Με υποχώρηση κινούνται τα futures του πετρελαίου, με τους επενδυτές να εστιάζουν στα γεγονότα της Αιγύπτου, αλλά και να αποτιμούν την ανάλυση της Goldman Sachs για το «μαύρο χρυσό». Τα συμβόλαια πετρελαίου, παράδοσης Σεπτεμβρίου, υποχωρούν κατά 0,31% στα 107.13 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναπροσαρμόζουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τα αποθέματα πετρελαίου που θα υπάρχουν στα τέλη Οκτωβρίου κατά 94 εκατομμύρια βαρέλια. 

Κατά συνέπεια αναβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την τιμή του Brent τους επόμενους μήνες, οριοθετώντας την στα 110 και 108 δολάρια το βαρέλι  για το επόμενο τρίμηνο κι εξάμηνο αντιστοίχως, από 105 δολάρια που ήταν αρχικώς. Ωστόσο, διατηρούν αμετάβλητη την πρόβλεψή τους για 105 δολάρια το βαρέλι το επόμενο δωδεκάμηνο, καθώς αναμένεται αύξηση της παραγωγής το 2014 και κατ επέκταση αύξηση των αποθεμάτων.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, το πλεόνασμα στα αποθέματα πετρελαίου, που είχε δημιουργηθεί τη διετία 2008/09, είναι πλέον παρελθόν. Η διακοπή της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη, που  διήρκεσε περισσότερο από ό,τι είχε αρχικώς εκτιμηθεί χωρίς να διαβλέπεται άμεση επίλυση του θέματος, σε συνδυασμό με τα συνεχιζόμενα προβλήματα στο Ιράκ, είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή των χωρών του OPEC κατά 33 εκατομμύρια βαρέλια από τις αρχές του καλοκαιριού.

Παράλληλα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το σύνολο των αποθεμάτων των χωρών του ΟΑΣΑ κατά 32 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα, η Σαουδική Αραβία παράγει 10 εκατομμύρια βαρέλια, ο γεωπολιτικός κίνδυνος παραμένει υψηλός και η ζήτηση πετρελαίου υπερβαίνει κάθε προσδοκία, παρουσιάζοντας αύξηση 1,1 εκατομμύρια βαρέλια το 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ολα αυτά οδηγούν στη διαπίστωση ότι τα αποθέματα πετρελαίου του ΟΑΣΑ επιστρέφουν στην προ πλεονασμάτος εποχή του 2008, καταλήγει η ανάλυση της Goldman Sachs.

Facebook Comments