Για πρόωρη έξοδο της ΕΚΤ από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα αρχίσουν να πιέζουν από τον Ιούνιο, σύμφωνα με την BofA Merrill Lynch, τα μέλη του Δ.Σ της κεντρικής τράπεζας, και στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ο Draghi θα αρχίσει να προετοιμάζει την αγορά για το tapering, ότι κι αν σημαίνει αυτό για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, προς το παρόν η ΕΚΤ θα επιλέξει να μην… ταράξει τα νερά, κι έτσι δεν αναμένεται να αλλάξει ούτε στάση αλλά ούτε και επικοινωνιακή πολιτική στην συνεδρίαση της Πέμπτης. Ωστόσο, οι συζητήσεις στον Δ.Σ σχετικά με την νομισματική πολιτική θα αρχίσουν να γίνονται έντονες από τον Ιούνιο.

H ΒofA συνεχίζει να πιστεύει ότι, λόγω και των ακόμα συγκρατημένων προοπτικών για τον πληθωρισμό, ότι η ΕΚΤ θα επιλέξει να προχωρήσει σε μικρές αλλαγές στο guidance τον Ιούνιο, ενώ το 2018 θα ξεκινήσει το tapering όπως και την αύξηση των επιτοκίων πριν από την επόμενη χρονιά. Τα “γεράκια” στην ΕΚΤ φαίνεται να έχουν κουραστεί από τα έκτακτα μέτρα, έτσι η αγορά θα μπορούσε να αποτιμήσει μια πιο επιθετική στάση κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο Benoit Coeure, που αποτελεί στην ΕΚΤ τον “άνθρωπο της αγοράς”, προσπαθεί να μετακινήσει μαλακά την επικοινωνία προς μία πολύ αργή “στρατηγική εξόδου”. Αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι η ισορροπία των κινδύνων για την ανάπτυξη είναι τώρα ουδέτερη. Το ΔΣ την είχε χαρακτηρίσει ως ελαφρά πτωτική, τον περασμένο μήνα. Υπήρξε πολύ ειλικρινής για την πορεία της ΕΚΤ από τον Δεκέμβριο, π.χ. στην ομιλία του στο τέλος του περασμένου έτους σχετικά με την ανάγκη για τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για υψηλότερα επιτόκια. Οπότε είναι πιθανότατα πρόθυμος να προετοιμάσει την αγορά για μια σταδιακή κατάργηση του QE.

Ο Peter Praet – ο επικεφαλής οικονομολόγος, δηλαδή περισσότερο επικεντρωμένος στις μακροοικονομικές εξελίξεις – από την πλευρά του, εξακολουθεί να επιμένει στην αδυναμία του πληθωρισμού και την περασμένη εβδομάδα επέμεινε στην αρνητική
ισορροπία κινδύνων.

Αυτές είναι περιορισμένες αποκλίσεις όπως τονίζει η BofA, και τα γεράκια παραμένουν έτοιμα να υποστηρίξουν τον ταχύτερο παροπλισμό του αντισυμβατικού οπλοστασίου της ΕΚΤ το συντομότερο δυνατό
Η πολιτική κατάσταση το επιτρέπει

Τον Ιούνιο, η αξιολόγηση της ισορροπίας των κινδύνων θα αλλάξει σε “ουδέτερη”,  ενώ το πιο ήπιο μέρος του guidance – η αντίληψη ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω- θα απομακρυνθεί, κα΄τι που θα ηρεμήσει τα γεράκια.
Στη συνέχεια, το Σεπτέμβριο το Συμβούλιο θα αρχίσει να προετοιμάζει την αγορά για το tapering το 2018 (π.χ., πηγαίνοντας πρώτα στις ύψους 40 δισ. ευρώ μηνιαίες αγορές για έξι μήνες, προτού σταδιακά μετακινηθεί στο μηδέν έως το τέλος του 2018), ενώ το guidance σχετικά με τα επιτόκια θα τροποποιηθεί πιο διεξοδικά και θα σηματοδοτήσει ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση πριν από το τέλος του QE.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments