Οι οπαδοί του Μελανσόν και τα μέλη του κινήματός του «Ανυπότακτη Γαλλία» ξεκίνησαν την Τρίτη 25 Απριλίου έναν ανοιχτό διάλογο σε πλατφόρμα στο ίντερνετ για να αποφασίσουν ποιον υποψήφιο θα στηρίξουν στον δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής, τον Μακρόν ή την Λεπέν.

Ο Μελανσόν απέφυγε να δώσει γραμμή για τον δεύτερο γύρο και «κρύφτηκε» πίσω από την απόφαση των οπαδών του, αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, τα οποία επέκριναν τον νεοκομμουνιστή υποψήφιο για τη στάση του. Ο Μελανσόν ανακοίνωσε ότι τα 440.000 άτομα που στήριξαν την υποψηφιότητά του θα μπορούν να γράψουν στην πλατφόρμα jlm2017.fr  και να προτείνουν ποια στάση πρέπει να κρατήσει το κίνημα για τον δεύτερο γύρο.

Αρκεί κάποιος να μπει στην πλατφόρμα, να γράψει τα στοιχεία του, χωρίς να πληρώσει κάτι και ως τις 2 Μαΐου να δώσει τη γνώμη του. Τα αποτελέσματα αυτού του άτυπου δημοψηφίσματος θα ανακοινώνονται σταδιακά, δήλωσε ο Manuel Bompard, πρώην επικεφαλής της καμπάνιας του Μελανσόν. «Ήμασταν πεπεισμένοι από την αρχή της καμπάνιας μας ότι οι ψήφοι του πρώτου γύρου δεν θα πάνε σε κάποιον άλλον στον δεύτερο γύρο. Ο υποψήφιός μας, Ζαν-Λικ Μελανσόν, σεβάστηκε τη δέσμευσή του σε αυτό το ζήτημα», γράφει στον πρόλογό του το κείμενο που έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα στο ίντερνετ.

«Δεν ζητάμε από τα μέλη μας να μας δώσουν γραμμή για την ψήφο, αλλά να μας ανακοινώσουν την επιλογή που έχουν κάνει», αναφέρει ο κ. Bompard. Η πλατφόρμα προτείνει τρεις επιλογές: λευκό, άκυρο, αποχή ή Μακρόν. Η πλατφόρμα δεν προτείνει ψήφο στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν επειδή, όπως αναφέρεται, «το κίνημα “Ανυπότακτη Γαλλία” είναι εξ ορισμού συνδεδεμένο με τις ρεπουμπλικανικές αξίες Ελευθερία-Ισότητα-Αδελφοσύνη. Η ψήφος στην υποψήφια της ακροδεξιάς δεν αντιπροσωπεύει αυτές τις έννοιες».

Σύμφωνα με τον κ. Bompard, ο ίδιος ο Μελανσόν θα τοποθετηθεί σε ανακοίνωσή του μέσω  YouTube, σήμερα Τετάρτη ή την Πέμπτη 27 Απριλίου. Η απόφαση του νεοκομμουνιστή Μελανσόν (ήρθε τέταρτος στον πρώτο γύρο) να μην καλέσει ανοιχτά τους ψηφοφόρους του να κάνουν μέτωπο εναντίον της Μαρίν Λεπέν (ενώ το έκανε στις εκλογές του 2002, όταν τους κάλεσε να ψηφίσουν τον δεξιό Ζακ Σιράκ εναντίον του Ζαν Μαρί Λεπέν), επικρίθηκε σφοδρά από πολιτικούς και μίντια, ειδικά από τα μέλη και τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Τα στελέχη του κινήματος «Ανυπότακτη Γαλλία» υπερασπίστηκαν, ωστόσο, την απόφασή του. «Θα πολεμήσουμε ώστε καμία ψήφος να μην πάει στη Μαρίν Λεπέν και να σταματήσουμε την απειλή της άκρας δεξιάς», εξήγησε, το βράδυ της Κυριακής του πρώτου γύρου, η Clémentine Autain, περιφερειακή σύμβουλος του Παρισιού και μέλος του κινήματος «Μαζί» που στήριξε τον Μελανσόν.

«Ποιος αμφιβάλλει έστω και μια στιγμή ότι θέλουμε να χάσει η Μαρίν Λεπέν;», διερωτήθηκε από την πλευρά της η Sophia Chikirou, διευθύντρια επικοινωνίας του Μελανσόν. «Η “Ανυπότακτη Γαλλία” θα είναι η πρώτη δύναμη αντίδρασης αν ο Μακρόν εκλεγεί στις 7 Μαΐου», πρόσθεσε.

Η αντιπολίτευση προσπαθεί από την περασμένη Κυριακή να καταλάβει γιατί ο Μελανσόν δεν έδωσε γραμμή εναντίον της ακροδεξιάς Λεπέν για τον δεύτερο γύρο. Οι φωνές κριτικής εναντίον του έγιναν έντονες γιατί ο Μελανσόν είναι ο πρώτος πολιτικός που προδίδει την παράδοση της Αριστεράς «να υψώνεται μέτωπο δημοκρατικό εναντίον της Λεπέν», όπως λένε.

«Το να μην καλείς να χάσει την εκλογή η Μαρίν Λεπέν είναι λάθος και είναι αβάσταχτο όταν είσαι στην Αριστερά», δήλωσε ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς. «Μου έδωσε κάπως την εντύπωση ότι χάνει ένα κεφάλαιο της ιστορίας», δήλωσε από την πλευρά του ο Richard Ferrand, γενικός γραμματέας του κινήματος του Εμανουέλ Μακρόν «Εμπρός!». «Οταν διαπιστώνεις ότι η μόνη επιλογή είναι μεταξύ Μακρόν και Λεπέν, δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορείς να διστάσεις έστω για ένα δευτερόλεπτο», πρόσθεσε.

Αυτό που είναι πιο ακατανόητο είναι ότι ο νεοκομμουνιστής Μελανσόν το 2002, όταν πάλι είχε χάσει από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, είχε καλέσει τους οπαδούς του να ψηφίσουν τον δεξιό υποψήφιο Ζακ Σιράκ έναντι του ακροδεξιού Ζαν Μαρί Λεπέν.

Η στάση του άλλαξε δέκα χρόνια αργότερα: όταν έχασε την έδρα από την ίδια τη Μαρίν Λεπέν στην περιφέρεια Pas-de-Calais, δεν κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν τον σοσιαλιστή Philippe Kemel. Τα ίδια κάνει και τώρα: ο νεοκομμουνιστής Μελανσόν προτιμάει την άκρα δεξιά (ή τη δεξιά, αναλόγως) και όχι έναν σοσιαλιστή ή φιλελεύθερο υποψήφιο.
 

 

Facebook Comments