Πολύ δύσκολα, τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα, θα μπορέσει να βγει από τη φυλακή ο Ακης Τσοχατζόπουλος, αφού το ύψος της εγγύησης που ορίστηκε είναι στις 200.000 ευρώ, ποσό που δεν διαθέτει όπως είπαν οι συνήγοροί του ο πρώην υπουργός.

Συγκεκριμένα οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν για την αποφυλάκιση του κ.Τσοχατζόπουλου είναι:

  • καταβολή χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ,
  • απαγόρευση εξόδου από τη χώρα,
  • παράδοση διαβατηρίου και ταυτότητάς,
  • απαγόρευση χρήσης πλωτών και εναέριων μέσων,
  • μόνιμη διαμονή του σε γνωστή διεύθυνση
  • υποχρεωτική εμφάνιση στο ΑΤ της περιοχής του δύο φορές

Οι συνήγοροι του υποστήριξαν ότι η απόφαση καθίσταται ανεφάρμοστη αφού τόσα χρήματα δεν υπάρχουν. «Αν επιστρέψει στη φυλακή και μέχρι να βρούμε τα χρήματα, συμβεί το ανεπανόρθωτο δεν είναι τεράστια ευθύνη για όλους;» είπε ο συνήγορος του Γιάννης Παγορόπουλος. Η υπεράσπιση του Ακη Χατζόπουλος ζήτησε άμεσα τη μείωση εγγυοδοσίας με τον εισαγγελέα και το δικαστήριο να απορρίπτουν το αίτημα.
Την αποφυλάκιση του πρώην υπουργού είχε εισηγηθεί η εισαγγελέας, για λόγους υγείας. Η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε πως θα πρέπει να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του πρώην υπουργού, καθώς κινδυνεύει με υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη η υγεία του.

Όπως υποστήριξε, «ο κατηγορούμενος νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, ενώ η μετεγχειρητική του πορεία είναι αργή λόγω των πολλαπλών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει», προσθέτοντας ότι αν και η κατάσταση της καρδιάς του αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά ενώ είναι κρατούμενος και κανείς δεν ισχυρίζεται ότι θα ήταν άλλη η περίσταση αν ήταν ελεύθερος, ο Άκης Τσοχατζόπουλος έχει σοβαρά προβλήματα υγείας που επιδρούν το ένα πάνω στο άλλο. «Προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι επίκειται βλάβη της υγείας του λόγω και του προχωρημένου της ηλικίας του», ανέφερε η εισαγγελέας.

Το δικαστήριο, με πλειοψηφία τριών προς δύο, έκανε δεκτή την αίτηση του πρώην υπουργού, δίνοντας αναστολή στην εκτέλεση της πρωτόδικης ποινής των είκοσι ετών με περιοριστικούς όρους, που του είχε επιβληθεί για παράνομες αμοιβές από τις προμήθειες των ΤΟΡ-Μ1 και των υποβρυχίων. Ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε φυλακιστεί το 2012 μετά τις έρευνες που ξεκίνησαν εναντίον του, με αφορμή την υπόθεση του ακινήτου στην περιοχή της Ακρόπολης.

(upd) Δεκτή κατά πλειοψηφία 3-2 έγινε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η αίτηση αποφυλάκισης του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο κατηγορούμενος θα αποφυλακιστεί με όρους.

Νωρίτερα:

Την αποφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου με περιοριστικούς όρους ζήτησε πριν από λίγο ο εισαγγελέας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτή η πέμπτη αίτηση αποφυλάκισης του πρώην υπουργού, υποστηρίζοντας ότι η παραμονή του στις φυλακές θα του προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία του. 

Η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε να ανασταλεί η εκτέλεση της καταδίκης του 20 χρόνια κάθειρξη, με το επιχείρημα ότι η συνέχιση της κράτησής του θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία του.

«Ο κατηγορούμενος, ανέφερε μεταξύ άλλων η εισαγγελική λειτουργός, νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο ενώ η μετεγχειρητική του πορεία είναι αργή λόγω των πολλαπλών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει».

Μέχρι τώρα, ο πρώην υπουργός έχει υποβάλλει, χωρίς αποτέλεσμα, πολλές αιτήσεις για αποφυλάκιση με όρους, ενώ έχουν αποφυλακιστεί τόσο η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, όσο και η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, που επίσης έχουν καταδίκες σε πολυετείς καθείρξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.
 

Facebook Comments