Η Ελλάδα είναι έτοιμη να νομοθετήσει τα μέτρα μέχρι τα μέσα Μαΐου, με στόχο το πλήρες deal στο Eurogroup τις 22ας Μαΐου, όπως σημειώνει η Citigroup σε νέο της note.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να νομοθετήσει τα νέα μέτρα λιτότητας για το 2018-2019,  τα οποία και συμφώνησε με τους πιστωτές, στα μέσα του Μαΐου, απείλησε όμως ότι μπορεί να μην εφαρμοστούν αν οι πιστωτές δεν συμφωνήσουν για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Ο Τσίπρας δήλωσε ότι είναι σίγουρος ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας θα οριστικοποιηθούν κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ήδη πολιτική συμφωνία.

Όπως σχολιάζει η Citi, η Ελλάδα συμφώνησε νωρίτερα αυτό το μήνα να υιοθετήσει νέα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης αξίας 2 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ τα οποία θα τεθούν σε ισχύ το 2018-2019, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο) καθώς και η εκταμίευση της επόμενης διάσωσης πριν από τις αποπληρωμές του Ιουλίου.

Κάποιες πρόσθετες δεσμεύσεις ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές θα συμφωνηθούν μόνο μετά την έγκριση αυτών των μέτρων.

Πάντως, όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, τα καλύτερα από το αναμενόμενο δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016 (η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,9% του ΑΕΠ) και η ενδεχομένως πιο ευνοϊκή στάση του ΔΝΤ θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία στις 22 Μαΐου και η επόμενη δόση να εκταμιευθεί τον Ιούνιο.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments