Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών την 8η Ιουνίου, σε συνέντευξη Τύπου έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ. Η συνέντευξη Τύπου βρίσκεται σε εξέλιξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ασυνήθιστο οι ηγέτες να κάνουν δηλώσεις έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ και οι περισσότεροι πρωθυπουργοί επιλέγουν την τοποθεσία αυτή μόνο για πολύ σημαντικές ανακοινώσεις. 

Τόνισε ότι με το δεδομένο του Brexit, η λαϊκή εντολή χρειάζεται να ανανεωθεί, καθώς το παρόν Κοινοβούλιο αντιμετωπίζει σοβαρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση λόγω της ετερόκλητης σύνθεσης, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παρουσιάζουν σοβαρές αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική περί brexit.

Είπε χαρακτηριστικά: «Για να καταφέρουμε να προασπίσουμε με τον καταλληλότερο τρόπο τα συμφέροντα των πολιτών μας χρειαζόμαστε ενότητα, ενότητα που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει».

Δήλωσε: «Οι πολιτικοί αντίπαλοι κάνουν λάθος να πιστεύουν ότι θα αλλάξουμε πορεία για το Brexit προσθέτοντας (…) η αντιπολίτευση αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης με την ΕΕ.» 

Η απόφαση της πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου πρέπει να επικυρωθεί με πλειοψηφία των δύο τρίτων από το Κοινοβούλιο.

Νωρίτερα:

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, εντός της ημέρας αναμένονται ανακοινώσεις από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται η Βρετανή πρωθυπουργός να ανακοινώσει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στη χώρα.

Η κ. Μέι, ηγέτιδα του κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος, ανέλαβε την ηγεσία του το καλοκαίρι του 2016, μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κόμματος.

Για τη διάλυση του κοινοβουλίου, με βάση την Εκτελεστική Πράξη του 2011 για σταθερές, πενταετείς κοινοβουλευτικές θητείες, η κ. Μέι χρειάζεται τη θετική ψήφο των δύο τρίτων των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων, κάτω σώματος του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και υποστήριξε την καμπάνια για παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει πλέον «αγκαλιάσει» πολιτικά την απόφαση των Βρετανών πολιτών στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 για αποχώρηση από την Ε.Ε. και μάλιστα δείχνει έτοιμη ακόμη και για ένα «σκληρό» Brexit.

Facebook Comments