ΠΑΜΑΚ: Προβάδισμα 17,5% για τη ΝΔ – δεν πείθει η «σκληρή διαπραγμάτευση» Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός καθυστερεί να κλείσει τη συμφωνία με τους θεσμούς για πολιτικούς λόγους (πολιτικό κόστος, παραμονή στην εξουσία)
Ο πρωθυπουργός καθυστερεί να κλείσει τη συμφωνία με τους θεσμούς για πολιτικούς λόγους (πολιτικό κόστος, παραμονή στην εξουσία)
Tην πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός καθυστερεί να κλείσει τη συμφωνία με τους θεσμούς για πολιτικούς λόγους (πολιτικό κόστος, παραμονή στην εξουσία) εκφράζουν επτά στους δέκα Έλληνες – και πέντε στους 10 εκλογείς του ΣΥΡΙΖΑ – στη νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σημαντικό προβάδισμα (17,5%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στα ευρήματα της δημοσκόπησης του ΠΑΜΑΚ καταδεικνύονται επίσης το βαρύ κλίμα που επικρατεί στη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων για το μέλλον.
Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου η ΝΔ προηγείται με 17,5%, συγκεντρώνοντας 33% (από 32,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) έναντι 15,5% του ΣΥΡΙΖΑ (αμετάβλητο ποσοστό σε σχέση με την προηγούμενη σφυγμομέτρηση), η Χρυσή Αυγή σημειώνει 7,5% (αμετάβλητο), το ΚΚΕ 7% (έναντι 7,5%), 6,5% η ΔΗΣΥ (αμετάβλητο ποσοστό), από 2% Το Ποτάμι (1,5%), οι ΑΝΕΛ (2,5%), η Ένωση Κεντρώων (αμετάβλητο) και η Πλεύση Ελευθερίας (αμετάβλητο ποσοστό). 1% καταγράφει η ΛΑΕ. Άλλο κόμμα προκρίνει το 6,5% των ερωτώμενων (αμετάβλητο ποσοστό συγκριτικά με την περασμένη δημοσκόπηση) και 15% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ (αμετάβλητο).
To 86% των ερωτηθέντων – σχεδόν εννέα στους 10 Έλληνες – πιστεύουν πως τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, 8% προς τη σωστή και 6% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.
Μόνο το 18% συμφωνεί ότι ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται σκληρά με τους δανειστές για την εθνική υπερηφάνεια και το καλό της χώρας, ενώ το 73% εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας καθυστερεί να ολοκληρώσει τη β’ αξιολόγηση γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος και θέλει να παραμείνει στην εξουσία. 9% των ερωτώμενων δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.
Μάλιστα, από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις περασμένες αναμετρήσεις 37% πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται σκληρά με τους δανειστές για την εθνική υπερηφάνεια και το καλό της χώρας, ενώ η πλειοψηφία, το 51% εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός καθυστερεί την αξιολόγηση γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος και θέλει να παραμείνει στην εξουσία. 12% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ. Από τους ψηφοφόρους της ΝΔ το 5,5% εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγματεύεται σκληρά με τους δανειστές για την εθνική υπερηφάνεια και το καλό της χώρας, 92,5% ότι καθυστερεί την αξιολόγηση γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος και θέλει να παραμείνει στην εξουσία, ενώ 2% απαντά δεν ξέρω/ δεν απαντώ.
Επίσης, 3,5% των ερωτώμενων θεωρεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υλοποίησε πολλά από όσα είχε εξαγγείλει, 33% εκτιμά ότι προσπάθησε να υλοποιήσει πολλά από τα μέτρα που εξήγγειλε αλλά απέτυχε, 59,5% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως να παραμείνει στην εξουσία παρά να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της και 4% απαντά δεν ξέρω/ δεν απαντώ.
Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις περασμένες αναμετρήσεις το 8,5% δηλώνει ευχαριστημένο από την κυβέρνηση, 64,5% δηλώνει δυσαρεστημένο αλλά εκτιμά ότι δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, 25% των ερωτώμενων δηλώνει δυσαρεστημένο, αλλά πιστεύει ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές και 2% δηλώνει δεν ξέρω / δεν απαντώ. Από τους εκλογείς της ΝΔ 0,5% δηλώνει ευχαριστημένο από την κυβέρνηση, 15% απαντά δυσαρεστημένο, αλλά αναφέρει ότι δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, ενώ 83% δηλώνει δυσαρεστημένο, αλλά πιστεύει ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές. 1,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ δηλώνει δεν ξέρω / δεν απαντώ.
Τo 19% των ερωτηθέντων θέλει να εξαντλήσει το τέλος της τετραετίας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, 30% επιθυμεί πρόωρες εκλογές, 38% θέλει να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, ενώ 13% απαντά κάτι άλλο ή δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.
Το 20% των ερωτώμενων επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ μετά από τις επόμενες εκλογές, το 36% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ ή κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, 13% απαντά αυθόρμητα ότι θέλει οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας ενώ 31% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.
Facebook Comments