Μπορεί η Ευρωβουλή να καταδικάζει τις πρακτικές Μαδούρο με επίσημο ψήφισμα, ωστόσο φαίνεται πως ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αντίθετη άποψη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε με συντριπτική και διακομματική πλειοψηφία (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Ευρωσκεπτικιστές) 450 συνολικά ψήφων έναντι μόλις 35 αρνητικών, το ψήφισμα που καταδικάζει τις πρακτικές του Νικολάς Μαδούρο στην Βενεζουέλα. Ωστόσο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα αποφάσισαν να ψηφίσουν αρνητικά.

Παράλληλα, αρνητικά ψήφισαν και οι δύο ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής, Επιτήδειος και Φουντούλης, όπως επίσης και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Παπαδάκης και Ζαριανόπουλος.

Ενδιαφέρον προκύπτει πάντως από το γεγονός πως ο κ. Κώστας Χρυσόγονος φέρεται να διαφοροποιήθηκε, επιβεβαιώνοντας τη διάσταση απόψεων με το κόμμα του και την κεντρική γραμμή που είχε χαραχθεί.

Η καταψήφιση ενός ψηφίσματος ιδιαίτερα επικριτικού για την κυβέρνηση Μαδούρο και ούτε καν η αποχή που άλλες συντηρητικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέλεξαν, δημιούργησαν έντονες αντιδράσεις στις τάξεις της ΕΕ καθώς αποδεικνύεται πως δεν υπήρχε τελικά ενιαίο μέτωπο κατά των αυθαιρεσιών μιας κυβέρνησης που οδηγεί σε περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών.

Το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου

Με ένα ιδιαίτερα σκληρό ψήφισμα το οποίο σθεναρά υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους του ALDE, τη σοσιαλιστική ομάδα και τους Ευρωσκεπτικιστές του ECR, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από λίγο αποφάσισε να παροτρύνει τη Βενεζουέλα να αποκαταστήσει τη δημοκρατική τάξη και να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους.

Το Κοινοβούλιο καταδικάζει σθεναρά την «σκληρή καταπίεση», όπως χαρακτηρίστηκε στο ψήφισμα, που ασκούν οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας, καθώς και τις ένοπλες ομάδες, κατά των ειρηνικών διαδηλώσεων, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 20 άνθρωποι να έχουν πεθάνει και πολλοί να τραυματιστούν.

Οι ευρωβουλευτές καταγγέλλουν τη συνεχιζόμενη αντισυνταγματική παραβίαση της δημοκρατικής τάξης στη Βενεζουέλα και την έλλειψη διαχωρισμού των εξουσιών και ανεξαρτησίας των κυβερνητικών κλάδων. Αντιτίθενται στην πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να αναστείλει τις εξουσίες της Εθνοσυνέλευσης (που ελέγχονται από την αντιπολίτευση), τις οποίες θεωρούν ως μια αντιδημοκρατική πράξη που παραβιάζει το Σύνταγμα.

Το κείμενο υποστηρίζει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης από πολλές χώρες της περιοχής και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για εξωτερική πολιτική να διερευνήσει ενεργά με διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς «άλλα μέτρα που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να αποκαταστήσει την πλήρη δημοκρατία στη Βενεζουέλα».

Facebook Comments