Σημειώθηκε έκρηξη σε δύο βαγόνια στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία. Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι έως τώρα 14 και οι τραυματίες 49. Πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα. 

Συνεχής ενημέρωση

  • Στην Αγία Πετρούπολη και την Μόσχα συγκεντρώθηκαν χιλιάδες κόσμου για να τιμήσουν την μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 3ης Απριλίου στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 14 άνθρωποι και να τραυματισθούν 50. Στην Αγία Πετρούπολη από τις 6 το απόγευμα, άρχισε να συρρέει από όλα τα σημεία της πόλης, πλήθος κόσμου στην στάση του μετρό «Τεχνολογικό Ινστιτούτο» από την οποία ξεκίνησε ο συρμός, σε βαγόνι του οποίου εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός, για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης. Αλλά και στην Μόσχα στην βραδιά μνήμης, που διοργανώθηκε με τίτλο «Αγία Πετρούπολη είμαστε μαζί σου» συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 50.000 χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους άφηναν λίγα λουλούδια στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη και άναβαν κεριά στο σημείο του μνημείου που αναφέρεται στην πόλη της Αγίας Πετρούπολης, αλλά που μέχρι σήμερα φέρει την επιγραφή «Πόλη Ηρώων-Λένινγκραντ».
     
     
     

  • Ο πύργος του Άιφελ τιμά τα θύματα της επίθεσης. «Απόψε τα μεσάνυχτα ο δήμος του Παρισιού θα σβήσει τον Πύργο του Άιφελ αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης στην Αγία Πετρούπολη», ανέφερε στο Twitter η δήμαρχος Αν Ινταλγκό.

  • Ο 22χρονος ρώσος πολίτης με καταγωγή από το Κιργιστάν είναι, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις των ρωσικών αρχών, ο βομβιστής αυτοκτονίας που σκόρπισε το θάνατο στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Ο άντρας αυτοεξερράγη την Δευτέρα, με αποτέλεσμα να παρασύρει στον θάνατο άλλους 13 ανθρώπους και να τραυματίσει πάνω από 50.
     

  • Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, άνοιξε και πάλι ο σταθμός Σέναγια Πλόσαντ του μετρό της Αγίας Πετρούπολης ο οποίος είχε κλείσει έπειτα από ανώνυμη προειδοποίηση για τοποθέτηση βόμβας. 
     

  • Έκλεισε, εκτάκτως, σταθμός του Μετρό στην Αγία Πετρούπολη, μετά από απειλητικό τηλεφώνημα για βόμβα. Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, πρόκειται για τον σταθμό Sennaya Ploshchad. Σύμφωνα με το Interfax, αρκετά πυροσβεστικά σπεύδουν ήδη έξω από τον σταθμό.
     

  • Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, ο απολογισμός των νεκρών από την έκρηξη βόμβας στην Αγία Πετρούπολη αυξήθηκε σε 14, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσίδα υπουργός Υγείας Βερόνικα Σκόρτσοβα.11 άνθρωποι σκοτώθηκαν επιτόπου και άλλοι 3 υπέκυψαν μέσα στα ασθενοφόρα ή στο νοσοκομείο αυτής της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας, διευκρίνισε η υπουργός.
     

  • Οι αρχές ασφαλείας στο Κιργιστάν αναγνώρισαν τον ύποπτο της αιματηρής επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Πρόκειται για τον Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ που γεννήθηκε στην περιφέρεια Ος του Κιργιστάν, το 1995. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, η πολύνεκρη έκρηξη βόμβας στην Αγία Πετρούπολη καταδεικνύει την ανάγκη για κοινές προσπάθειες εναντίον της παγκόσμιας τρομοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
     

  • Σύμφωνα με το Interfax, πηγές προσκείμενες στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ανέφεραν ότι την επίθεση διέπραξε ένας βομβιστής-καμικάζι ο οποίος καταγόταν από την κεντρική Ασία και φέρεται να συνδεόταν με ριζοσπάστες ισλαμιστές. Οι αρχές έχουν εξακριβώσει την ταυτότητα του 23χρονου καμικάζι. 
     

