Ο βυρσοδέψης Κλέων, ο δημαγωγός διάδοχος του Περικλή στην ηγεσία της αρχαίας Αθήνας, υπεστήριζε ότι «οι τε φαυλότεροι των ανθρώπων προς τους ξυνετώτερους ως επί το πλείον άμεινον οικούσι τας πόλεις», δηλαδή ότι τα κράτη διοικούνται καλύτερα από τους φαύλους, τους μέτριους (το αναφέρει ο Θουκυδίδης, Γ, 37,3).

Δυστυχώς η αντίληψη αυτή οδήγησε την Αθήνα στην ταπεινωτική ήττα του Πελοποννησιακού Πολέμου και στην αρχή της παρακμής της. Δυστυχώς, η ίδια ακριβώς νοοτροπία, που επικράτησε επί δεκαετίες στην Ελλάδα την οδήγησε στην κατάρρευση του σήμερα. Η φαυλοκρατία της μεταπολίτευσης, όπου δημαγωγοί υποσχόταν τα πάντα στους πάντες με δανεικά ευθύνεται για το σημερινό αδιέξοδο που η χώρα μας πληρώνει ακριβά.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα κατάσταση απαιτούνται δραστικές αλλαγές και στη νοοτροπία και στην συμπεριφορά όλων μας, και κυρίως πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε πλούτο. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται να δραστηριοποιηθούν οι ιδιώτες επιχειρηματίες. Ανάπτυξη από το κράτος δεν γίνεται. Το Δημόσιο αυτό, που πρέπει οπωσδήποτε να πράξει είναι να άρει όλα εκείνα τα αντικίνητρα, όπως είναι η γραφειοκρατία κι η διαφθορά των δημοσίων υπηρεσιών, η γενικευμένη ανομία κι η έκδηλη περιφρόνηση προς το κράτος δικαίου, που επικρατούν σήμερα στο όνομα του λαϊκισμού στην ελληνική κοινωνία.

Ας σκεφθούμε μόνον ποιος επιχειρηματίας, Έλληνας ή κυρίως ξένος, θα ερχόταν να επενδύσει τα χρήματα του σε μια χώρα, όπου η παρανομία κι η περιφρόνηση προς τους νόμους και την επιχειρηματική δραστηριότητα, που θεωρείται από πολλούς ως «αντικοινωνική», είναι διάχυτες. Σκεφθείτε σαν τον μακαρίτη τον Κωνσταντακόπουλο να ήθελε κάποιος να δημιουργήσει πρότυπες τουριστικές ή άλλες μονάδες στη χώρα μας επενδύοντας σεβαστά ποσά, πολλών εκατομμυρίων ή και δις ευρώ. Θα μπορούσε να είναι βέβαιος ότι το νομοθετικό και το φορολογικό καθεστώς θα παρέμεναν σταθερά και δεν θα μεταβάλλονταν από μήνα σε μήνα, όπως κατά κόρον συμβαίνει στην Ελλάδα, όχι μόνον  όποτε αλλάζει η κυβέρνηση αλλά κι όποτε αλλάζει ο αρμόδιος υπουργός; Θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα με δημόσιες υπηρεσίες, στις οποίες αν δεν «λαδώσεις» από τον κλητήρα μέχρι τον γενικό διευθυντή, δεν μπορείς να πάρεις τις απαραίτητες άδειες και να προωθήσεις την επένδυση σου. Κι αν τα καταφέρεις με τις δημόσιες υπηρεσίες, θάχεις να αντιμετωπίσεις το ΠΑΜΕ ή και την Χρυσή Αυγή, που μπορούν να αποκλείσουν την επιχείρηση σου γιατί δεν την θεωρούν «κοινωνικά ευαίσθητη». Τους τραμπουκισμούς κάποιων χουλιγκανς, που υποστηρίζονται από αριστερές, λαϊκίστικες ομάδες. Τη βιαιότητα των συνδικαλιστών, που αποκλείουν τους δρόμους, τα υπουργεία, τις επιχειρήσεις, τις δημόσιες συγκοινωνίες κοκ. Και φυσικά την ολοένα αυξανόμενη εγκληματικότητα από αλλοδαπούς κι ημεδαπούς. Μια εγκληματικότητα, σκληρή συχνά απάνθρωπη, που είναι από τις μεγαλύτερες πλέον στην Ευρώπη. Κι ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα το κράτος δικαίου κι η απονομή της δικαιοσύνης είναι σχετικές έννοιες. Υπό τις συνθήκες αυτές όποιος έλληνας η ξένος επιχειρηματίας θελήσει να επενδύσει στη χώρα μας, θα αποτύχει. Εκτός κι αν είναι απατεώνας και «λαδώνει» κρατικούς λειτουργούς και πολιτικούς. Αλλά και πάλι σε μια χώρα, όπου το κράτος δεν διαθέτει πλέον τα απαραίτητα κονδύλια για να χρηματοδοτήσει δημόσια έργα, κατασκευές κι άλλες δραστηριότητες, στην Ελλάδα, που έρχεται ούτε καν τα «τρωκτικά» του Δημοσίου δεν θάχουν μέλλον.

Γι’ αυτό φοβόμαστε ότι το μέλλον, με την κρατούσα νοοτροπία, που δυστυχώς δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη, θα είναι ακόμα πιο επώδυνο για όλους μας.

Facebook Comments