Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν σημαντικά θέματα τα οποία απασχολούν την επενδυτική κοινότητα. Από αυτά, τα σοβαρότερα έχουν γεωπολιτικό υπόβαθρο και αφορούν την ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνικό επεισόδιο, την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας και την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Μέσης Ανατολής.

Ωστόσο, υπάρχουν θέματα και εντός των ΗΠΑ, όπως η αποτυχία του Trump να περάσει εναλλακτική για το Obamacare αλλά και η έλλειψη προόδου στο θέμα της μεταρρύθμισης της φορολογίας. Αν δεν υπάρξει πρόοδος σε αυτά τα δυο ζητήματα μέχρι και το τέλος του 2017, η αμερικανική οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα της αβεβαιότητας καθώς η άνοδος όλων των δεικτών, έχει γίνει με την προοπτικής της αλλαγής κλίματος σε όλη την αμερικανική οικονομία και νομοθεσία.

Το παρακάτω γράφημα, δείχνει ότι το δολάριο, αποτελεί την εικόνα των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας και η εικόνα αυτή είναι θετική. Το δολάριο βρίσκεται πάνω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους και σε αυτό σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

18 04 17 usdollar

Το δολάριο είναι το νόμισμα με τη μεγαλύτερη ζήτηση λόγω και της αύξησης των επιτοκίων και αυτό είναι μια ενθαρρυντική ένδειξη καθώς σημαίνει ότι η Αμερική προσελκύει επενδυτικά κεφάλαια και οι επενδύσεις είναι η απόλυτη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης.

Επίσης, παραδοσιακά, δολάριο και εμπορεύματα κινούνται αντίθετα. Ωστόσο, πρόσφατα η συσχέτιση αυτή έχει αλλάξει και τα δυο αυτά assets κινούνται παράλληλα. Αυτό αξίζει της προσοχής μας και πιθανότατα σημαίνει ότι η άνοδος των τιμών προέρχεται από τις εκτιμήσεις για άνοδο της παγκόσμιας ζήτησης, την ώρα που η αμερικανική οικονομία αποτελεί και πάλι την ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Facebook Comments