  • Ο φερόμενος ως δράστης προσήλθε οικειοθελώς στις Αστυνομικές αρχές, δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση.
     

  • Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέφθηκε τον σταθμό του μετρό και απέθεσε λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων.
    Αγία Πετρούπολη: Ο πρόεδρος Πούτιν άφησε λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων (pics&vid) 2017 04 03T200745Z 62126079 LR1ED431JWMXG RTRMADP 3 RUSSIA BLAST METRO
     

  • Ρώσοι πολίτες άφησαν ένα λουλούδι και άναψαν κεριά στη μνήμη των θυμάτων σε μία από τις εισόδους του μετρό της πόλης, αργά το απόγευμα της Δευτέρας. Αντίστοιχα δεκάδες πολίτες άφησαν ένα λουλούδι στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη προς τιμήν των πεσόντων στου Β Παγκοσμίου Πολέμου στη Μόσχα, για να τιμήσουν τους νεκρούς που έχασαν τη ζωή της στην Αγία Πετρούπολη.
     
     

  • Ανάμεσα στους τραυματίες, ένα νεαρό κορίτσι 15 ετών, που φέρει σοβαρά εγκαύματα σε όλο της το σώμα και τραύματα στο κεφάλι.
     

  • Ο δεύτερος ύποπτος σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο 5TV

     

  • Σύμφωνα με το Interfax, το οποίο επικαλείται πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας, οι ρωσικές αρχές εξέδωσαν δύο εντάλματα έρευνας σε βάρος δύο ανθρώπων μιας και υπάρχουν υποψίες ότι ενεπλάκησαν στην πολύνεκρη έκρηξη.
    «Δύο άνθρωποι αναζητούνται, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι σχεδίασαν την επίθεση, ένας εκ των οποίων πιστεύεται ότι τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο βαγόνι του μετρό και ο δεύτερος ότι τοποθέτησε έναν εκρηκτικό μηχανισμό στο σταθμό του μετρό “Πλόστσαντ Ρεβολούτσι”» 
     

  • O σταθμός που σημειώθηκε η έκρηξη βρίσκεται σε απόσταση 700 μέτρων από το ελληνικό προξενείο. 
     

  • Σύμφωνα με την Daily Mirror, ο νεότερος τραυματίας είναι 15 ετών και ο γηραιότερος 70.
     

  • Σύμφωνα με το CNN, το οποίο επικαλείται τον Ρώσο κυβερνητικό εκπρόσωπο και πηγές του υπουργείου Υγείας, οι νεκροί ανέρχονται στους 11 και οι τραυματίες στους 50.
     

  • Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε ένα «φρικτό πράγμα», αναφερόμενος στην επίθεση που διαπράχθηκε σε ένα βαγόνι του μετρό της Αγίας Πετρούπολης, στη Ρωσία, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δέκα ανθρώπους.
    «Φρικτό, αυτό συμβαίνει στον κόσμο όλο, είναι ένα πράγμα απόλυτα φρικτό», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. 
     

  • Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου:
    «Ύστερα από οδηγίες του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε σήμερα το απόγευμα, με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόφ και του εξέφρασε τον αποτροπιασμό και τα θερμά συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ελληνικού Λαού, προς τον Ρώσο ομόλογό του κ. Πούτιν, τον Ρωσικό Λαό και τις οικογένειες των θυμάτων, για τη σημερινή πολύνεκρη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης.»
     

  • Η ανάρτηση του Τούρκου πρωθυποργού Μελβέτ Τσαβούσογλου στο Twitter:
    «Καταδικάζω σθεναρά την ειδεχθή επίθεση στην Αγία Πετρούπολη που στοίχισε πολλές ζωές. Συλλυπητήρια για τον ρωσικό λαό.»
     

  • Σύμφωνα με το Russia 24 TV, ο χαρτοφύλακας με τη βόμβα είχε τοποθετηθεί κάτω από κάθισμα, σε βαγόνι του συρμού. 
     

  • Σύμφωνα με το Interfax, το οποίο επικαλείται πηγή προσκείμενη στις υπήρεσιες ασφαλείας, οι ρωσικές αρχές εξέδωσαν δύο εντάλματα έρευνας σε βάρος δύο ανθρώπων, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ενεπλάκησαν στην πολύνεκρη έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης.
    «Δύο άνθρωποι αναζητούνται καθώς υπάρχουν υποψίες ότι σχεδίασαν την επίθεση, ένας εκ των οποίων πιστεύεται ότι τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στο βαγόνι του μετρό και ο δεύτερος ότι τοποθέτησε έναν εκρηκτικό μηχανισμό στο σταθμό του μετρό «Πλόστσαντ Ρεβολούτσι».
     

  • Η επίσημη εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής, Σβετλάνα Πετρένκο, δήλωσε ότι οι σωστές ενέργειες το μηχανοδηγού του συρμού, σε βαγόνι του οποίου σημειώθηκε η έκρηξη ενώ ήταν εν κινήσει, συνέβαλαν στο να μην υπάρξουν περισσότερα θύματα. 
    «Τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε μόλις άρχισαν οι έρευνες λένε ότι ο μηχανοδηγός του συρμού, στο βαγόνι του οποίου σημειώθηκε η έκρηξη, ενήργησε σωστά εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης (…) η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που ο συρμός βρισκόταν ανάμεσα στις δύο στάσεις, αλλά ο μηχανοδηγός πήρε την σωστή απόφαση να μην σταματήσει, μέχρι να φθάσει στον επόμενο σταθμό, γεγονός που έδωσε την δυνατότητα να άρχισει άμεσα η εκκένωση του συρμού και να παρασχεθεί βοήθεια στους τραυματίες (…) Θεωρούμε ότι η ενέργεια του αυτή συνέβαλε στο να μην υπάρξουν ακόμη περισσότερα θύματα.». 
     

  • Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ρωσίας απέστειλε σε όλα τα αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες απόφασή της με την εντολή να ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας στη χώρα με στόχο την ενίσχυση της αεροπορικής ασφάλειας. Αυτή την στιγμή τα διεθνή αεροδρόμια όπως και τα αεροδρόμια από τα οποία πραγματοποιούνται πτήσεις εσωτερικού στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας λειτουργούν με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.
     

  • Οι αρχές της Αγίας Πετρούπολης κήρυξαν τριήμερο πένθος στην πόλη μετά την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνήτη, Αντρέι Κιμπίτοφ στον λογαριασμό του στο Twitter.
    «Με εντολή του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτάφτσενκο, από αύριο κηρύσσεται τριήμερο πένθος». 
     

  • Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο 5TV, αυτός είναι ο εκρηκτικός μηχανισμός που εντοπίσθηκε στη στάση του μετρό “Πλόσαντ Βαστάνια” της Αγίας Πετρούπολης και εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς.

     

  • Σύμφωνα με το Kreml.ru, ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ και άλλοι αξιωματούχοι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών παρέδωσαν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικές εισηγήσεις για την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετροούπολης, όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου. Ο Ρώσος Πρόεδρος έδωσε επίσης εντολή στις αρχές της Αγίας Πετρούπολης να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνδράμουν τους συγγενείς των νεκρών και των τραυματιών.
     

  • Σύμφωνα με το Sputnik, ο εκρηκτικός μηχανισμός, που βρισκόταν μέσα σε χαρτοφύλακα, τοποθετήθηκε σε ένα από τα βαγόνια συρμού του μετρό. Τα ρωσικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προβάλλουν την παρακάτω εικόνα με τον φερόμενο ως δράστη από τις κάμερες ασφαλείας.

     

  • 2 εκ των νεκρών πέθαναν κατά τη διακομιδή τους στο νοσοκομείο. 
     

  • Τουλάχιστον 9 νεκροί και 20 τραυματίες σύμφωνα με την Ρωσική Εθνική Αντιτρομοκρατική. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης και το υπουργείο Υγείας οι νεκροί είναι 10 και οι τραυματίες 50 ή 47. 
     

  • Ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, με ανάρτησή του στην προσωπική σελίδα στο Facebook δήλωσε: 
    «Να δούμε αν η επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης θα είναι αυτό που φαίνεται, δηλαδή τρομοκρατική επίθεση. Χρειάζεται ασφαλώς χρόνος συλλογής των στοιχείων, αλλά η παρουσία Πούτιν στην περιοχή προδιαθέτει για επίθεση με ισχυρό συμβολισμό. Αν τελικά αποδειχθεί τρομοκρατική ενέργεια, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο κατά πόσο υπήρξε έμμεση ή άμεση εμπλοκή του αυτοαποκαλούμενου “Ισλαμικού Κράτους”, με ή χωρίς τη συνεργασία τζιχαντιστικών στοιχείων προερχόμενων από τον Καύκασο (π.χ. Τσετσενία, Νταγκεστάν, Ινγκουσετία). Η παρουσία της Ρωσίας στη Συρία και η αποτελεσματικότητά της στις απώλειες του Χαλιφάτου (εδαφικές, ανθρώπινου δυναμικού και σε υποδομές) την καθιστά εκ των πραγμάτων πρωταρχικό στόχο του Χαλιφάτου, ενώ και η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε ενάμιση χρόνο δημιουργεί τις προϋποθέσεις να αρχίσει να πλήττεται η εικόνα της ασφαλούς χώρας. Υπενθυμίζεται πως στις 29 Μαρτίου 2010, δύο “μαύρες χήρες” είχαν ανατιναχθεί σε δύο σταθμούς του μετρό της Μόσχας, σκοτώνοντας παραπάνω από 40 άτομα. Το ίδιο οδυνηρό αποτέλεσμα (άνω των 40 νεκρών) είχε και η επίθεση άνδρα βομβιστή αυτοκτονίας στις 6 Φεβρουαρίου 2004, πάλι σε σταθμό μετρό της Μόσχας. Στη σημερινή επίθεση, οι πληροφορίες προσώρας αναφέρουν πως δεν πρόκειται για “ανθρώπινες βόμβες”. Υπομονή για να διαπιστώσουμε τι προκάλεσε τις εκρήξεις.»
     

  • Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το παράρτημα του ρωσικού Υπουργειου Εξωτερικών και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, προκειμένου να διευκρινίσει εάν ανάμεσα στα θύματα της πολύνεκρης έκρηξης στο μετρό υπάρχουν πολίτες ελληνικής καταγωγής. Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη ρωσική πρωτεύουσα του Βορρά, Πάνος Μπεγλίτης, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι 23 μαθητές του 4ου Γυμνασίου Βέροιας που βρίσκονται εκεί σε εκδρομή, μαζί με τους καθηγητές τους, είναι όλοι καλά, καθώς την ώρα που σημειώθηκε η έκρηξη βρίσκονταν στο Τσάρσκογιε Σελό (Τσαρικό Χωριό), έξω απο την πόλη. Ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι μίλησε με τον καθηγητή των παιδιών, κ. Θεοτοκίδη, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι υπάρχει συνεχής επαφή με τον πρόεδρο του ελληνικού συλλόγου, Αλ. Δρεσίδη και την επικεφαλής Νεολαίας, Ελ. Πεχλιβανίδου, προκειμένου να ελέγχονται όσοι βρίσκονται στα όρια της πόλης και να υπάρχει πλήρης καταγραφή της κατάστασης.
     

  • Σύμφωνα με το Interfax, ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε έναν χαρτοφύλακα μέσα σε ένα βαγόνι του μετρό ενώ κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης.
    640x640 10

  • Η έκρηξη φαίνεται να ήταν μία αλλά η βόμβα εξερράγη ανάμεσα σε δύο βαγόνια.
    Οι βόμβες τρεις στον αριθμό αλλά με τη μία μόνο να εκρήγνυται. 
     

  • Το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην πόλη να αποφεύγουν την περιοχή κοντά στους σταθμούς του μετρό Σέναγια και Τεχνολογικό Ινστιτούτο, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε έναν συρμό, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προσωπική ασφάλειά τους.
     

  • Ο Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε:
    «Τα νέα από την Αγία Πετρούπολη είναι φρικιαστικά. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά ας σε όλα τα θύματα και τις οικογένειές τους.»
     

  • Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας, χαρακτήρισε επίσημα πλέον την έκρηξη που σημειώθηκε στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης τρομοκρατική ενέργεια. Ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας τη Ρωσίας Αλεξάντρ Κουρενόι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Vesti24 δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ό,τι εξαρτάται από εμάς θα το πράξουμε, ώστε να αποκαλύψουμε όλους τους παράγοντες που συνέβαλλαν στο να πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική αυτή επίθεση και να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον (…) με την υπόθεση ασχολούνται οι ανακριτές (…) ο εισαγγελικός έλεγχος που ήδη ξεκίνησε θα αγγίζει απολύτως όλες τις πλευρές (…) θα υπάρξει άμεση συνεργασία με το τμήμα της εισαγγελίας που είναι αρμόδιο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.». 
    Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Βουλής Βιτσισλάβ Βολόντιν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες θα ερευνήσουν λεπτομερώς την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης ενώ οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν.
    640x640 1 copy
     

  • Σύμφωνα με το γραγείο Τύπου του αεροδρομίου της Αγίας Πετρούπολης, οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της πόλης εκτελούνται κανονικά. 
     

  • Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Αντιτρομοκρατικής(NATC), οι νεκροί είναι 9 και όχι 10, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 20 εκ των οποίων κάποιοι σοβαρά. 
     

  • Τουλάχιστον 25 τραυματίες βρίσκονται ήδη στο νοσοκομείο. 
     

  • Τραγικές φωτογραφίες από το σημείο της επίθεσης:
     
     

  • Ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης ανακοίνωσε πως τα μέσα μεταφοράς έχουν διαταχθεί να μεταφέρουν δωρεάν τους επιβάτες στον προορισμό τους. Η εκκένωση του μετρό έχει δημιουργήσει τεράστιο μποτιλιάρισμα. Ιδιωτικές εταιρείες ταξί της Αγίας Πετρούπολης προσφέρθηκαν να μεταφέρουν δωρεάν του συμπολίτες τους που βρίσκονταν στο μετρό της πόλης κατά την έκρηξη, όπως και να τους παράσχουν κάθε αναγκαία βοήθεια για την μετακίνηση τους Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, οι εταιρείες απευθύνθηκαν στην Αρμόδια Επιτροπή Συγκοινωνιών της Αγίας Πετρούπολης. 
     

  • Σύμφωνα με το Russia Today, το οποίο επικαλείται αστυνομικές πηγές, τουλάχιστον ο ένας από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς περιείχε 200-300 γραμμάρια ΤΝΤ.
     

  • Στο παρακάτω χάρτη φαίνεται το σημείο της επιβεβαιωμένης έκρηξης και ο σταθμός που εντοπίστηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός που δεν εξερράγη. 

     

  • Ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών
    «Συγκλονισμένη από τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν, σήμερα, στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού της Ρωσίας και της κυβέρνησής του, απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
    Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη, παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ρωσικές Αρχές, ενώ, παράλληλα, δύο τηλεφωνικοί αριθμοί βρίσκονται στη διάθεση των Ελλήνων, ο οποίοι, για οποιοδήποτε λόγο, έχουν ανάγκη.
    Τηλέφωνο: 007812 3343586
    Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 0079117972561

     

  • Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται το αεροδρόμιο Πουλκόβο της Αγίας Πετρούπολης. Κάθε αστυνομική μονάδα έχει επιστρατευθεί για τις ανάγκες ελέγχων στον αερολιμένα. Οι πτήσεις που απογειώθηκαν μετά την έκρηξη, επιστρέφουν και πάλι στην πόλη.
     

  • Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες νεκρούς μεταξύ των θυμάτων.
     

  • Στο Twitter πανηγυρίζουν οι υποστηρικτές του ISIS με την παρακάτω φωτογραφία να είναι η πιο διαδεδομένη.

     

  • Εικόνα από το σημείο της επίθεσης

     

  • Το Facebook έχει ανοίξει την επιλογή «Έλεγχος ασφαλείας» για όσους ζουν στην Αγία Πετρούπολη.
     

  • Εκκένωση του μετρό της Αγίας Πετρούπολης

     

  • Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, για τη διακομιδή των τραυματιών χρησιμοποιούνται ελικόπτερα. Ένα ελικόπτερο μετέφερε τραυματίες από την στάση του μετρό «Τεχνολογογκίτσεσκι Ινστιτούτ» ενώ ένα άλλο κατευθυνόταν στη στάση «Σαντόβαγια».
     

