Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2019 μόνο εφόσον οι εταίροι συμφωνήσουν και αρχίσουν να υλοποιούν πρωτύτερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους , δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε πως η κυβέρνηση έχει ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να αποσύρει τα μέτρα, ακόμα κι αν έχουν ψηφιστεί στη Βουλή, εφόσον η πλευρά των θεσμών δεν προχωρήσει σε ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, την οποία και χαρακτήρισε μέρος της συμφωνίας.

«Αλήθεια, μία κυρίαρχη κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει πίσω κάτι που έχει ψηφίσει εάν δεν τηρείται η συμφωνία;» διερωτήθηκε με νόημα ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ANT1.

Με αφορμή ερώτηση για την υπερφορολόγηση, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στα ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για τρομοκράτηση του λαού με όπλο τον δημοσιονομικό κόφτη.

«Ο κόφτης δεν ενεργοποιήθηκε και δεν θα ενεργοποιηθεί» σημείωσε σχετικά και τόνισε ότι η κυβέρνησή του κατάφερε να επιτύχει πλεόνασμα άνω του 3,5% από το 2016, ενώ κάτι τέτοιο προβλεπόταν να συμβεί το 2018.

«Αντιθέτως ενεργοποιήθηκαν κόφτες της μίζας, της ρεμούλας, της φοροδιαφυγής» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι με τους ίδιους σχεδόν φόρους που επέβαλλε ο Σαμαράς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πέτυχε υψηλότερο πλεόνασμα. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι η φορολόγηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει το υπερβάλλον πλεόνασμα που πέτυχε η χώρα, πέραν του 3,5% που χρειαζόταν, απάντησε πως η Ελλάδα κινδύνευε να γίνει μπαλάκι του πινγκ πόνγκ ανάμεσα στον Σόιμπλε και τη Λαγκάρντ αν δεν είχε τόσο υψηλό πλεόνασμα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι για τα μέτρα που αφορούν το 2018 και το 2019 προβλέπονται αντίμετρα που θα ισοσταθμίσουν την επιβάρυνση, τα οποία θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται εντός των στόχων της, δηλαδή να επιτυγχάνει πλεόνασμα της τάξεως του 3,5%

«Τα μέτρα για τα οποία μου ασκείται κριτική είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα» τόνισε και πρόσθεσε ότι αλλιώς θα διαπραγματεύεται η χώρα εκτός προγράμματος.

Ο κ. Τσίπρας έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στο «mea culpa» του ΔΝΤ και επικαλέστηκε τις δηλώσεις Σόιμπλε, σχετικά με την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης και των ελληνικών εκτιμήσεων για το ύψος του πλεονάσματος.
 

Facebook Comments