Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των προσδοκιών για την αμερικανική ανάπτυξη αλλά και για την άνοδο των εταιρικών κερδών. Οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν άνοδο και οι μετοχές ενισχύθηκαν πάνω από 12%.

Στη συνέχεια υπήρξε μια κάμψη με τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου να πιέζονται σημαντικά, τα spreads να ανοίγουν και πάλι, τον S&P 500 να σταθεροποιείται και γενικότερα επικράτησε μια αίσθηση αμφισβήτησης σχετικά με το αν η οικονομία μπορεί όντως να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης αλλά και ο πληθωρισμός να συνεχίσει να ανεβαίνει.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί παράμετροι οι οποίοι εξηγούν τη δυναμική των αγορών τόσο στις μετοχές όσο και στα ομόλογα.

#1. Υψηλές προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών, κάνουν λόγο για αύξηση του τζίρου κατά 7,4% και αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 8,9% για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Αν εξαιρέσουμε τις εκτιμήσεις για τον κλάδο ενέργειας, αναμένεται αύξηση 5,3% στο τζίρο και 5,1% στα κέρδη ανά μετοχή. Η πτώση του δολαρίου και η αύξηση της κερδοφορίας των εταιριών ενέργειας, αποτελούν δυο σημαντικές στηρίξεις για την εταιρική κερδοφορία. Οι προβλέψεις αυτές οδηγούν σε σημαντικά υψηλότερο ΑΕΠ, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ΑΕΠ στο 4,1% για το πρώτο τρίμηνο.

#2. Οι νομοθετική μεταρρύθμιση και η αναπτυξιακή ατζέντα του Trump

Οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες ο Trump θέλει να προωθήσει οδηγούν σε αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας αλλά και σε ενίσχυση της μακροοικονομικής εικόνας της αμερικανικής οικονομίας. Αν και οι αναλυτές δε μπορούν να εκτιμήσουν επακριβώς τον αντίκτυπο των μέτρων αυτών στην εταιρική κερδοφορία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει ώθηση. Επίσης, πιθανές αλλαγές στην τραπεζική νομοθεσία Dodd-Frank και πιθανή αλλαγή στην ηγεσία της Fed, θα αναζωπυρώσουν τις προσδοκίες για μεγαλύτερη κερδοφορία στις τράπεζες. Αναλυτές εκτιμούν ότι μετά από μια μικρή παύση στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, η κινητικότητα στον τομέα των M&As, θα αρχίσει να κινείται και πάλι ανοδικά.

#3. Ο κύκλος αύξησης επιτοκίων είναι θετικός για τα τραπεζικά κέρδη

Το καθαρό περιθώριο κέρδους για τις περισσότερες τράπεζες, αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Αν η Fed συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, το περιθώριο θα αυξηθεί και αυτό. Η dovish στροφή της Fed, ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους οι τράπεζες σημείωσαν “βουτιά” το προηγούμενο διάστημα.

#4. Η μείωση των αποδόσεων στην Ευρωζώνη ευνοεί τα Treasuries

Με τα αμερικανικά ομόλογα να προσφέρουν την υψηλότερη απόδοση, οι επενδυτές είναι βέβαιο ότι θα στραφούν προς αγορές αμερικανικών ομολόγων.

Facebook Comments