώλειες για τις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε πως τα πρότυπα χορήγησης δανείων “θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά” και ότι το εποπτικό όργανο τραπεζών της ΒοΕ έχει ξεκινήσει μια αξιολόγηση για να εξετάσει τις πρακτικές των δανειστών.

Η κίνηση έρχεται μετά από την ανακοίνωση των στοιχείων που εμφάνισαν ότι οι Βρετανοί καταναλωτές όλο και περισσότερο στρέφονται στο δανεισμό για να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες τους εξαιτίας της ενίσχυσης του πληθωρισμού και της υποτονικής αύξησης των μισθών.

Επίσης, η επιτροπή οικονομικής πολιτικής της ΒοΕ τόνισε πως η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ φέρει σημαντικά ρίσκα, και ότι εργάζεται μαζί με τις τράπεζες για να τα αμβλύνει. Αναφέρει ακόμη ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να έχουν σχέδια για να αντιμετωπίσουν σειρά πιθανών αποτελεσμάτων από τις επικείμενες συνομιλίες.

Facebook Comments