Ποσό φόρων ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ εκτιμάται ότι έχει βεβαιωθεί ως σήμερα στις εφορίες από την υπαγωγή των φορολογούμενων στον νόμο για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων.

Πρόκειται για φορολογούμενους (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) που έσπευσαν να υπαχθούν στο νέο νόμο και να αξιοποιήσουν τις ευνοικές διατάξεις του σε ότι αφορά το ύψος των προστίμων και των προσαυξήσεων. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν μάλιστα ότι ο ρυθμός υπαγωγής των φορολογούμενων στο νέο νόμο θα αυξηθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες μετά και την ενεργοποίηση – ξεκίνησε από χθες – του νέου λογισμικού διασταύρωσης των πρωτογενών καταθέσεων των φορολογούμενων με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στις φορολογικές τους δηλώσεις με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το νέο λογισμικό παρουσίασε χθες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου. Οπως διευκρινίστηκε οι αυτοματοποιημένες διασταυρώσεις με το νέο λογισμικό θα ξεκινήσουν κατά προτεραιότητα από τους 1.270.000 καταθέτες που βρίσκονται σε διάφορες λίστες που έχει στη κατοχή του το υπουργείο Οικονομικών καθώς και από υποθέσεις που θα επιλέγονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου για φοροδιαφυγή.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων παρέχει τη δυνατότητα σε όσους φορολογούμενους δεν είχαν υποβάλει καθόλου δηλώσεις ή είχαν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις ανακριβώς ή ελλιπώς, να υποβάλουν αρχική ή τροποποιητική δήλωση και να συμπεριλάβουν νέα φορολογητέα ύλη μέχρι τη λήξη του προγράμματος την 31η Μαΐου 2017.

Η ρύθμιση καταλαμβάνει κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά, εφόσον η προθεσμία υποβολής της αρχικής δήλωσης έχει λήξει μέχρι τις 30.9.2016. Ενδεικτικά, η ρύθμιση καταλαμβάνει τους φόρους εισοδήματος, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, Φ.Π.Α., τα τέλη χαρτοσήμου κ.λπ.

Και φορολογούμενοι για τους οποίους έχει ήδη εκδοθεί εντολή ελέγχου ή θα εκδοθεί μέχρι τη λήξη του προγράμματος (31.5.2017) μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, καθώς και φορολογούμενοι για τους οποίους έχει ήδη κοινοποιηθεί προσωρινός προσδιορισμός φόρου ή προστίμων.

Facebook Comments