Κάναμε σημαντική πρόοδο στην Ελλάδα για την β’ αξιολόγηση. Αλλάξαμε την στρατηγική και επιταχύναμε τις συζητήσεις για να βρεθεί συμφωνία στα βασικά στοιχεία του μεταρρυθμιστικού πακέτου και μετά να ασχοληθούμε με τα μικρά, επεσήμανε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το άτυπο Eurogroup στη Βαλέτα της Μάλτας.

Οπως ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «έχουμε συμφωνία σε αυτά τα μεγάλα θέματα και θα συνεχιστεί η συζήτηση για την επιστροφή των θεσμών το συντομότερο δυνατόν για να ολοκληρωθεί η δουλειά».

Ο επικεφαλής του Eurogroup έκανε λόγο για πακέτο μέτρων 2% του ΑΕΠ, το 1% κυρίως από συντάξεις από το 2019 και το 1% από κυρίως από φορολογικά (αφορολόγητο), το 2020.

Παράλληλα, όπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να νομοθετήσει αντίμετρα (μέτρα επέκτασης) υπό την προϋπόθεση ότι οικονομία πηγαίνει καλύτερα και το δημοσιονομικό μονοπάτι πηγαίνει καλύτερα και θα χρησιμοποιεί τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κάλεσε τους θεσμούς να δουλέψουν με την κυβέρνηση για τελειώσουν με τις λεπτομέρειες.

Όταν υπάρξει SLA, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, οι υπουργοί οικονομικών θα επανέλθουν για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και το θέμα του χρέους, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαϊου.

«Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να το κάνουμε αυτό το συντομότερο», τόνισε.

Τα μεγάλα θέματα έχουν τώρα ξεκαθαριστεί και μπορούμε να κινηθούμε γρηγορότερα, υπογράμμισε.

Facebook Comments