Υπάρχουν καλά νέα και κακά νέα μετά την φιλική προς την αγορά έκβαση του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, όπως σημειώνει η ABN Amro σε νέο της report.

Τα καλά νέα είναι ότι αποφεύχθηκε το σενάριο εφιάλτης για τις αγορές, της μάχης μεταξύ της Marine Le Pen και του Jean-Luc Mélenchon στον β γύρο, ενώ ο κίνδυνος του Frexit μειώνεται περαιτέρω. Έτσι, οι χρηματοπιστωτικές αγορές απάντησαν βγάζοντας από το τραπέζι την πιθανότητα της εξόδου της Γαλλίας από το ευρώ και την Ε.Ε, με αποτέλεσμα την άνοδο του ευρώ, των γαλλικών κρατικών ομολόγων και του ευρύτερου επενδυτικού κλίματος.

Ο Macron είναι πολύ πιθανό να κερδίσει τον δεύτερο γύρο και έχει ένα θετικό οικονομικό πρόγραμμα.

Ωστόσο, τα κακά νέα είναι ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια στην εφαρμογή αυτής της ατζέντας. Ακόμα και οι πρόεδροι με τις καλύτερες προθέσεις έχουν αγωνιστεί να περάσουν μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία. Έχουν παρεμποδιστεί από κατοχυρωμένα συμφέροντα, διαδηλώσεις και απεργίες στο παρελθόν.

Ο Macron πιθανότατα θα αντιμετωπίσει επίσης το εμπόδιο της μη κατοχής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Σύμφωνα με το ημιπροεδρικό πολιτικό σύστημα της Γαλλίας, εάν το κόμμα ενός προέδρου είναι διαφορετικό από αυτό της πλειοψηφίας των μελών του κοινοβουλίου, η κυβέρνηση είναι διαιρεμένη – αυτό ονομάζεται “συγκατοίκηση” (cohabitation). Αυτό το σενάριο είναι πιθανό είτε με μία νίκη Macron είτε με μια νίκη Le Pen. Όταν συμβεί αυτό, ο Πρόεδρος μπορεί να γίνει ένα περιθωριακό στοιχείο στην εθνική πολιτική. To 1998 για παράδειγμα, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Lionel Jospin χρησιμοποίησε την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία για να περάσει νομοσχέδια στη Βουλή, μειώνοντας την εργάσιμη εβδομάδα από τις 39 ώρες στις 35, παρόλο που ο κεντροδεξιός πρόεδρος Chirac ήταν αντίθετος σε αυτό.

Πάντως, όπως σημειώνει η ABN Amro, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για τα γαλλικά κρατικά ομόλογα, το ευρώ και την επενδυτική διάθεση για ρίσκο. Ωστόσο, οι αγορές είχαν αποτιμήσει το θετικό αυτό σενάριο – τουλάχιστον όσον αφορά τα γαλλικά ομόλογα – κι έτσι η αντίδραση θα είναι περιορισμένη. Σε περίπτωση νίκης Macron και στον β γύρο,τα γαλλικά spreads αναμένεται να υποχωρήσουν και να σταθεροποιηθούν στις 50 μ.β ενώ η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου θα ενισχυθεί κοντά στο 1,10.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments