Η HSBC, σε έκθεσή της για τις τάσεις σχετικά με τα αποθεματικά νομίσματα και τη σύνθεση των συναλλαγματικών αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη οδηγεί σε αναζήτηση νέων ασφαλέστερων τοποθετήσεων. Μεταξύ 80 κεντρικών τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα, η πλειοψηφία δήλωσε ότι έχει μειώσει την έκθεσή της στο ευρώ, αναζητώντας άλλη εναλλακτική και προτιμώντας τη στερλίνα, ως την ασφαλέστερη εναλλακτική.

Αποχώρηση από το ευρώ;

Αν και η Βρετανία δεν υιοθέτησε ποτέ το κοινό νόμισμα, η τύχη της οικονομίας της ήταν στενά συνδεδεμένη με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, λόγω των στενών εμπορικών δεσμών. Σήμερα, χωρίς να έχει περάσει ένας χρόνος από το Brexit και η Βρετανία παραμένει η μεγαλύτερη αγορά για τα over the counter euro derivatives, με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών να υπερβαίνει το €1 τρισ.

Υπό αυτή την έννοια, όταν οι κεντρικές τράπεζες αποφεύγουν το ευρώ και στρέφονται στη στερλίνα, δημιουργούν την αίσθηση ότι υπάρχει μια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία για μείωση του ρίσκου, καθώς η στερλίνα αποτιμάται στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας της, σύμφωνα με την HSBC.

Οι αγορές παρέχουν ασφαλείς ενδείξεις για το μέλλον των οικονομιών των δυο χωρών αλλά και τις ευκαιρίες. Αν και βραχυπρόθεσμα, η στερλίνα παραμένει κάτω από το βάρος του Brexit, η ζήτηση για μακροπρόθεσμα βρετανικά ομόλογα παραμένει αυξημένη. Αυτό σημαίνει ότι μελλοντικά οι επενδύσεις προς τη Βρετανία αναμένεται να αυξηθούν δραματικά. Τα τρέχοντα επίπεδα του GBP, αποτελούν δελεαστική ευκαιρία για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις καθώς ακόμα και αν συγκριθούν με την αποτίμηση των μακροπρόθεσμων ομολόγων, δείχνουν ότι η στερλίνα “φωνάζει” ως ευκαιρία.

Η διαρκής αμφισβήτηση προς την Ευρωζώνη, αυξάνει τις αναδιαρθρώσεις των συναλλαγματικών αποθεμάτων αλλά και τις τοποθετήσεις στη στερλίνα, με την Αγγλία να αναδεικνύεται στην ασφαλέστερη εναλλακτική επιλογή.

Facebook Comments