Για τις εξελίξεις στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας θα ενημερώσει σήμερα τα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Οι Γερουσιαστές θα μεταβούν στον Λευκό Οίκο, ενώ στη συνέχεια, στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης θα μεταβούν στο Καπιτώλιο, όπου και θα ενημερώσουν τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η ενημέρωση στο Καπιτώλιο έχει προγραμματιστεί για τις 17:00 το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον).

Από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης την ενημέρωση θα κάνουν ο υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Νταν Κόατς, αλλά και ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, που προεδρεύει στο Κοινό Στρατιωτικό Επιτελείο των ΗΠΑ.

Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί επιθυμούν να σχηματίσουν μία ξεκάθαρη εικόνα για τη στρατηγική του Τραμπ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πυρηνικής και πυραυλικής απειλής της Βόρειας Κορέας, κατά των αμερικανικών εθνικών συμφερόντων στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ο Τραμπ έχει συζητήσει την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο με τους πρεσβευτές των χωρών που συμμετέχουν στη 15μελή σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ έχει προχωρήσει στην ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή. Παράλληλα ασκεί πιέσεις στην Κίνα, προκειμένου το Πεκίνο να εξαντλήσει την επιρροή του στην Πιονγιάνγκ.

Χθες η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε μεγάλη άσκηση με πραγματικά πυρά πυροβολικού στην περιοχή των ανατολικών ακτών της, σε μια προσπάθεια επίδειξης της πολεμικής αποφασιστικότητας της έναντι της Σεούλ.

Στο εσωτερικό πολιτικό επίπεδο, η σημερινή ενημέρωση των μελών του Κογκρέσου πραγματοποιείται ενώ έχουν συμπληρωθεί 100 ημέρες από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ. Στο χρονικό αυτό διάστημα ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υπογράψει σειρά προεδρικών διαταγμάτων με τα οποία καταργούνται αποφάσεις του προηγούμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ενώ, σύμφωνα με επικριτές του, το νομοθετικό έργο που έπρεπε να είχε παραχθεί τόσο από τη Γερουσία, όσο κι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος υποβαθμίζει τον επίσημο εορτασμό των 100 ημερών της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, που θα γίνει το Σάββατο, ο Τραμπ θα μιλήσει σε συγκέντρωση των οπαδών του, στην Πενσιλβανία.

Facebook Comments