Οι αγορές «ψαλίδισαν» σήμερα τις θέσεις που είχαν λάβει για να ασφαλισθούν έναντι του ενδεχομένου νίκης της Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, κρίνοντας ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου μειώνει τις πιθανότητες να είναι αυτή η νικήτρια και να επιδιώξει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η ανησυχία ότι θα προέκυπτε κάποια έκπληξη από τις κάλπες, αντίστοιχη με αυτή της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ και του βρετανικού δημοψηφίσματος, υποχώρησε, καθώς τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια και το ευρώ εκτινάχθηκαν, μαζί με τα στοιχεία ενεργητικού με υψηλότερες αποδόσεις. Τα στοιχήματα για αστάθεια της αγοράς μειώθηκαν, ενώ τα θεωρούμενα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια υπέστησαν απώλειες μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου που έφερε τον Εμανουέλ Μακρόν σε κεντρική θέση για να γίνει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας στις επαναληπτικές εκλογές της 7ης Μαίου.

Οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της Νότιας Ευρώπης μειώθηκαν κατά 6 έως 13 μονάδες βάσης (0,06 έως 0,13 της ποσοστιαίας μονάδας) σήμερα, μετά τη νίκη του Μακρόν, αναφέρει το Reuters. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η ανακούφιση από το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών αποτυπώθηκε σε όλα τα γαλλικά κρατικά ομόλογα, ενώ αντίθετα μειώθηκαν οι τιμές των γερμανικών τίτλων, καθώς το επίκεντρο της προσοχής μετατοπίζεται πλέον στην προοπτική μίας ταχύτερης από το αναμενόμενο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Καθώς οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων κατρακύλησαν σε χαμηλά επίπεδα πολλών μηνών, το επασφάλιστρο κινδύνου που ζητούσαν οι επενδυτές για την αγορά τους, σε σχέση με την αγορά των γερμανικών τίτλων, μειώθηκε σημαντικά μετά την επικράτηση του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε μία αντιστροφή των στοιχημάτων υπέρ των ασφαλών καταφυγίων (όπως θεωρούνται τα γερμανικά ομόλογα και άλλα στοιχεία ενεργητικού), με τους επενδυτές να αρχίζουν να λαμβάνουν υπόψη τις αυξανόμενες προσδοκίες για μία αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ στις αρχές του 2018. Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου ήταν σε τροχιά για να καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2015. Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε πάνω από 10 μονάδες βάσης στο 0,74%, που είναι χαμηλό επίπεδο τριών μηνών και πλέον, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου εκτινάχθηκε 10 μονάδες βάσης στο 0,37%, που είναι υψηλό ενός μήνα. Έτσι η διαφορά των δύο αποδόσεων υποχώρησε στις 40 μονάδες βάσης από 62 μονάδες την Παρασκευή.

Η διαφορά στην απόδοση των ιταλικών και γερμανικών 10ετών τίτλων υποχώρησε στις 185 μονάδες βάσης (1,85 ποσοστιαίες μονάδες) από λίγο άνω των 200 μονάδων την περασμένη εβδομάδα. Οι αποδόσεις των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης υποχώρησαν 6-13 μονάδες βάσης, με τα πορτογαλικά να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση. Την Παρασκευή, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS διατήρησε την επενδυτική διαβάθμιση των πορτογαλικών ομολόγων, διασφαλίζοντας ότι η χώρα θα συνεχίσει να ωφελείται από το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ.

Facebook Comments