Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του Ant1 και το Νίκο Χατζηνικολάου

Τόνισε ότι  “μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα από όσα έπρεπε” και συνέκρινε τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τα στοιχεία του πρωτογενούς πλεονόσματος το 2016. “Αυτήν την πίεση είχαμε”, συνέχισε και επεσήμανε στην αντιπολίτευση ότι Για την καθυστέρηση δεν φταίει η κυβέρνηση. Ολοι το έχουν καταλάβει. Μόνο η αντιπολίτευση το υποστηρίζει” επιρρίπτοντας έτσι και την ευθύνη στους θεσμούς.

Μιλώντας ποδοσφαιρικά και παραλληλίζοντας την οικονομική πολιτική με το ποδόσφαιρο ανέφερε: “Καθυστερήσεις κάνεις όταν θέλεις να κρατήσεις το σκορ και να πάρεις την πρόκριση”. Παραδέχθηκε ότι “κάτι χάσαμε” αλλά προσέθεσε ότι “κερδίσαμε τα αντίμετρα. Οση είναι η επιβάρυνση τόση θα είναι και η ελάφρυνση που θα φέρει” και ανέφερε ως επιτυχία της ελληνικής πλευράς ότι έχουμε “μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο στη συμφωνία. Καταφέρανε να απομονώσαμε το ΔΝΤ”. 

“Μας ζητούσαν αύξηση ομαδικών απολύσεων και lock out” επέμεινε και έκανε μνεία στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που επιθυμούσαν να ρίξουν ο ένας την ευθύνη στον άλλον, βάζοντας την Ελλάδα στη μέση με τις λάθος προβλέψεις τους. Απάντησε για τα αντίμετρα λέγοντας ότι “δεν είναι σωστό να υποβαθμίζουμε τα αντίμετρα. Εχουν να κάνουν με την ανυπαρξία κοινωνικού κράτους”. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό μερικά από τα αντίμετρα θα είναι επίδομα ενοικίου, δωρεάν παιδικοί σταθμοί και μείωση του ΕΝΦΙΑ. Χαρακτήρισε ότι είναι “προφανές ότι πρέπει να είμαστε εντός των στόχων. Και αποδείξαμε ότι μπορούμε”. Υπεραμύνθηκε του στόχου για το πλεόνασμα λέγοντας ότι “δεν είναι άπιαστο όνειρο το πλεόνασμα 3,5%” και τόνισε ότι “πρέπει να βγούμε από τα μνημόνια. Η χώρα δεν αντέχει άλλη επιτροπεία”. 

Συνέχισε δίνοντας απάντηση στην επισήμανση ότι η κυβέρνηση πάει μέσα στο Μάιο να ψηφίσει τα μέτρα πριν το Eurogroup χωρίς λύση για το χρέος και πως θα το κάνει αυτό ο πρωθυπουργός απάντησε “μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω κάτι που ψήφισε, αν δεν τηρείται η συμφωνία”, λέγοντας πως τα μέτρα ψηφίζονται για να έρθει λύση για το χρέος. Τα μέτρα είναι εξιτήριο για να βγούμε από το πρόγραμμα. Αλλιώς δεν υπάρχουν μέτρα”, επανέλαβε. 

Για τον κόφτη απάντησε ότι “τελικά, παρά όσα έχουν ειπωθεί, ο κόφτης δεν ενεργοποιήθηκε και ούτε θα ενεργοποιηθεί” αν και οι Έλληνες, όπως είπε, ξυπνούσαν και κοιμόντουσαν με ένα κόφτη πάνω από το κεφάλι τους. Ως επιτυχία της κυβέρνησης πίστωσε τον κόφτη σε μίζες, ρεμούλα και φοροδιαφυγή. Και για την φορολογία υπογράμμισε πως “είναι ίδια και ελάχιστα περισσότερη με αυτή που ήταν πριν”. Και για το πλεόνοσμα είπε πως “Αναφερόμενος στη πλεόνασμα του 2016, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: “Εγώ κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα γιατί εάν δεν το είχαμε πιάσει θα ήμασταν μπαλάκι του πίνγκ πόνγκ ανάμεσα στην κ. Λαγκάρντ και τον κ. Σόιμπλε“. Για τα μέτρα και αντίμετρα σημείωσε ότι “τα μέτρα και τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν και θα ισχύσουν ταυτόχρονα”. 

