«Θα διασφαλίσουμε ότι θα λάβουμε τη χρηματοδότηση που χρειαζόμαστε για την προεκλογική μας καμπάνια» δήλωσε σήμερα Δευτέρα, λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές, η υποψήφια της ακροδεξιάς για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, Mαρί Λεπέν. 

Η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου η οποία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στην προτίμηση των πολιτών σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, επανέλαβε ότι οι τράπεζες της Γαλλίας αρνούνται να της δανείσουν χρήματα. 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 μετά την επίσκεψή της στη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε πως δεν έχει καμία οικονομική στήριξη από οποιοδήποτε οικονομικό ινστιτούτο αλλά ότι προσπαθεί να πάρει δάνειο από κάποια ξένη τράπεζα. 

«Πρέπει να καταφύγω σε κάποια ξένη τράπεζα αφού οι γαλλικές με έχουν αποκλείσει. Τι άλλο να κάνω; Οι γαλλικές τράπεζες έχουν δανείσει σε όλους τους προεδρικούς υποψηφίους εκτός από εμένα» ανέφερε. 

Η Λεπέν την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως θα λάβει δύο δάνεια αξίας 6 εκατομμυρίων ευρώ για την προεκλογική της εκστρατεία. Το 2014 το Εθνικό Μέτωπο έλαβε δάνειο αξίας 9 εκατομμύρια ευρώ από έναν ρώσο επενδυτή.

Η εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές των δυτικών χωρών αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα από την ώρα που οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι προσπάθησε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, κάτι που η ίδια η Ρωσία αρνείται μέχρι σήμερα. 

Οι υποψήφιοι για τη γαλλική προεδρία μπορούν να ξοδέψουν μέχρι 16.851 εκατομμύρια ευρώ στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ οι δύο υποψήφιοι που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο θα μπορούν να ξοδέψουν 22.509 εκατομμύρια ευρώ στο σύνολο. 

Αυτοί που θα διασφαλίσουν ποσοστό από 5% και πάνω από τον πρώτο γύρο θα λάβουν μια επιστροφή που ανέρχεται στα 47,5% του ανώτατου ορίου, με την προϋπόθεση ότι κανένας υποψήφιος δεν θα λάβει παραπάνω από όσα έχει ξοδέψει. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά τη Λεπέν να κερδίζει στον πρώτο γύρο των εκλογών αλλά στο δεύτερο γύρο τη νίκη παίρνει ο Εμμανουέλ Μακρόν.

 

Facebook Comments