Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε πως η β’ αξιολόγηση έχει καθυστερήσει ιδιαίτερα,μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση για το ελληνικό ζήτημα.

Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σύντομα θα έχει επιτευχθεί συμφωνία» σε τεχνικό επίπεδο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «πριν το τέλος του επόμενου μήνα ελπίζω να ανακοινώσω τη συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση».

«Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να κλείσει η διαπραγμάτευση» συμπλήρωσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα υπάρξει μία δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα», με «περισσότερη ανάπτυξη».

Αναφορά έκανε και στο ζήτημα του χρέους, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «θα βρούμε μία λύση για την ανακούφιση του προβλήματος, καθώς μόνο έτσι, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε μία βιώσιμη πορεία».

«Εργαζόμαστε διαρκώς, ώστε να βρίσκονται λύσεις για την Ελλάδα και την Ε.Ε.» έσπευσε να προσθέσει, σημειώνοντας ότι «έχουν επιτευχθεί πολλά κατά την πρώτη φάση του προγράμματος», με αποτέλεσμα τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και τη θετική δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Όσον αφορά τα μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος, επανέλαβε ότι οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό θα εφαρμοστούν το 2019, ενώ οι αντίστοιχες για το αφορολόγητο το 2020, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της μείωσης της περιόδου των 10 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να επιτυγχάνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Κάνοντας ειδική μνεία στην αγορά εργασίας, έθεσε ως βασικό στόχο αφενός την προστασία των εργαζομένων με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, αφετέρου την ενίσχυση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας.

Αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις περί «σπατάλες χρημάτων σε ποτά και γυναίκες», διαμήνυσε ότι «δεν είχα καμία πρόθεση να προσβάλλω κανέναν» και «να προκαλέσω νέες διχόνοιες».

«Η Ευρωζώνη είναι πολύ καλύτερα από όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου» κατέληξε και εκτίμησε ότι στο μέλλον, «δεν νομίζω ότι θα χρειαστούμε άλλα προγράμματα διάσωσης».

Facebook Comments