Δεν παρέλειψε να απαντήσει και για την Ευρώπη λέγοντας: “Στην Ευρώπη διεξάγεται μια μεγάλη συζήτηση που αφορά το μέλλον της ευρωζώνης” και προσθέτονας: “ΔΝΤ και Σόιμπλε αναγνωρίζουν τα λάθη τους”. Για τη διαφθορά στην Ελλάδα επέρριψε ευθύνη και στους έξω επισημαίνοντας ότι “έξω έβλεπαν το πάρτυ τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα”. 

Για την ανάπτυξη είπε ότι “προβλέπεται ανάπτυξη άνω του 2% το 2017 ακόμα και από το ΔΝΤ”. Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις τόνισε πως “αν ήταν δική μας επιλογή δεν θα πωλούσαμε σε περίοδο κρίσης. Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη”. Για τον ΟΛΠ απάντησε ότι “επαναδιαπραγματευτήκαμε με επιτυχία τη συμφωνία για τον ΟΛΠ”. Επέμεινε ότι “έχουμε μια χώρα η οποία σήμερα γίνεται το επίκεντρο των εξελίξεων. Μια χώρα που πατάει στα πόδια της”. 

Για τη συμφωνία είπε: “Η συνολική συμφωνία στις 22 Μαίου είναι ρεαλιστικός στόχος”. Για τη στάση της Ανγκέλα Μέρκελ στο παρελθόν είπε ότι η “έπρεπε να κάνει πίσω στη σκληρή πολιτική που επέβαλε στην Ευρώπη” ενώ για τη στάση της Γερμανίας σήμερα είπε ότι “στο ελληνικό πρόγραμμα η Γερμανία έκανε και συνεχίζει να κάνει τεράστια λάθη”. Για τη Μέρκελ είπε, επίσης, ότι στη διαχείριση του προσφυγικού η Μέρκελ φάνηκε ανοιχτόμυαλη και για τον Σόιμπλε ότι “είναι ένας πολύ σοβαρός και σεβαστός πολιτικός“. 

 “Η χώρα αναβαθμίζεται και γεωπολιτικά και οικονομικά”, προσέθεσε ο πρωθυπουργός. Για τη ΔΕΗ είπε: “Η ΝΔ είχε συμφωνήσει στην εκποίηση των «φιλέτων» της ΔΕΗ (…) Εμείς διασφαλίσαμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ (…) Είμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για να μπορέσει η ΔΕΗ να ανταποκριθεί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο” Προσέθεσε, ότι στα αντίμετρα θα περιλαμβάνεται και ο ΕΝΦΙΑ. 

Τόνισε ότι πήγε σε εκλογές, όταν πήρε τη συμφωνία, όχι πριν, όπως έκαναν Παπανδρέου και Σαμαράς. Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως μία δύναμη η οποία δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε λεπτό αν δεν είχε κοινωνική κατανόηση. Και εξήρε την καθαρότητά του λέγοντας: “Ο κόσμος ξέρει ότι εμείς ούτε μίζες πήραμε, ούτε θαλασσοδάνεια”. 

Για το δημοψήφισμα του 2015 απάντησε εμφατικά ότι αν δεν υπήρχε δεν θα υπήρχα και ο ίδιος ως πολιτικό πρόσωπο. Και επέμεινε πως έλεγε ότι δεν θέλει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ και ότι θα προσπαθήσει να κλείσει μια καλύτερη συμφωνία. Προσέθεσε ξανά ότι “στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση κι αμέσως να βγούμε στις αγορές”. Και επανέλαβε ότι “έχουμε σχέδιο, έχουμε στόχευση και αποφασιστικότητα να το πετύχουμε”. 

Απήντησε και σε ερώτηση τηλεθεατή για τις γερμανικές αποζημιώσεις. “Υπάρχει επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Κάθε πράγμα στην ώρα του και τον καιρό του”, σημείωσε. Και συνέχισε για τις συντάξεις υπενθυμίζοντας πως “το 40% των μειώσεων στις συντάξεις δεν το έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ”. 

Επιτέθηκε και στην αξιωματική αντιπολίτευση ρωτώντας αν “πιστεύει κανείς πραγματικά ότι αν στη θέση μου ήταν ο κ. Μητσοτάκης θα έφερνε κάτι καλύτερο;”. Και συνεχίζοντας για τον αντιπρόεδρο της ΝΔ πως ο κ. Γεωργιάδης έλεγε τόσα κι άλλα τόσα μέτρα αρκεί να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τα εργασιακά σημειώσε ότι “δεν είναι ιδεοληψία να ζητάμε να επανέλθει η κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις”. 

 

Facebook Comments