Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης στέλνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εν μέσω της αύξησης του κόστους δανεισμού για τις υπερχρεωμένες χώρες της περιφέρειας.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον της ΕΚΤ, η φημολογία περί αλλαγής της επικοινωνιακής ρητορικής στην πρόσφατη συνεδρίαση της 9ης Μαρτίου, πυροδότησε την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων της περιφέρειας.

 

Οι επενδυτές θεώρησαν ότι η κεντρική τράπεζα αρχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στις αρχές του 2018, γεγονός το οποίο επέδρασε αρνητικά στις αγορές ομολόγων.

Προς το παρόν οι διακυμάνσεις των αποδόσεων κινούνται σε αποδεκτά επίπεδα, αλλά μία περαιτέρω επιδείνωση θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα, ιδίως σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

«Θέλαμε να επικοινωνήσουμε τη μείωση των κινδύνων, αλλά η αγορά το εξέλαβε ως βήμα προς την έξοδο» σχολίασαν οι ίδιες πηγές, κάνοντας λόγο για «παρερμηνεία του μηνύματός της ΕΚΤ».

«Το τέλος της υπερχαλαρής πολιτικής απέχει ακόμη παρασάγγας» έσπευσαν να επισημάνουν, επιχειρώντας να αμβλύνουν τις πιέσεις στα ομόλογα των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης.

Facebook Comments