Σημαντική βελτίωση παρουσίασαν το 2016 τα οικονομικά αποτελέσματα του Ωνασείου, συνεχίζοντας την οικονομική στροφή που είχε ξεκινήσει από το 2015. Το κλάσμα υποχρεώσεων προς απαιτήσεις από 1,58% που ήταν στις 31/12/2015 μειώθηκε σε 0,76% στις 31/12/2016, ενώ μείωση της τάξης του 9,27% εμφάνισαν σε σχέση με το 2016 και τα έξοδά του, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών των υλικών και των φαρμάκων αλλά και της πολιτικής αποπληρωμής χρεών.
 
Βάσει των στοιχείων του Κέντρου, τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά ανήλθαν σε 1.851, τα καρδιολογικά σε 6.016 και πραγματοποιήθηκαν 6 μεταμοσχεύσεις καρδιάς. Η νοσοκομειακή θνητότητα παραμένει χαμηλή, παρουσιάζοντας οριακή μείωση 0,03%. Το σύνολο περιστατικών στα Εξωτερικά Ιατρεία και τα Διαγνωστικά Τμήματα έφθασαν τα 96.559.
 
“Το 2016 αποτέλεσε μια χρονιά πρόκληση για το Ωνάσειο, καθώς έπρεπε να επιτευχθούν τρεις στόχοι: η οικονομική εξυγίανση, η διατήρηση του υψηλοτάτου επιπέδου των υπηρεσιών μας και η προετοιμασία για εισαγωγή καινοτόμων επιστημονικών δραστηριοτήτων” αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΩΚΚ.
 
Παράλληλα, το 2016 ολοκληρώθηκε η προετοιμασία της νέας δραστηριότητας «Γενετική των Καρδιαγγειακών Παθήσεων» που υποστηρίζεται από το Ιατρείο Κληρονομούμενων Καρδιακών Νοσημάτων και το Εργαστήριο Μοριακής Ανοσοπαθολογίας & Ιστοσυμβατότητας του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Η νέα Υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα γενετικής διερεύνησης παθήσεων όπως αρρυθμιολογικά σύνδρομα, μυοκαρδιοπάθειες και παθήσεις της αορτής. Ακόμη, το Ωνάσειο προσφέρει στους ασθενείς με χρόνια θρομβοεμβολική πνευμονική υπέρταση νέα θεραπευτική επιλογή με την αγγειοπλαστική με μπαλόνι.
 
Στα Πεπραγμένα 2016 γίνεται ακόμη αναφορά στη συνεργασία του Κέντρου με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, το Ίδρυμα Ωνάση και τους Υποτρόφους του, στο πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που φιλοξενούνται στο Αίθριο του Ωνασείου, κ.α.
 

Facebook Comments