Η νίκη Macron και το… αντίο που φαίνεται να λένε οι αγορές στον κίνδυνο Le Pen, έστειλε το ευρώ σε ένα δυναμικό ράλι που αρκετοί αναλυτές είχαν προβλέψει, αν το αποτέλεσμα ήταν φιλικό για τους επενδυτές. Με τους μεγάλους φόβους, όπως το Frexit και η η διάλυση της ευρωζώνης να φαίνεται πως είναι πλέον πίσω μας, αφού οι δημοσκοπήσεις – οι οποίες ήταν και ο απόλυτος νικητής του πρώτου γύρου – δείχνουν πως ο κεντρώος υποψήφιος θα νικήσει με άνεση την ακροδεξιά και σε… άδεια ηγέτη του Εθνικού Μετώπου, μπορεί αυτό το ράλι να συνεχιστεί;

Το ευρώ κινείται σε πιο ήπιους ρυθμούς σήμερα, έχοντας απομακρυνθεί ελαφρώς από τα υψηλά πέντε μηνών που άγγιξε την Δευτέρα στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον περασμένο Ιουνίου, λόγω της αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην αγορά ότι ο Macron θα επικρατήσει και με διαφορά, έναντι της Marine Le Pen στο β γύρο και θα γίνει ο επόμενος Γάλλος πρόεδρος .

Το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,2% στα 1,0891 δολάρια, μισό σεντ χαμηλότερα από το υψηλό των 1,0940 δολαρίων που άγγιξε μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής και μετά την άνοδο κατά 1,4% τη Δευτέρα

Σύμφωνα με την ABN Amro, το φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών θα πρέπει να είναι γενικά θετικό για το ευρώ και την επενδυτική διάθεση για ρίσκο

Ωστόσο, η ABN υποστηρίζει ότι, δεδομένου ότι οι αγορές έχουν μερικώς αποτιμήσει το θετικό αποτέλεσμα πριν τις κάλπες της Κυριακής η επέκταση του πρόσφατου ράλι περιοριστεί.

“Στο βασικό μας σενάριο για μια νίκη Macron, αναμένουμε ότι τα γαλλικά spreads θα υποχωρήσουν και θα σταθεροποιηθούν γύρω στις 50 μονάδες βάσης και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα βρεθεί κοντά στο 1,10 “, όπως επισημαίνει.


Σύμφωνα με την Credit Agricole η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα μπορούσε να παραμείνει κοντά στα υψηλά τους, αλλά σημειώνει ότι έχει ανοίξει ένα χάσμα μεταξύ της τιμής spot και του σχετικά χαμηλού spread στα επιτόκια ευρώ/δολαρίου.

Έτσι, όπως εκτιμά, η οποιαδήποτε σταθερή ανοδική τάση στο ευρώ θα εξαρτηθεί από το πόσο εποικοδομητικός είναι ο Draghi όταν παρουσιάζει τις νέες προοπτικές της ΕΚΤ για την ευρωζώνη την Πέμπτη.

Όσον αφορά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για το ευρώ / δολάριο, η C.A  σημειώνει ότι το ενιαίο νόμισμα θα πάρει… σήμα από τις αγορές κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

“Μια παρατεταμένη κίνηση στα γαλλικά spreads μετά από μία νίκη Macron στον δεύτερο γύρο, θα μπορούσε να ωθήσει την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,12”, τονίζει η τράπεζα.

Η Societe Generale, εξετάζοντας τις αποκλίσεις των αποδόσεων ως οδηγό για το πού κατευθύνεται η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου,  σημειώνει πως το χαμηλό στην ισοτιμία  ήρθε όταν τα πραγματικά επιτόκια μειώθηκαν στις -120μ.β στη Γερμανία και στις + 50μ.β στις ΗΠΑ και το spread μειώθηκε στις 105μ.β στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Εάν η διαφορά αυτή εξακολουθήσει να μειώνεται, τότε το ευρώ θα μπορούσε να βρεθεί στο 1,14 έναντι του δολαρίου.

Επιπλέον, η SocGen σημειώνει ότι το ευρώ θα συνεχίσει να κερδίζει στήριξη λόγω του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της ζώνης του ευρώ.

“Αυτό όπως πολλοί άλλοι δείκτες, συμπεριλαμβανομένου του spread μεταξύ των αμερικάνικων και των γερμανικών ομολόγων, ενισχύει την θέση ότι τα χαμηλά για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου είναι πλέον πίσω μας και ότι η τάση έχει αντιστραφεί”, υποστηρίζει η SocGen.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments