Ο κορυφαίος καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ, ο οποίος ειδικεύεται σε ζητήματα Μέσης Ανατολής και Τουρκίας, Ιωάννης Μάζης μιλάει στο MarketNews.gr για το τουρκικό δημοψήφισμα.

Ιωάννης Μάζης: “Τα κύρια στοιχεία που προκύπτουν από το τουρκικό δημοψήφισμα είναι τα εξής:

α) τριχασμός της τουρκικής κοινωνίας σε κοσμικούς μετακεμαλιστές, αλεβίτες μετακεμαλιστές και κούρδους

β) καταγγελθείσα καλπονοθεία από την αντιπολίτευση και τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ σε επίπεδο τουλάχιστον του 3%

γ) έλλειψη νομιμοποιήσεως του αποτελέσματος στο ήμισυ τουλάχιστον του τουρκικού λαού ληφθησομένων υπόψη των ανίσων όρων που αυτό έλαβε χώρα (π.χ. 630 ώρες προώθηση στα ΜΜΕ του «ΝΑΙ» έναντι… 60 ωρών του «ΌΧΙ»,  καταγγελίες από τον Πρόεδρο Ερντογάν των μελλοντικών υποστηρικτών του ΌΧΙ ως τρομοκρατών, κ.τ.λ.)

δ) κοινωνική και πολιτική αστάθεια λόγω αμφισβητήσεως του αποτελέσματος

ε) απομάκρυνση από την φιλοευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

στ) εντάσεις με τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας αλλά και με την Μόσχα λόγω της επιρροής που ασκήθηκε -και θα συνεχίσει- επί της κοινωνίας από την οργανωμένη προπαγάνδα των Αδελφών Μουσουλμάνων, πράγμα που ενοχλεί αφάνταστα την Μόσχα διότι αποδεικνύει ότι η ερντογανική Τουρκία συνεχίζει τις σχέσεις της με ισλαμιστές τρομοκράτες

ζ) εξαγωγή προβλημάτων της Άγκυρας προς τα «δυτικά» άρα νέες εντάσεις στα ελληνοτουρκικά

ε) ανάλογες τεταμένες σχέσεις και στην υπόθεση του Κυπριακού. Η Ελλάδα οφείλει να αντλήσει το μέγιστο δυνατό όφελος από την στάση αυτή της Άγκυρας απέναντι στην Δύση αλλά και την Μόσχα.”

Facebook Comments