  • Σύμφωνα με το Interfax, 17 ασθενοφόρα έχουν σπεύσει για την περίθαλψη των τραυματιών και όλοι οι σταθμοί του μετρό της πόλης έχουν κλείσει.

  • Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους νεκρούς και ενημέρωσε ότι ήδη μίλησε με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας. Σημείωσε, επίσης, ότι οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν τα αίτια των εκρήξεων, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές πώς προκλήθηκαν ςνώ εξετάζονται όλα τα σενάρια και αυτό της τρομοκρατικής επίθεσης. 
     
  • Στο σημείο της έκρηξης σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις καθώς και ασθενοφόρα.
     
  • Οι αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν εικόνες φρίκης. Αναφέρουν ότι μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και παιδιά.
     
  • Τα σημεία της επίθεσης

     
  • Οι επιθέσεις έγιναν διαδοχικά σε δύο βαγόνια.
     

  • Σύμφωνα με το Interfax, βρέθηκε τρίτος αυτοσχέδιος μηνανισμός στο σταθμό Ploschad Vosstaniya ο οποίος δεν εξερράγη.Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί περιείχαν καρφιά και βομβίδια ώστε να προκληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα.
     

  • Έκτακτα μέτρα ασφαλείας και στη Μόσχα.
     

  • Όλοι οι σταθμοί μετρό της Αγίας Πετρούπολης έχουν κλείσει, αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της πόλης.
     

  • Σύμφωνα με το CNN, το οποίο επικαλείται πηγές από το Κρεμλίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρισκόταν σήμερα στην Αγία Πετρούπολη αλλά είχε φύγει ώρες πριν, την ώρα της επίθεσης βρισκόταν σε πόλη πλησίον της Αγίας Πετρούπολης. 
     

2017 04 03T123730Z 1429106185 LR1ED430Z28UD RTRMADP 3 RUSSIA BLAST METRO

Νωρίτερα: Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 50 τραυματίστηκαν από τουλάχιστον μία έκρηξη που σημειώθηκε στο Μετρό της Αγίας Πετρούπολης, στη Ρωσία, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που ενημερώθηκε για το περιστατικό, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν νεκροί, προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας προσπαθούν να διαπιστώσουν τα ακριβή αίτια της τραγωδίας. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Μία έκρηξη έλαβε χώρα στον σταθμό της πλατείας Σενάια, κοντά στο κέντρο της πόλης. Η δεύτερη, που δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, φέρεται να σημειώθηκε κοντά στον γειτονικό σταθμό του Τεχνολογικού Ινστιτούτου.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, μία από τις εκρήξεις προκλήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που περιείχε αιχμηρά αντικείμενα. Η βόμβα φαίνεται πως ήταν τοποθετημένη μέσα σε συρμό.

Υπάρχουν φωτογραφίες που εικονίζουν ανθρώπους να κείτονται στο έδαφος μέσα σε καπνό.

Δέκα σταθμοί του Μετρό της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ρωσίας έχουν κλείσει για λόγους ασφαλείας.

Δεν είναι γνωστό επισήμως εάν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια ή για κάποιου είδους ατύχημα. Οι Αρχές άρχισαν να ερευνούν το συμβάν μετά από καταγγελίες για ύπαρξη καπνού.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης η έκρηξη σημειώθηκε στο σταθμό Sennaya Ploschad, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για δυο εκρήξεις. Μάρτυρας που μίλησε στο Reuters, είδε οχτώ ασθενοφόρα κοντά στον συγκεκριμένο σταθμό. Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, φαίνεται ότι υπήρξαν εκρήξεις σε δύο σταθμούς μετρό. Την ίδια στιγμή το ειδησεογραφικό πρακτορείο Fontanka μεταδίδει ότι έχουν κλείσει τρεις σταθμοί του μετρό.

Οι πρώτες εικόνες από το σημείο δείχνουν πυκνούς καπνούς καθώς και ένα διαλυμένο βαγόνι.
 

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

 

 


 

Facebook Comments