Οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν κατά € 2,2 δισ. (2%) το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου λόγω της αναζωπύρωσης των ανησυχιών γύρω από το πρόγραμμα διάσωσης, αυτό επισημαίνει σε νέο της report η Citi, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο εκτροχιασμού των δημοσιονομικών στόχων ο οποίος θα φέρει, όπως επαναλαμβάνει, ένα τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα το 2018.

Οι καταθέσεις των νοικοκυριών (που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του συνόλου των τραπεζικών καταθέσεων των ιδιωτών) μειώθηκαν κατά € 1,6 δισ. κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2017, αντιστρέφοντας ένα μεγάλο μέρος των κερδών που καταγράφηκαν το 2016 (+ € 2,6 δισ). Οι καταθέσεις των εταιρειών μειώθηκαν κατά € 1,3 δισ. το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, μετά από αύξηση κατά € 1,8 δισ. το 2016.

Όπως σχολιάζει η Citi, οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις και η αύξηση των κινδύνων ενός ναυαγίου με τους πιστωτές φέρνει πίσω αναμνήσεις από την πολιτική κρίση των μέσων του 2015, η οποία έφερε την Ελλάδα στο “παρά 5” της εξόδου από την ευρωζώνη.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2015, σχεδόν το 25% των τραπεζικών καταθέσεων αποσύρθηκαν και οι πρόσφατες εκροές είναι πολύ μικρότερης κλίμακας. Ωστόσο, ενώ η Citi θεωρεί ότι το πολιτικό κλίμα μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, είναι πολύ πιο εποικοδομητικό σχέση με το 2015, η παρατεταμένη αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις βλάπτει την οικονομία και χτυπά την εμπιστοσύνη αλλά και τη ρευστότητα.

Όπως επαναλαμβάνει και σήμερα η αμερικάνικη τράπεζα, αυτό μειώνει τις πιθανότητες επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ενός τέταρτου προγράμματος διάσωσης να γίνει αναπόφευκτο το 2018.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments