Αναπόφευκτο είναι για την κυβέρνηση το «πωλητήριο» της ΔΕΗ, που θα σηματοδοτήσει την έναρξη, με καθυστέρηση σχεδόν δύο δεκαετιών, της πραγματικής απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού και μία από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις της ελληνικής οικονομίας. Χωρίς πώληση μονάδων της ΔΕΗ συμφωνία και αξιολόγηση δεν κλείνει.

Αυτό το τελεσίγραφο που έχει λάβει η κυβέρνηση μετέφερε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνάντηση που είχε το μεσημέρι της  Δευτέρα με την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στα γραφεία της στην Μεσογείων.

Οι θεσμοί, όπως σαφώς προκύπτει από το προσχέδιο του μνημονίου που έχουν παραδώσει στην κυβέρνηση έχοντας πλήρη εικόνα για τα αδιέξοδα που έχει προκαλέσει στην αγορά και τη ΔΕΗ ο σχεδιασμός Σκουρλέτη, εμφανίζονται αποφασισμένοι να επιβάλουν δομικά μέτρα για το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στους λιγνίτες και τα νερά.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, το υπουργείο επιβεβαίωσε ότι ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις από τους δανειστές για πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της εταιρείας. Επιπρόσθετα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι δεν κλείνει η αξιολόγηση χωρίς σαφείς δεσμεύσεις σε σχέση με τις πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ.

Μια ακόμη παράμετρος που έγινε γνωστή από τις επαφές του κ. Σταθάκη με τη ΓΕΝΟΠ είναι ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν έχει πέσει μόνο η πώληση παλιών μονάδων (πχ Αμύνταιο) αλλά και πιο σύγχρονων μονάδων.

Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση επιμένει στη θέση ότι δεν πωλούνται υδροηλεκτρικές μονάδες.

Η νέα απάντηση Σκουρλέτη

Απαντώντας στον αντιπροέδρο της Ν.Δ., Κωστή Χατζηδάκη ο Πάνος Σκουρλέτης διερωτάται αν ψεύδεται ή λέει ψέμματα. 

«Η Νέα Δημοκρατία όσο μιλάει εκτίθεται. Ο κ. Χατζηδάκης είναι πλήρως αποκαλυπτικός για το ρόλο του κόμματός του. Φθάνει στο σημείο να ζητά την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ζήτημα που δεν το θέτουν ούτε καν οι ίδιοι οι δανειστές, παραδίδοντας έτσι, τα δίκτυα της χώρας, ένα φυσικό μονοπώλιο, σε ιδιώτες. Σημειωτέον, η ΔΕΗ από το συγκεκριμένο σχέδιο, που ήδη υλοποιείται και διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, θα εισπράξει περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Ψεύδεται ή έχει άγνοια, ο κ. Χατζηδάκης, όταν ισχυρίζεται ότι οι δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος (ΝΟΜΕ) είναι δωρεάν. Μακάρι το σχέδιο για πώληση των πάντων, που υποστηρίζει το κόμμα του, να απέφερε στη ΔΕΗ όσα θα εισπράξει  από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

Το συμπέρασμα είναι ένα. Η ΝΔ είναι το όχημα για το σκότωμα της περιουσίας της ΔΕΗ, προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων εγχώριων και ευρωπαϊκών.

Η ΔΕΗ έχει όλες τις προϋποθέσεις να παραμείνει ισχυρή εταιρία στην νέα  ανταγωνιστική αγορά που διαμορφώνεται, αρκεί να μην υπονομεύεται.»

 Ξεκινούν κινητοποιήσεις

Μετά τη συνάντηση, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ξεκινά κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης με συλλαλητήριο που θα διοργανωθεί άμεσα. Σημειώνεται ότι με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδης, έχει διαμηνύσει ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποδεχθεί πωλήσεις, τότε θα ξαναζήσουμε μέρες του 2014 όταν θυμίζουμε η απεργία είχε οδηγήσει στην επιστράτευση των εργαζομένων. 

 

Facebook Comments