Παρά τη νέα ένταση στις σχέσεις Αμερικής-Ρωσίας και παρά τις μικρές διαφοροποιήσεις που υπάρχουν εντός του ΟΠΕΚ, οι αναλυτές δηλώνουν ενθουσιασμένοι με το κλίμα που υπάρχει καθώς αναμένεται ότι η μείωση της παραγωγής θα επεκταθεί για τουλάχιστον άλλους έξι μήνες και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει το πετρέλαιο σε επίπεδα υψηλότερα από τα $60.

Ο περισσότερος ενθουσιασμός έρχεται από τη Σαουδική Αραβία, η οποία στηρίζει ένθερμα μια νέα επέκταση της μείωσης της παραγωγής και επί τούτου θα αποφασίσει στην επόμενη σύνοδο των μελών του ΟΠΕΚ, στις 25 Μαΐου.

Σύμφωνα με αναλυτές, διαμορφώνεται ένα πολύ θετικό κλίμα από τη Σαουδική Αραβία, η οποία δείχνει να επιθυμεί την επέκταση της μείωσης της παραγωγής, αλλά επιπλέον προχωρεί και σε άλλες συνδυαστικές ενέργειες προκειμένου να προσφέρει στήριξη στις τιμές του πετρελαίου.

Θετικά νέα υπάρχουν και από την πλευρά της Ρωσίας, καθώς ο υπουργός ενέργειας Novak, τόνισε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν συζητήσεις με τους παραγωγούς πετρελαίου της χώρας, ώστε να εξετάσουν την πιθανότητα μιας μείωσης της παραγωγής παράλληλα με τον ΟΠΕΚ.

Σε περίπτωση που η συμφωνία για μείωση της παραγωγής επεκταθεί μέχρι και το τέλος του 2017, το πετρέλαιο θα μπορούσε να οδηγηθεί πάνω και από τα $60.

Facebook Comments