Κατ’ αρχήν συμφωνία (ξανά) σε ένα ακόμη (άτυπο) Eurogroup. Τι προβλέπει η συμφωνία; Κατ’ αρχάς, είναι μία προκαταρκτική συμφωνία, συγκεκριμένα για μέτρα 2% του ΑΕΠ σε δύο δόσεις. Γεφυρώνει τις διαφορές Αθήνας και Βρυξελλών και καταλήγει στην επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Βάσει των δηλώσεων του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συμφωνήθηκε μια μέση λύση και μίξη της τελευταίας ευρωπαϊκής πρότασης και της ελληνικής πρότασης προ 15 ημερών. Στην περίπτωση που η Αθήνα επιτύχει τους στόχους, θα έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τα αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία αφορούν την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, τον ιατροφαρμακευτικό τομέα και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Τα μέτρα προβλέπονται σε δυο δόσεις συνολικής δημοσιονομικής απόδοσης 2% του ΑΕΠ. Το 1% του ΑΕΠ το 2019, ως επί το πλείστον από περικοπή συντάξεων κύριων και επικουρικών, και το άλλο 1% του ΑΕΠ το 2020, ως επί το πλείστον από τη μείωση του αφορολόγητου σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σημειωτέον: Η ελληνική πρόταση αρχικά ήταν να προηγηθεί το 2019 η μείωση του αφορολόγητου και μετά μια μικτή εκδοχή με την συνολικής προσαρμογή του 1% του ΑΕΠ το 2019 να γίνει κατά 0,7% του ΑΕΠ από περικοπή συντάξεων και κατά 0,3% από μείωση του αφορολόγητου και για το 2020, η μείωση προέβλεπε προσαρμογή 0,7% από την μείωση του αφορολόγητου και 0,3% από την μείωση των συντάξεων. Ο χρόνος εφαρμογής των μέτρων για το 2019 και το 2020 θα εξαρτηθεί από την πορεία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων από την Ελλάδα.

Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί το πότε, με τον Γερούν Ντάισεμπλουμ να τονίζει ότι έχει συμφωνηθεί «το ύψος το είδος και η διαδικασία εφαρμογής των μέτρων».

Τι πραγματικά έγινε όμως στη Μάλτα; Έκλεισε η αξιολόγηση ή η διαπραγμάτευση;

Έγινε ένα αλισβερίσι, πήραμε μέτρα, δώσαμε μέτρα, πήραμε αντίμετρα και εργασιακά. Ναι οι θεσμοί έρχονται ξανά, τα μέτρα θα είναι σε δύο δόσεις, όχι οι ομαδικές απολύσεις δεν απελευθερώθηκαν, “lock out” δεν έχει, μεσοπρόθεσμα για το χρέος λένε ότι έχει. Πως θα κριθεί το 2018 ότι ο δημοσιονομικός χώρος επαρκεί για να εφαρμοστούν τα αντίμετρα από το 2019; Ποιος ο ακριβής μηχανισμός που θα καθορίσει τα κρίσιμα μεγέθη του 2018; Εξίσου άγνωστα και τα δύο.

Το Staff Level Agreement, το οποίο απαιτείται για την επιστροφή των θεσμών, χρειάζεται δύο με τρεις ημέρες. Μετά θα γίνει η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων και μετά ένα επιπλέον Eurogroup για να φτάσουμε στην αξιολόγηση. Ή μία έκτακτη συνεδρίαση αρχές Μαΐου, κι αυτή μας κάνει. Και τότε ναι, θα μπορούμε να πούμε «Habemus!». Έως τότε «μυρίζει καλοκαίρι». 

Facebook Comments